Dette må du gjøre i hagen nå

Norges største hageblogger gir deg tipsene.
Under snøen blomstrer det

Snøen smelter og vårblomstene dukker opp. Foto: iStockphoto 2015.

Det er på tide å bytte ut vintervottene med med gartnerhansker. Men hvordan gjør vi hagen klar for sommersesongen? Vi har snakket med Anne Havåg Holter-Hovind, hageentusiast og bloggeren bak moseplassen.com, Norges største hageblogg. 

1. Rydd og luk

Moseplassen

Hageekspert Anne Havåg Holter-Hovind. Foto: moseplassen.com

- Det første du bør gjøre er å sjekke om plantene lager nye skudd. Om de gjør det, kan du trygt plukke bort brune blader og klippe tørre stilker, forteller Holter-Hovind.

Beskjæringen kan du fortsatt vente litt med.

- Det lønner seg å vente med det til litt senere, så slipper du å bli tatt på senga av en plutselig kuldeperiode. Mange brenner seg litt på det, og glemmer at våren er en mellomperiode mellom vinter og sommer – husk at det fortsatt er en risiko for frost og snø.

Hva med vår favorittaktivitet - luking?

- Det kan du trygt sette i gang med, smiler hun.

2. Velg planter som tåler kulde

Blomsterhandlerne er virkelig i ferd med å fylle hyllene igjen. Hva bør vi tenke over når vi velger utendørsplanter?

- Det er viktig at plantene som kjøpes inn nå i april, tåler litt minusgrader og er robuste. Selv om hagesentrene har fått inn sommerblomster, er det litt tidlig å kjøpe det ennå. Husk også at plantene er vant til å stå i et gartneri med perfekte forhold. Det er lurt å la de stå i skyggen og beskyttes mot vind ei uke, slik at de herdes litt.

3. Vask og pynt uteplassen

Våriris

Våriris tåler litt kulde og frost. Foto: moseplassen.com

Terrassen er en viktig del av hageidyllen for mange av oss. Holter-Hovind anbefaler oss å ta i bruk godt prøvde metoder for å rengjøre den.

- Jeg anbefaler ikke å bruke høytrykkspyler med mindre man har tenkt å beise terrassen etterpå, det sliter for mye på underlaget. Vanlig grønnsåpe, muskelkraft og en god kost holder i massevis! slår hun fast. 

Hva kan jeg gjøre for å få det finere enn naboen?

- Hehe, da kan du jo fokusere litt på utekroken hvor man skal sitte og kose seg. Pynt opp med noen pledd, sett opp noen fargerike planter i krukker ved kroken og inngangspartiet. Litt luking og fjerning av gamle blader i tillegg, så er mye gjort. Men ikke la konkurransen med naboen gå ut over det som er aller viktigst akkurat nå.

Som er?

- Å nyte våren! Gå ut døra og gled deg over alt det grønne som springer ut! oppfordrer Anne Havåg Holter-Hovind.

For mer inspirasjon, besøk Norges mest leste hageblogg: moseplassen.com