Søk
Meny

Julie (20) og Sophie (23) lever proffdrømmen i utlandet

Julie (20) og Sophie (23) lever proffdrømmen i utlandet

De representerer en ny generasjon lagspillere som er helt rå på banen, alltid ser muligheter – og motiveres av nye utfordringer.

– Jeg fikk vite først på pressekonferansen at jeg var tatt ut i EM-troppen. Det var veldig gøy, forteller Julie Blakstad (20).

– Jeg fikk en liten heads up i forkant – men var ikke helt sikker før jeg så det på storskjermen på konferansen. Det var veldig stort, og det er en drøm som går i oppfyllelse, sier lagvenninne Sophie Román Haug (23).

Vi møter de EM-klare fotballjentene på Ullevaal Stadion, bare noen få uker før de sammen med resten av troppen reiser til England.

– Jeg er veldig spent, og jeg tror det blir skikkelig morsomt! Det er noe veldig spesielt med mesterskap, sier Julie.

– Og så håper jeg vi klarer å prestere godt sammen. Vi har et veldig bra lag nå, med mange spillere som gjør det veldig godt i klubbene sine. Så håper jeg det blir stor stemning rundt mesterskapet i Norge også.

Se så mye fotball du vil med ubegrenset data >

Julie Blakstad (20) og Sophie Román Haug (23)

LAGVENNINNER: Julie Blakstad (20) og Sophie Román Haug (23).

– Lever av det jeg har jobbet for hele livet

Sophie signerte med AS Roma i januar 2022 – det dyreste salget fra LSK Kvinner noensinne. Hun trives veldig godt så langt, men innrømmer at det har vært en overgang å gå fra trygge, kjente omgivelser i Norge til å bo i utlandet.

– Heldigvis bor jeg med min lagvenninne Emilie Bosshard Haavi, som jeg kjenner godt. Det er fint å ha noen å komme hjem til, å prate med og oppleve en ny hverdag med. Det er veldig gøy å holde på med fotball på heltid, sier hun.

Julie på sin side signerte med Manchester City i januar 2022, etter to år i Rosenborg. Overgangen ble omtalt som den største fra norsk kvinnefotball noensinne.

– Det er kult, da! Det er noe jeg har drømt om siden jeg var liten. Det var vanskelig å ta valget, for det er trygt hjemme i Norge. Men det var også veldig gøy, og nå lever jeg av det jeg har jobbet for hele livet. 

Jentene spiller ball

Hun forteller at det har tatt litt tid å komme på plass, og at det har vært en overgang på flere måter – spesielt sosialt.

– Jeg er veldig sosial av meg, og i Trondheim var laget som familien min. Vi hang sammen hele tiden utenfor fotballen, og var typ 20 damer på tacokveld. Slik er det ikke her, og det er mer grupperinger. Og det er veldig «her skal jeg bli så god jeg kan»-fokuset på laget. 

– Men å være her er en kjempeerfaring, ikke bare for meg som fotballspiller, men jeg blir kjent med mange personer fra ulike kulturer med ulikt syn på hva som er viktig. Jeg vokser som person også, forteller Julie. 

Utenlandsproffene Julie og Sophie har vist at de tar utfordringer på strak arm, og nettopp derfor inviterte vi dem til en litt annerledes femkamp. Se hvem som stakk av med seieren:

Lev ubegrenset med mobilabonnement fra Telenor

Bruk mobilen akkurat som du vil med Telenor. Få ubegrenset data, mange gode fordeler og rabatt for deg under 30.

Lær mer og bytt abonnement >

Helt «lost» i storbyen

Men Julie har også møtt på mer dagligdagse utfordringer i Manchester. Noe hun kjapt merket, er hvor avgjørende god dekning er i hverdagen – spesielt etter hun flyttet utenlands, der det ikke alltid er like god dekning som hjemme i Norge:

– Jeg har Yng-abonnementet som funker veldig fint i England. Det er nice. Men jeg hadde en situasjon da jeg kom hjem fra landslagssamling og skulle overta leiligheten min i Manchester. 

Julie, som beskriver seg selv som ganske retningsvill og en hyppig bruker av Google Maps, husket nemlig ikke hvor leiligheten lå:

– Jeg hadde bare vært innom den én gang tidligere på visning med mamma. Og nå sto jeg der uten 4G og mulighet til å sjekke kartet. Jeg tenkte «hvordan skal jeg komme meg hjem?». Jeg følte meg helt «lost». Jeg endte med å ringe mamma hjemme i Norge og be henne forklare veien, ler hun.

Sophie, som forståelig nok ikke snakker flytende italiensk etter bare noen måneder i den italienske hovedstaden, er også svært takknemlig for at mobilen funker som den skal – uansett når og hvor.

– Jeg farter en del rundt, og i enkelte situasjoner er jeg ekstra glad for muligheten til å kontakte folk. Jeg har opplevd å være midt i Roma og ikke få start på bilen. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort om jeg ikke kunne ringt noen da.

Skal du på ferie i utlandet? Med abonnement fra Telenor har du ubegrenset data på ferie i Storbritannia og i EU/EØS.

Fotballjentene lever drømmelivet

Viktig å backe hverandre

7. juli spiller det norske kvinnelandslaget sin første kamp i gruppespillet – mot Nord-Irland på St. Mary’s Stadium i Southampton. Troppen består av 23 spillere – både unge talenter  uten mesterskapserfaring på seniornivå, samtidig som mange i kjernen fra 2019-VM fortsatt er med. I tillegg er Ada Hegerberg tilbake.

– Under EM håper jeg vi klarer å prestere opp mot maks og få frem potensialet både hos enkeltspillere og oss som gruppe, sier Sophie.

– Det hjelper med gode enkeltspillere, men det å ville få til noe på vegne av andre, og ikke bare seg selv, er det viktigste, sier Julie.

– Det er også det morsomste med fotball – at vi er et lag. I individuell idrett er du mye alene og må ta alle høydepunkt og skuffelser alene. Det er godt å ha noen rundt seg. Og så er det viktig med ulike personligheter som utfyller hverandre.

En annen suksessfaktor er at alle backer hverandre – enten man er på eller utenfor banen.

– Det er noe man bør tenke på, at et lag er mer enn de 11 på banen, sier Julie.

Nå gleder hun seg stort til å komme til England og få mesterskapsopplevelsen sammen med resten av laget.

– Jeg håper vi kan gjøre et godt mesterskap for Norge, og oppnå målsettingene våre.

–  Ja, jeg ser frem til å bidra – både på og utenfor banen, for at laget skal gjøre det best mulig, sier Sophie.

Vi ønsker Julie og Sophie og resten av troppen masse lykke til i EM! 

Nyhet! Mobilabonnement med rabatt for deg under 30

 • Velg ubegrenset data eller fast datapakke

 • Rabatt for deg under 30

 • Mange unike fordeler inkludert

Lær mer og bytt abonnement i dag >

Fakta om Sophie Román Haug (23)

 • Født 4. juni 1999 

 • Fra Kløfta i Ullensaker kommune

 • Fotballspiller for AS Roma

Fun fact:

Må ta på en fast leggskinn før den andre før kamp, og «måtte» alltid spille kamper med flette før – men prøver nå å legge fra seg (u)vanen.

Sophie Román Haug (23)

Fem kjappe med Sophie:

 • Favorittmat? Laks. Det høres sikkert veldig kjedelig ut, men det finnes mange måter å tilberede laks på!

 • Yndlingssang? Imagine Dragons med On Top of the World. En skikkelig feelgood-sang.

 • Mest brukte app? Instagram og FaceTime. Jeg foretrekker å ringe i stedet for å chatte.

 • Drømmereisemål? Utenfor Europa har jeg bare vært i New York, så jeg drømmer om backpacking!

 • Favorittfrokost på kampdag? Havregrøt toppet med cottage cheese, syltetøy og eple.

Fakta om Julie Blakstad (20)

 • Født 27. august 2001

 • Fra Ottestad i Stange kommune

 • Fotballspiller for Manchester City

Fun fact:

Har faktisk Manchester United som favorittlag, men har til gode å se en kamp på Old Trafford.

Julie Blakstad (20)

Fem kjappe med Julie:

 • Favorittmat? Hvis jeg skal velge én rett en gang i året, så må det bli pinnekjøtt. Favorittmaten jeg spiser oftest, er nok taco.

 • Yndlingssang? Det går mest i topplistene på Spotify.

 • Mest brukte app? Snapchat, eller scrolling på Instagram når jeg kjeder meg.

 • Drømmereisemål? Jeg er veldig glad i norgesferie <3 Men jeg har vært lite utenfor Europa, så det har jeg lyst til.

 • Favorittfrokost på kampdag? Havregrøt toppet med jordbær, blåbær, honning og litt peanøttsmør.