Teknologien du kler på deg

Er tiden inne for at smarte klær, smykker og briller blir allemannseie? Flere av de store produsentene satser tungt på området, men eksperten er skeptisk.
Wearables teknologien du har på deg

Huawei TalkBand, Samsung Galaxy Gear, Vibease og Oakley Airwave. (Alle bildene er hentet fra produsentens hjemmeside.)

– Selv om vi nå ser mange produkter fra ulike produsenter, gjenstår det ennå at noen klarer å finne balansen mellom funksjonalitet og wow-faktor for at det skal ta av, sier teknoekspert Eirik Newth. Han snakker om såkalte wearables – teknologi du kler på deg. 

Smarte parykker, BH-er og vibratorer

Det skorter ikke på nyheter innen wearables-trenden og produsentene blir stadig mer oppfinnsomme. Sony har søkt patent på en smart-parykk som registrerer hjerneaktiviteten din. Microsoft jobber for tiden med å utvikle en smart-BH som skal overvåke helsen din. 

Panasonic har på sin side lansert videokameraet HX-A100 som kan henges på øret, og den smarte vibratoren Vibease som styres fra mobilen din kan allerede bestilles over nett. En av de kanskje viktigste produsentene har vi ennå ikke hørt noe fra:    

- En av grunnene til at jeg er skeptisk til at wearables-trenden kommer til å ta nå, er at Apple ennå sitter på gjerdet, sier Newth.  

Han gjør et poeng av at svært få av nyhetene som er tilgjengelige i markedet tilfører noen funksjon utover den man allerede får fra en smarttelefon, og mener Galaxy Gear er et godt eksempel det: 

- Vi går jo ikke med klokke lenger, og dagens unge har aldri gjort det. Dermed er det ikke fornuftig for dem å ta på seg en klokke som gir dem bare litt av det mobilen allerede har. Det blir et vedheng, ikke en selvstendig enhet som tilfører noe helt nytt. 

Wearables teknologien du har på deg

Smart parykk og BH: Sony søkte nylig patent på en smart parykk. Microsoft utvikler nå en smart BH som skal overvåke helsen din.

Ingen suksessoppskrift

Utover Galaxy Gear, blir Google Glass og Huaweis nye armbånd TalkBand tilgjengelig for norske forbrukere i løpet av året. Newth tror imidlertid ikke at noen av de nevnte sitter på vinneroppskriften for umiddelbar suksess:   

- Mye av grunnen til at iPhone ble en suksess da den ble lansert, var at den møtte et behov som var der. Det er en telefon du kan ringe med, i tillegg til at du kan gjøre masse kult med den. Folk var vant til å bruke mobilen, og hadde den allerede med seg over alt. Dermed ble det fornuftig å skaffe seg en mobil som kunne mer. De produktene vi ser nå har høy kult-å-ha-faktor, men ingen har må-ha-faktoren. 

Sport og trening ligger ett skritt foran

Innen trening og sport er situasjonen en ganske annen. Salget av pulsklokker har eksplodert de siste årene. Stadig kommer nye varianter av klokker, armbånd og andre smarte enheter på markedet, som skal hjelpe deg med å trene bedre eller mer effektivt.  

Et av de mer høyteknologiske eksemplene på dette er skibrillen Oakley Airwave. Den kan blant annet gi deg fart, høyde og posisjon via en innebygd GPS, analysere hoppene dine og gi deg informasjon om alt dette over en skjem som er integrert i glasset. 

Dermed tar den et produkt skibrukere allerede må bruke, og tilføyer funksjoner som kan være både nyttige og kule. De ser nesten ut som hvilken som helst skibrille, bortsett fra på prislappen. 

Så hva med Google Glass?

Kommer verden til å kle seg i smartbriller straks de blir tilgjengelig? Newth er skeptisk til at Google Glass blir en salgssuksess fra første stund:  

- For folk uten briller vil terskelen for å bære rundt noe slikt i ansiktet være ganske høy. Så må vi huske på at folk med briller, som meg selv, gjerne betaler flere tusen kroner for et par vanlige briller med styrke. Skal man i tillegg ha teknologien som kommer med Google Glass, blir det veldig kostbart. Men det er nok et potensiale her. Etter hvert som det kommer flere varianter av brillene og teknologien blir mer kompakt og billigere, vil vi nok se en flere av dem. 

Selv om Newth har liten tro på at wearables blir allemannseie umiddelbart, er han helt sikker på at trenden kommer til å gjøre seg stadig mer gjeldende i tiden framover: 

- En del ting utvikler seg langsommere enn vi tror, men innen 2020 har vi nok helt sikkert sett et eller flere wearables-produkter i samme størrelsesorden som iPhone. Det er ikke dermed sagt at produktet kommer fra Apple. 

Kilder: Wikipedia, Amobil, NRKbeta, Engadget