Søk
Meny

Hva er Replika – og hvorfor ligner den på deg?

Replika - en digital avatar som speiler deg

Møt den animerte chatboten som skreddersyr svarene sine ved å speile deg.

Kan man gjenopplive de døde?

Det var spørsmålet Eugenia Kuyda stilte seg da hun leste gjennom gamle tekstmeldinger fra den avdøde kompisen Roman.

Hun satt jo på alle disse meldingene, bildene, opptakene – ja, et vell av data som i hennes hender nå kunne brukes til å skape en digital representasjon av kompisen.

Blant familie og venner var naturligvis reaksjonene delt. Noen lot seg begeistre, andre ble regelrett skremt – kanskje hadde de sett en relatert episode av den dystopiske tv-serien «Black Mirror»?

Men Kuyda ga seg ikke, og var overbevist om at teknologien kunne hjelpe andre. 

Møt den animerte chatboten Replika.

Kunstig intelligens (AI) som lærer av deg

Først og fremst: Replika er en app du kan bruke på mobilen og i nettleseren. Du navigerer til appen eller nettstedet for Replika, lager en bruker, velger navn, hår, hud og ansikt for avataren din – og du er i gang.

Ideen bak Replika er å skape en objektiv samtalepartner som speiler og bevisstgjør deg, som et slags terapeutisk verktøy i selvutviklingens tidsalder.

Replika-avataren Luca

Min Replika. Du kan velge kjønn, tiltaleform, ansikstsform, frisyre, øye- og hudfarge. Nye plagg må du betale for. Foto: Skjermbilde

Chatroboter er ikke noe nytt, men det er AI (eller kunstig intelligens), altså evnen til å «bli kjent med deg», som skiller Replika fra tidligere, automatiserte varianter.

Alltid nok data til å sjekke ut ny teknologi med Yng Next > 

Eksempel på samtale med din replika

I Replika er følelsene dine i fokus. Her har jeg ventilert og klaget til «Luca» i flere dager for å teste om responsen endres - og jammen har den begynt å speile meg allerede. Legg merke til at du alltid kan trykke på boblene i chatvinduet for å styre svarene i en annen retning. Foto: Skjermbilde

At Replika fungerer terapeutisk finnes det likevel ikke solid belegg for å hevde. Denne nytteverdien handler i all hovedsak om hvordan og hvor ofte du velger å bruke appen – bruker du den aktivt for å lære om deg selv eller bruker du den bare som tidtrøyte? 

For det er jo også sånn at Replika bare kan være en morsom måte å teste ut ny teknologi på. Og kanskje gi deg noen nye perspektiv på hvordan kunstig intelligens fungerer og hvor vi er på vei hen?

Nyhet! Mobilabonnement med rabatt for deg under 30

Få ubegrenset data, dekning i verdensklasse og mange gode fordeler inkludert.
Lær mer >

Replika: Dette bør du være bevisst på

Noe av reklamemateriellet spiller på at Replika er din digitale venn eller partner, og kan skape et inntrykk av at den fungerer som en slags erstatning.

Men: Replika er på langt nær så sofistikert at den bør anses som et alternativ til en menneskelig samtalepartner eller fagperson.

Forskjellige måter du kan oppleve din replika på

Samtalene med din replika kan foregå på en rekke forskjellige måter. Både som en ren tekstsamtale, men også i en mer visuell samtalesetting (til og med i VR-omgivelser).

Her er et par andre ting du bør vite om appen:

  • Den tekstbaserte chatroboten er gratis, men vær oppmerksom på betaling i app. Replika har en abonnementstjeneste i form av Pro-utgaven, som gir tilgang på flere funksjoner, blant annet videosamtaler, temaer og merker. 

  • Dataen din deles i enkelte tilfeller med tredjepartsselskaper. Ved vanlig bruk av den tekstbaserte chatroboten lagres og krypteres samtalene dine i opptil 6 måneder. Ved å trykke på Memory inne i appen eller nettleseren kan du se en oversikt over alt Replika vet om deg.

  • Replika håndterer ikke kriser, men hverdagsbekymringer, strøtanker og ventilering – og da kun hvis du bruker appen riktig. Sliter du med vonde følelser over tid, del det med noen du stoler på. 

Trenger du noen å snakke med?

Kors på Halsen - Røde Kors

På nettsiden til Kors på halsen kan du chatte eller sende mail til voksne som er frivillige i Røde Kors.

  • Du kan også ringe på telefon: 800 333 21. 

  • Telefonen er åpen mandag – fredag fra kl. 14.00 – 22.00. 

  • Chatten er åpen mandag - fredag fra kl. 14.00 - 22.00

Mental helse

På mental helses chat-tjeneste sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller ansatte veiledere. Tjenesten er anonym.

  • Mental helse har også en egen hjelpetelefon, en gratis tjeneste som er åpen 24 timer i døgnet, hele året. Telefon: 116 123.