Søk
Meny

Slik vil teknologien prege ditt 2021

tech trender 2021 - dette kan du forvente

Teknologi i møte med økt ensomhet, passordpanikk og et fremvoksende fleksibilitetssamfunn. Her er spådommene fra Telenors forskningsavdeling.

Vi lever i tider der alt endrer seg stadig fortere. 

Derfor er det ingen enkel oppgave Telenors forskningsavdeling påtar seg, når de hvert år lager en oversikt over hvilke teknologiske trender som blir de viktigste det kommende året.  

Nå er rapporten for 2021 klar, og den viser ikke minst hvordan digitaliseringen skyter fart under Covid-19. En stadig større del av vår hverdag leves ut digitalt, og denne utviklingen kommer bare til å fortsette, ifølge Telenors eksperter. 

Her er de fem viktigste trendene Telenors forskningsavdeling mener kommer til å prege 2021:

1. Teknologi for å takle ensomhet

I skyggen av koronapandemien vokser andelen som føler seg isolerte og ensomme. Kronisk isolasjon gir en rekke helsemessige plager, som angst og depresjon.

– 2020 var året vi for alvor fikk øynene opp for at ensomhet er et grunnleggende folkehelseproblem. Dette er et problem vi tror vil møte et enormt teknologisk motsvar i 2021, forteller Bjørn Taale Sandberg, Telenors forskningssjef.

Forskningssjef Bjørn Taale Sandberg i Telenor

VIL PREGE 2021: Ifølge Telenors forskningssjef Bjørn Taale Sandberg vil 2021 bære preg av pandemi-året 2020.

Sandberg mener at verktøy og tjenester som skal bøte på følelsen av ensomhet vil være høyt på agendaen for teknologiselskaper i 2021. Nye personaliserte chatbots som kommer med forslag til aktiviteter for å hjelpe på din mentale helse er bare ett eksempel. 

–  I land med full 5G-dekning vil vi sannsynligvis også se de første anvendelsene av holografiske kommunikasjonsverktøy allerede i år, sier Sandberg.

2. Digital klimahjelp

Pandemien har også gitt mer oppmerksomhet rundt klimatiltak, og Sandberg mener at myndigheter i flere land vil utnytte det grønne momentet til å gjenåpne samfunnet på en klimavennlig måte. 

I byer over hele kloden vil kunstig intelligens (AI) tas i bruk for å optimalisere energiforbruket i datasentre og mobile basestasjoner. AI vil bidra til at fornybar energi, som vindkraft, blir mer forutsigbar, og gjøre byer mer intelligente ved å optimalisere transporten og forutsi luftkvaliteten.

Også AI-drevne minidroner spås tatt i bruk for å overvåke klimautsatte områder, og uavhengige modulære roboter vil bistå der man sliter med å finne nok arbeidskraft – som for eksempel med arbeid i åkre.

3. Økt bekymring rundt passord og passordpanikk

Antall passordbeskyttede tjenester vi tar i bruk, både på privat og profesjonelt, øker stadig. Det gjør dessverre også trusselen fra cybersvindlere og andre farer på nett.  

I løpet av de siste årene har flere og flere åpnet øynene for faren ved cybertrusler, og hvor viktig det er å ha et unikt og sterkt passord på de ulike digitale kontoene våre. 

Sandberg anslår at dette presset, og en økende følelse av passordpanikk når vi glemmer de ulike passordene våre, vil slå ut på hvordan teknologien vil se ut i 2021 – spesielt på arbeidsplasser.

–  Ettersom ansatte kaster bort verdifull tid når de strever med å huske påloggingsinformasjonen sin, forventer vi å se flere selskaper tilby mer brukervennlige sikkerhetsløsninger det kommende året, forklarer Sandberg. 

– Passordadministratorer som fungerer på tvers av systemer, samt skanning av ansikt og fingeravtrykk vil bli vanligere. Det vil sikre effektivitet og sikkerhet i organisasjonen og fjerne et stort frustrasjonsmoment for ansatte, sier Sandberg.

4. Mer fleksibel arbeidsdag

«Bortekontor» ble for mange normalen i 2020 – og slik vil det fortsatt kunne bli i fremtiden, mener ekspertene. Med god tilgang til nettet og nødvendige digitale verktøy, kan mye arbeid utføres fra omtrent hvor som helst. 

Dette skiftet vil skape økte forventninger blant ansatte om mer fleksibilitet til å jobbe utenfor kontoret, slik at de kan skape bedre balanse mellom arbeid og privatliv. Folk vil også forvente at verktøy og tjenester tilgjengeliggjøres utenfor kontoret.

Noen steder har dette allerede begynt, og tech-giganter som Twitter og Facebook vil også fremover la de ansatte jobbe hvor de vil, dersom de ønsker det. 

– I 2021 forventer vi at mange bedrifter gir ansatte mer fleksibilitet til å utføre sitt arbeid utenfor kontorets vegger. For å sikre nødvendig kompetanse for fremtidens arbeidsliv vil ledere styrke den digitale opplæring av ansatte innen cybersikkerhet, digital hygiene og bruk av digitale verktøy og teknologier, sier Sandberg.

5. Teknologien skaper et utdanningsgap

Selv om pandemien har vist oss akkurat hvor hjelpsom teknologien kan være på jobb og skole, er det ikke alle som har fått være med på den innovative digitale bølgen.

Den nye digitale hverdagen har nemlig også satt kjepper i hjulene på arbeidet med å redusere utdanningsgapet globalt. Millioner av barn og unge som bor i hjem uten internettilgang gikk glipp av viktig skolegang i 2020 – og dette kan bli et økende problem dersom 2021 fortsetter i samme spor.

– Om ikke samfunnene iverksetter nødvendige tiltak, både nasjonalt og globalt, er det en betydelig risiko for at vi vil oppleve et økende utdanningsgap i 2021 og fremover, sier Sandberg. 

Han oppfordrer blant annet til et økt samarbeid mellom utdanningsaktører og teknologibedrifter, for å sikre at barn og unge får den digitale kompetansen de har behov for og ikke blir hengende etter. 

Dersom du ønsker å lese mer om teknologitrendene, kan du gjøre det i Tech Trends 2021-rapporten fra Telenors forskningsavdeling.