Søk
Meny

Mye å tenke på? Disse appene hjelper deg med å stresse ned

Bilde som viser stressa ung jente med tatoveringer og grønt hår

Stress ned. (Foto: Pexels)

Apper kan være nyttige, morsomme, irriterende – men også helsefremmende. Disse appene kan hjelpe deg med å finne den indre roen.

Altfor mye å tenke på, krav som stilles. Er det dine krav eller andres?

Du føler en stigende uro som forplanter seg fra magen til brystkassa, og skjønner omsider at du kanskje prøver å gjøre for mye på én gang.

Stress er skadelig, både for kropp og sinn. Her er fem apper som kan hjelpe med å redusere det.

Fem apper som stresser deg ned heller enn opp:

Skjermbilde fra appen Daylio

Daylio har blitt populært fordi den gjør det enkelt å se mønstre og sammenhenger. Hver farge representerer her en følelse, som du selv plotter inn ved å velge mellom uttrykksfulle ikoner for hvordan du føler deg. (Foto: Daylio / App Store)

5. Daylio

Sjanger: Visuell dagbok for humøret ditt / stemningskart

Det finnes mange varianter av humørdagbøker i appjungelen, men denne har fort blitt en snakkis for sin elegante og visuelle tilnærming.

Daylio er en såkalt stemningsdagbok. Ved å svare på hvordan du føler deg hver dag, får du gradvis bedre oversikt over ditt eget mønster.

Følelsene og stemningene er delt opp i farger, så du slipper å svare på hvordan du føler deg – bare velg det ikonet som passer deg best.

Last ned Daylio til iOS eller Google Play.

4. Forest

Sjanger: Tidsstyring og konsentrasjon

Konstante varsler er forstyrrende og går i verste fall utover humøret, men å skru av alle varslene på mobilen er som regel ikke et alternativ. 

Sitter du med en oppgave som krever din fulle konsentrasjon?

Velg hvor lang tid du ønsker å fokusere, og start klokka ved å «plante et frø». Hvis du klarer å holde deg borte fra mobilen, vokser treet. Gjør du noe annet på mobilen, stopper treet å vokse. 

Så enkelt at det kan ende opp med å funke for deg.


Last ned Forest til iOS eller Google Play.

Skjermbilde fra appen Forest

Vær zen. Finn midtpunktet. Gro et tre.

Skjermbilde fra appen Waking Up

Waking Up tar meditasjon på alvor.

3. Waking Up: Guided Meditation (Sam Harris)

Sjanger: Meditasjon og podkast

Amerikaneren Sam Harris er kanskje mest kjent som offentlig intellektuell - filosof, nevroforsker og podkastvert, med gjester som Sapiens-forfatter Yuval Noah Harari og stjerneøkonom Mariana Mazzucato.

Er du interessert i samfunnsspørsmål utover det du får lære på skolen eller studiene? Et ekstra stress ned-tips er å sjekke ut podkasten hans Making Sense - langsomme, kloke samtaler kan være en god kur mot stress, det også.

Hovedtipset er appen Waking Up. Dette er en meditasjonsapp som tar utgangspunkt i Harris' teoretiske bakgrunn som hjerneforsker.

Her er det lite nytale og new age-floskler, men heller saklig og vitenskapelig fremstilte kurs, med en genuin nysgjerrighet for hvordan meditasjon virker på hjernen.

Last ned Waking Up på iOS og Google Play.

2. Focus Keeper

Sjanger: Tidsstyring og produktivitet

Focus Keeper er en tidtaker-app som er ment å hjelpe deg med å strukturere arbeidsøktene dine. Forskjellen fra andre tidtaker-apper er at Focus Keeper i større grad gjør et poeng ut av å basere seg på en metode kalt Pomodoro-teknikken. 

Pomodoro-teknikken er velkjent: Fire 25-minutters økter med fem minutters pauser imellom, før du avslutter med en lengre, halvtimes pause. 

I appen kan du også sette opp ulike lyder for alarmer som innvarsler økter, korte pauser og lengre pauser - alt basert på psykologiske innsikter om hvordan bruk av assosiasjoner kan skape og forsterke nye rutiner.

Dét skal gjøre appen spesielt nyttig for de som sliter med angst og/eller spesifikke konsentrasjonsvansker – i hvert fall hvis vi skal tro brukerne selv. Merk at Focus Keeper er laget med Mac og iOS i tankene, og kun er tilgjengelig på disse enhetene.

Last ned Focus Keeper til iOS eller Android.

Skjermbilde fra appen Focus Keeper

Focus Keeper baserer seg på Pomodoro-teknikken.

1. Tetris!

Sjanger: Spill og hjernetrim

Tetris er en eviggrønn spillklassiker som er lett å forstå og vanskelig å mestre.

Denne anbefalingen handler ikke om hvilket som helst Tetris, som det finnes flere tusen versjoner av, men helt konkret den offisielle Tetris-appen på iOS og Google Play.

Dette er rett og slett en skikkelig pen og tilgjengelig versjon av det underfundige russiske puslespillet, hvor utviklerne har lyttet til tilbakemeldinger fra spillerne.

Offisiell logo for EAs Tetris-spill på iOS og Google Play

Denne versjonen av Tetris bør du unne deg.

Det har bidratt til at denne versjonen har et kontrollsystem som gjør det lett å styre Tetrominosene (som de heter) med fingeren – slik at du kanskje kan oppnå nye rekorder.

Last ned Tetris til iOS eller Google Play.