Søk
Meny

Dette er AI-kunst – og slik lager du det selv

AI-kunst - en liten samling

Aldri har veien fra hårete idé til fiks ferdig kunstverk vært kortere. Nå begynner bilder laget av kunstig intelligens å gjøre det skarpt i kunstkonkurranser.

Har du en Picasso i magen, men sliter med gjennomføringsevnen? Du er ikke alene.

Å komme opp med gøyale konsepter og herlige kreative ideer er én ting. Å omsette disse i et visuelt uttrykk som har selv det fjerneste slektskap med kunst, er noe helt annet.

I disse dager finnes det imidlertid håp for de fleste – inkludert de av oss som sliter med å tegne konturene av vår egen hånd. Løsningen kommer – kanskje ikke så overraskende – fra teknologiens verden.

Tips: Med mobilabonnement fra Telenor har du alltid nok data og rabatt for deg under 30!

Sjimpanse på nordpolen, som tolket av en AI

SJIMPANSE PÅ NORDPOLEN: Slik ser det ut når den kunstige intelligensen Midjourney lager et bilde av setningen En sjimpanse som tar en telefon på Nordpolen.

Fra ord til bilder på 1-2-3

De siste årene har det nemlig kommet en rekke apper og nettsider som gjør det mulig å skape kunst med stødig assistanse fra AI (kunstig intelligens), i form av maskinlæring som bygger på svimlende mengder tilgjengelig data.

Det innebærer i praksis at du kan skrive inn en hvilken som helst setning – for eksempel «chimpanzee making a phone call on the North Pole», slik vi har gjort i denne saken – og i løpet av få sekunder sitte igjen med nye, originale og unike bilder av det ønskede scenariet.

I tillegg gir mange tjenester muligheten til å «remikse» eksisterende bilder, der du kan mate inn spesifikke teknikker og stilarter fra kunsthistorien for å dytte motivet ditt i uventede retninger.   

Sjimpanse på nordpolen

EN ANNEN VARIANT: Og slik ser det ut når AI-appen Wombo.ai forestiller seg samme motiv.

Hvordan lager du selv AI-kunst?

Der AI-generert kunst for bare kort tid siden skåret langt høyere på humor og kreativitet enn kunstnerisk presisjon, har det etterhvert kommet en rekke glimrende apper og tjenester som du selv kan utforske og la deg underholde (og skremme?) av.

Blant dem finner vi DALL-E 2, MidJourney og Night Café (som riktignok krever ulike grader av ventetid og betalingsvilje). Det finnes også AI-apper som Wombo.ai, der flere av bildene i denne saken er laget.

Alt de forskjellige kunstgeneratorene trenger, er en beskrivende setning fra deg. Generelt er det en fordel med så visuelt spesifikke beskrivelser som mulig ... og selv da vil du merke at resultatene vil variere ellevilt.

Men selv om disse generatorene tidvis er ganske forskjellige fra hverandre, spytter de alle sammen ut kunstverk (som med hederlige unntak) ofte overgår det de fleste av oss hadde klart å levere på en kort tegneøkt. Eller lang, for den saks skyld.

Utforsk din egen kreativitet med ubegrenset data

Bruk mobilen som du vil på Norges raskeste 5G-nett med mobilabonnement fra Telenor – med rabatt for deg under 30!

Lær mer >

Er kunsten i trøbbel?

Sånt blir det kontroverser av. Et ferskt og godt eksempel finner vi i Pueblo West, Colorado, der spilldesigneren Jason M. Allen nylig hanket inn førsteplassen i kunstkonkurransen Colorado State Fair Fine Arts Competition med verket «Théâtre D'opéra Spatial».

Bildet, som av CNN beskrives som en «skinnende, surrealistisk krysning mellom et renessansemaleri og steampunk», er skapt utelukkende ved hjelp av den nevnte AI-appen MidJourney. Det får enkelte kritiske røster til å heve stemmen: Er kunstig intelligens i ferd med å gjøre skapende mennesker overflødige?

Det synes imidlertid å være enighet blant ekspertene om at AI-kunsten ikke er noen reell trussel mot «konvensjonell» kunst – i det minste ikke ennå.

Som språkviter og digital produktutvikler Georg Kjøll skriver i en kommentar i Morgenbladet:

– Originalitet, nyskapning og brudd med eksisterende form, som er det som karakteriserer sanne innovatører innen bildekunst, musikk, film, gjøres ikke ved statistiske beregninger på data andre har produsert.

Her kan du se tre eksempler på hva Wombo.ai kan levere basert på enkle, beskrivende setninger:

AI-kunst fra Wombo.ai
AI-kunst fra Wombo.ai
AI-kunst fra Wombo.ai

Sjokkerende hektende tidsfordriv

Det er med andre ord liten grunn til å tro at AI-kunstgeneratorene vil gjøre «ordentlige» kunstnere arbeidsledige – eller at AI-kunsten du lager vil løfte deg opp på Bjarne Melgaard-nivå – med det aller første.

Likevel: Å pusle med disse bildene er både morsomt, inspirerende og sjokkerende hektende, så ikke bli overrasket om høstkveldene brått forsvinner i et kreativt dragsug foran skjermen.

Det finnes heldigvis verre tidsfordriv.

Og hvem vet: Kanskje er det nettopp ditt inspirerte verk «Melankolsk pingvin har forvillet seg inn på et diskotek» som blir den store snakkisen på Høstutstillingen neste år? 

Mobilabonnement fra Telenor

  • Bruk mobilen på Norges raskeste 5G-nett

  • Rabatt for deg under 30

  • Mange gode fordeler inkludert

Lær mer og bytt i dag >

Basert på analyse av Ookla® Speedtest Intelligence® data Q3-Q4 2023. Bruk av Ooklas varemerker er lisensiert og gjengitt med tillatelse. Opplevd hastighet varierer etter kapasitet og andre forhold.