Søk
Meny

– Det er faktisk tryggere å bruke en mobiltelefon enn en datamaskin

Men noen ting kan være greit å vite. Slik får du en tryggere mobilhverdag!

– Det er faktisk tryggere å bruke en mobiltelefon enn en datamaskin, forteller seniorkonsulent Hans Marius Tessem i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

– Å bli hacket på en mobil er i utgangspunktet ganske vanskelig. Holder du deg til de offisielle butikkene, enten det er App Store eller Google Play, skal du ikke trenge å bekymre deg. Ta det med ro og kos deg, er Tessems oppfordring.

Hans Marius Tessem i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Hans Marius Tessem i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Føl deg trygg på mobilen

For deg som likevel ønsker et ekstra sikkerhetsnett når du surfer på mobilen, har Telenor lansert sikkerhetsløsningen SAFE.

SAFE består av tre tjenester som samlet lar deg mobilsurfe trygt på trådløse nett, bli varslet hvis dine bank- eller personopplysninger havner på avveie, og sikrer hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri.

Dette kan komme svært godt med i tilfeller der noen for eksempel bruker dine personlia for å svindle til seg varer fra nettbutikker, eller om du skulle oppdage at private bilder blir publisert på nett mot din vilje.

10 trygge tips

Selv om det i utgangspunktet er sikkert å surfe på mobilen, minner Tessem om at kan være smart med noen forholdsregler:

– Uansett om du bruker en mobil eller datamaskin, skal du være påpasselig med hva slags informasjon du gir fra deg, og til hvem. Og det er ikke alltid at det er hackere som er den største trusselen, sier han og fortsetter:

– Det er faktisk mer sannsynlig at du mister, ødelegger eller glemmer igjen mobilen din. Heldigvis er det blitt enkelt å sikre både mobilen og innholdet på den, så ikke bilder av barn eller barnebarn blir borte selv om mobilen skulle forsvinne.

Norsis har utarbeidet ti tips for sikrere mobilbruk, som du bør merke deg bak øret. Hvis du kombinerer disse med Trygg, kan du ta det med ro og kose deg med mobilen:

1. Lås mobilen med en kode

Dette er den aller enkleste og mest effektive måten å forhindre at uvedkommende får fysisk tilgang til mobilen din, og alt som er lagret på den.

2. Bruk sporingsverktøy

Dersom mobilen din blir borte, kan det være mulig å spore den opp dersom du har aktivert en tjeneste som Finn min ... eller tilsvarende på Android.

3. Vurder fjernsletting

Om du ikke klarer å finne mobilen gjennom verktøyene i forrige punkt, og du mistenker at den har havnet i feil hender, er det også mulig å fjernslette alt innholdet så det kommer på avveie.

4. Ta sikkerhetskopi av telefonen

For at du ikke skal miste alt i tilfeller som i punktet over, bør du ha sikkerhetskopiert innholdet på mobilen til skyen. Dette er enklere enn noensinne, via innebygde tjenester som iCloud for iPhone.

Som Telenor-abonnent har du også ubegrenset lagring av mobilbildene dine i Min Sky. Alle bildene dine lagres trygt og enkelt, slik at du alltid har tilgang til dem.

5. Tenk over hvilke apper du laster ned

For det første har du kanskje ikke behov for å ha altfor mange apper på mobilen? Men når du først laster dem ned, bør de være fra offisielle app-butikker som App Store og Google Play.

Du bør også se hvilken informasjon du gir appen tilgang til ved å installere den. Vil du gi et gratisspill tilgang til din kontaktliste, ringehistorikk og plassering, for eksempel?

6. Skru av det trådløse nettverket når du ikke bruker det

Ikke bare bruker det ekstra batteri – men du unngår også at mobilen kobler seg opp mot åpne, trådløse nett som ikke er trygge. På slike nett kan fremmede svært enkelt fange opp all ukryptert trafikk som sendes fra og til mobilen din, som e-post eller annen sensitiv informasjon.

7. Krypter datatrafikken din

Informasjon du sender over mobilnettet er i utgangspunktet trygt for tredjeparter, som vanskelig kan snakke opp informasjonen som sendes frem og tilbake.

Om du likevel må koble deg til trådløse nett, for eksempel på flyplasser eller cafeer, finnes det løsninger som kan kryptere datatrafikken din. Slike såkalte VPN-tjenester gjør trafikken uleselig for hackere, og kan være smart om du for eksempel skal sende sensitiv informasjon i jobbsammenheng.

SAFE WiFi er en av tjenestene i SAFE-tilbudet. Når du skrur på denne funksjonen i Mitt Telenor-appen på mobilen din, krypteres trafikken du sender over nettet slik at ingen kan overvåke det du gjør eller får tak i din personlige informasjon.

8. Vurder også kryptering av mobilen din

Det kan også være smart å kryptere all informasjonen som ligger på mobilen din, slik at ingen får tilgang til for eksempel private bilder eller notater om du skulle miste mobilen din.

De siste årene er kryptering blitt skrudd på som standard på alle nye iPhone- og Android-modeller.

9. Hold mobilen oppdatert

Dette gjelder både apper og operativsystem. Av og til kan hackere finne bakveier inn til informasjonen din via svakheter i gamle versjoner. Slike hull tettes gjerne fort av utviklerne, men for at det skal hjelpe deg må du altså oppdatere til de nyeste versjonene.

10. Bruk mobilen din som om det var et bankkort

Det betyr for eksempel at du må være forsiktig med hvem du låner bort mobilen til uten tilsyn. På mobilen din har du rask tilgang til alt fra nettbank til e-post og Facebook – noen kan til og med låse opp bilen med mobilen. Tenker du på alle verdiene som dermed er lagret på mobilen, er ikke sammenligningen med et bankkort altfor fjern ...

For egen del legger vi også til at det kan være veldig smart å bruke totrinnsverifisering på de forskjellige kontoene dine på nett. Dette er mye lettere enn du tror, og gjør deg langt mindre sårbar på internett.