Søk
Meny

Hva er egentlig VR?

Selv om VR handler om mer enn bare gaming, funker det selvfølgelig glimrende til nettopp dette. Her er alt du trenger å vite om teknologien.

Ekspertene har i flere år sett på VR som den «neste store plattformen» – det neste steget innenfor interaktive opplevelser. Nå er teknologien endelig moden nok til å bli allemannseie.

VR står for Virtual Reality. På norsk kaller vi det virtuell virkelighet. Men hva er dette egentlig … og hva skal vi med det? 

Her er alt du trenger å vite om VR-teknologi.

Overbevisende illusjoner

Ordet virtuell kan defineres som «tilsynelatende virkelig».

Virtuell virkelighet handler dermed om å skape overbevisende illusjoner. Nærmere bestemt illusjonen av å være tilstede – virkelig, fysisk tilstede – i et kunstig miljø (som er dataprogrammert eller basert på videoopptak).

For å oppnå illusjonen må du ha på VR-briller (det engelske navnet, «VR-headset», er mer treffende), nemlig et apparat som dekker hele synsfeltet. Headsetet er stereoskopisk (du har i praksis en skjerm for hvert øye), og gir dermed tredimensjonalitet og dybdesyn.

Like viktig er det at det oppfatter hvor du beveger hodet ditt, slik at du kan se deg omkring i alle retninger uten å bryte illusjonen. Du trenger også hodetelefoner, for lyden er en viktig del av opplevelsen/illusjonen.

Demonstrasjon av Samsung Gear VR på MWC i Barcelona. Foto: Mikael Lunde

Demonstrasjon av Samsung Gear VR på MWC i Barcelona. Foto: Mikael Lunde

Hvordan kan du oppleve VR?

Vi er kommet dit at VR ikke lenger er for spesielt interesserte – teknologien er nå både mer tilgjengelig og rimeligere enn noensinne. Faktisk er det akkurat i ferd med å slå gjennom på massemarkedet for alvor. Dette er takket være teknologien fra mobiltelefoner, og spesielt utviklingen innen skjermer, akselerometere og prosessorer.

Flere av dagens VR-løsninger utnytter smarttelefoner direkte. For eksempel med Google Cardboard og Samsung Gear VR bruker du simpelthen telefonens skjerm og maskinvare, ved å plassere hele telefonen inne i VR-headsetet. Aller enklest og billigst er artige Google Cardboard. Som navnet tilsier kan du lage dette headsetet av papp og bare noen få andre deler.

Google Cardboard. Foto: Google

Google Cardboard. Foto: Google

Det er verdt å nevne at Samsung Gear VR bruker teknologi fra det kjente VR-selskapet Oculus (som forøvrig er kjøpt opp av Facebook), som har vært en av de fremste pådriverne for at VR nå tar av.

Det kanskje mest kjente produktet fra VR-oppblomstringen de siste årene, er nok Oculus Rift (eller Oculus Rift S, som VR-setet nå heter) – på mange måter det headsetet som dro i gang «VR-revolusjonen». Ulike løsninger fra Oculus og HTC Vive er i dag blant de mest populære på markedet. De har begge mer avanserte headset som aktiverer flere deler av sanseapparatet, for eksempel gjennom håndkontrollere og eksterne sensorer som lar «røre» ved det du ser i brillene. Slike løsninger samkjører hele kroppens bevegelser i den ekte og virtuelle verdenen.

Oculus Rift S kommer med to kontrollere som lar deg aktivere flere deler av sanseapparatet. Foto: Oculus

Oculus Rift S kommer med to kontrollere som lar deg aktivere flere deler av sanseapparatet. Foto: Oculus

De råeste headsetene krever gjerne at du kobler dem til en PC – men det finnes også løsninger som fungerer som enkeltstående enheter, for eksempel Oculus Quest. Sony har også laget et eget headset myntet på Playstation 4-gamere.

Når det gjelder pris, må du ut med alt fra 3000 til i underkant av 10 000 for de aller kraftigste headsetene. Det kan være i meste laget for de som bare er litt nysgjerrige. Heldigvis får du enkle Google Cardboard-briller til rundt hundrelappen – da kan du sannsynligvis bruke mobilen du allerede eier.

Hva kan det brukes til?

Mange vil nok avfeie VR som noe «dataspill-greier». Og ja, det vil utvilsomt være svært mange spillere blant dem som er allerede har skaffet seg teknologien. Ikke minst er det et poeng at de tre mest ettertraktede VR-løsningene – nemlig Oculus Rift S, HTC Vive og PlayStation VR – alle har direkte koblinger til spillbransjen.

Likevel både kan og vil teknologien treffe adskillig bredere enn som så. Det er mange eksempler:

Er du mer interessert i potensialet innen spill, kan du lese en av våre ravende oppspilte tester av HTC Vive, som foreløpig er det mest imponerende systemet vi har testet.

Er dette det samme som AR?

Nei. AR står for Augmented Reality, og kalles utvidet virkelighet på norsk.

Også dette innebærer stort sett at du har på deg en form for briller eller headset. Men i stedet for å stenge den ekte verdenen ute, vil AR-løsninger bygge videre på det du allerede kan se og høre rundt deg – i form av hologrammer og andre virtuelle elementer.

Det er spådd at slik teknologi snart kan erstatte PC-monitorene på jobb, og at teknologien kan bli enda større og viktigere enn VR i fremtiden.