Søk
Meny

Fersk student i Tromsø? Her er tipsene du trenger

tips til ny student i Tromsø

Studiestart og en ny hverdag nærmer seg med stormskritt. Disse tipsene kommer godt med når du skal bli kjent med studentbyen Tromsø.

I disse dager fylles studentbyene seg med studenter fra hele landet. Som fersk student i en helt ny by har du mye spennende i vente.

Vi har samlet en huskeliste med tips og triks til hvordan du enkelt kan bli kjent med den nye byen og studenttilværelsen din. Det er bare å glede seg!

Studentbeviset alltid tilgjengelig

Noe av det første du bør gjøre er å laste ned studentbevis-appen Student ID

Det kan være nyttig når du for eksempel reiser med mobilbilletten til Troms, hvor du må vise gyldig studentbevis. I tillegg har ofte mange butikker, kafeer og arrangementer egne tilbud eller priser for studenter – enda en grunn til å ha studentbeviset lett tilgjengelig.

Tips! Last også ned appen Studentpakken, som gir deg fullstendig oversikt over hvor det finnes studentrabatter og hvilke tilbud ulike butikker har.

Bruk penger på det du bryr deg om – ikke data!

Få ekstra data når du trenger det – uten å betale noe ekstra. Med Optimal 10 GB får du Feriedata som gir deg 100 GB ekstra data 5 uker i året.

Bestill til 379,-/md. >

Ikke gå deg vill på campus

Skal du bli en del av de flere tusen studentene som flytter til Tromsø for første gang nå, er appen Mazemap veldig nyttig. Den gir deg tilgang til interaktive kart over de forskjellige campusene som tilhører UiT, og hjelper deg å finne frem til forelesningssaler og eventuelle rom du har booket.

Kom deg raskt og enkelt rundt i byen

Vil du utforske byen på sykkel, finnes det et bredt utvalg av både vanlige og elektriske sykler som du kan leie. Det finnes ikke noe sesongkort eller månedsabonnement på bysykler, så det kan lønne seg å kjøpe en egen sykkel. 

Likevel, dersom du kun trenger sykler noen spesifikke dager eller over kortere perioder, kan du sjekke Visit Tromsø for å se utvalget av forskjellige sykler du kan leie deg.

reis kollektivt student i tromsø

KOM DEG ENKELT RUNDT I BYEN: Mange av Tromsøs severdigheter og samlingspunkt ligger sentralt og kan nås til fots, men skal du farte mye rundt, og kanskje bor utenfor sentrum, bør du ha de to essensielle reiseappene Troms Billett og Troms Reise. Med disse appene kan du både planlegge reisen din, finne avganger i sanntid og kjøpe billett til sonene du trenger. 

PS! Er du fan av elsparkesykkel, kan du også benytte deg av dette i Tromsø.

Opplev Tromsøs beste musikkscene på Driv

Det sjarmerende studenthuset Driv byr på en rekke aktiviteter, som blant annet quizer, debatter om ulike aktuelle tema, så vel som gripende foredrag. Stedet er drevet av dedikerte frivillige som sørger for at Tromsøs studentbefolkning har et glimrende underholdningstilbud – syv dager i uka. 

Musikk er hovedfokuset, og i løpet av året arrangeres det et flust av konserter i studenthuset. Jarle Bernhoft, Kjartan Lauritzen, Jaa9 & OnklP, Astrid S og Ramón er bare noen av profilene som dukker opp i tiden fremover. 

Driv også en fin plass å besøke dersom du ønsker et rolig sted å tilbringe ettermiddagen. I kafeen kan du nyte enkle retter som hamburgere, sandwicher og salater.

Bli fascinert av «Nordens Paris» 

Tromsø kan også by på et mylder av museum og aktivitetssentre for deg med en stor appetitt for kunnskap. Ettersom byen har vært en sentral base for polarekspedisjoner og en port til ishavet, finnes det naturligvis en rekke aktivitetssentre knyttet til arktis. 

Polarmuseet kan du oppleve historier knyttet til arktisk vitenskap, polarekspedisjoner og norsk fangst. Er du glad i dyr og natur, bør du sjekke ut det arktiske opplevelsessenteret Polaria.

Krysser du brua fra sentrum over til Tromsdalen, vil du se en av byens største severdigheter: Ishavskatedralen. Katedralen er et nydelig stykke arkitektur fra 1965 som bærer sterkt preg av arktisk natur.

PS! Last ned appen Tromsø Sentrum dersom du planlegger byvandring. Appen bruker GPS-en til å gi deg interessante fakta om bydelene du spaserer rundt i, og kan også brukes til å arrangere rebusløp sammen med venner i bykjernen. 

Allsidig kulturliv

I løpet av året arrangerer Tromsø en rekke merkverdige festivaler som bidrar med spennende underholdning fra verden over. Hver januar arrangeres TIFF (Tromsø International Film Festival), som trekker til seg filminteresserte fra hele landet. Mer informasjon om utvalget på festivalen finner du her

I juli hvert år arrangeres Buktafestivalen (også kjent som Bukta Tromsø Open Air Festival) i Telegrafbukta på sørvestspissen av Tromsøya. Festivalen er et av årets høydepunkt for byens studenter, og hvert år kommer rundt 16.000 besøkende hit for å nyte nydelig musikktalent fra hele norden.

Byen kan også skilte med RakettNatt; en årlig musikkfestival på Stortorget i sentrum. RakettNatt arrangeres mot slutten av august hvert år, og er en perfekt start på et nytt studieår. 

Er du mer glad i teater eller standup-show, kan du sjekke ut programmet til Kulturhuset i Tromsø eller Hålogaland teater. 

Ut på tur

Tromsø er omgitt av vill og vakker natur, og et enormt potensiale for turer og utflukter på land og på vann. I umiddelbar nærhet av sentrum finner du Fjellheisen, som du kan nå til fots eller ved å ta buss mot Tromsdalen. 

Her finner du gondoler som tar deg med opp 421 meter over havet til Storsteinen på få minutter. På toppen finnes byens beste utkikkspunkt, som også er et ypperlig sted for å oppleve midnattssolen eller å jakte nordlys.

For fine turstier, er Tromsdalen et godt tips. Her finner du gode turløyper som du kan gå både om sommer og vinter, samtidig som dalen byr på muligheter for fjelltur.

fjellheisen student i Tromsø

FÅ UTSIKT OVER BYEN: Milevis med nydelig og stille natur står i skarp kontrast til Tromsøs rike kulturliv. Her fra vakre Fjellheisen, som du kan nå både til fots og via gondolen.

Tips! Last ned UT – Den Norske Turistforening sin app. Her kan du se oppdaterte kart med merkede sommer- og vinterruter, og få forslag til både flotte fotturer, skiturer, sykkelturer, padleturer og annet. Appen viser også turisthytter og andre overnattingssteder. Ved å bruke GPS-posisjonen på mobilen din kan du finne turmuligheter i nærheten av deg. Last ned offline-kart du kan bruke på tur når du er uten mobildekning.

Bonustips! Er du på utkikk etter nordlyset, så bør du laste ned en app som Nordlysvarsel (Android) eller Northern Lights Aurora Alerts (iOS) som varsler deg om når det kan være mulig å se nordlys. Slik vet du hvilke dager det er best sjanser å se etter nordlys på. 

Skaff deg et mobilabonnement tilpasset studentlivet

I en studenthverdag er det mye som skjer hele tiden, og du er som regel avhengig av både god dekning og nok data stort sett døgnet rundt: 

Med mobilabonnement fra Telenor får du ubegrenset data med aldersrabatt for deg under 30 og mange smarte fordeler inkludert.

Pssst! Dersom du ikke trenger ubegrenset data, får du med Feriedata i Optimal 10 GB-abonnementet som gir deg 100 GB ekstra data 5 uker i året. Naturligvis med de samme gode fordelene!

Finn ditt abonnement og bestill >

Andre nyttige apper

  • Wolt og Foodora: Få mat levert på døra på null komma niks!

  • Too Good to Go: Bidra i kampen mot matsvinn og kjøp mat for en rimelig pris fra ulike restauranter, kiosker, kafeer og butikker

  • Mattilbud: Få ukens tilbud hos alle matvarekjedene i Norge.