Søk
Meny

Studiestart? Tenk på dette før du deler bilder!

Deling av bilder på nett - dette må du være oppmerksom på

Kveldene blir mørkere, og det dugger lett i gresset om morgenen. Studiestart nærmer seg – og godt nettvett bør være en del av pensum.

Over halvparten av norsk ungdom har opplevd uønsket innhold på nett, om det er mobbing eller ufrivillig bildedeling. Det viser en undersøkelse Norstat har gjennomført for NRK.

I studietiden oppstår det mange private, festlige og emosjonelle øyeblikk – som foreviges på mobilen. Vet du hva som er lov, og ikke lov, når du deler bilder av andre? Vi har alle et ansvar for å vite hvor grensene går.

Her er tre enkle huskeregler for bildedeling:

Tips 1: Be alltid om tillatelse!

Du har ikke lov til å dele et bilde av andre uten samtykke, det gjelder også bilder av nære venner. Hvis det skulle oppstå en tvist, er det du som har delt bildet som må bevise at du har fått informert samtykke.

Visste du også at det er ulovlig å sende et nakenbilde av deg selv – hvis den du sender det til ikke har gitt samtykke? Det betyr også at du kan anmelde situasjonen hvis du mottar slike bilder mot din vilje – noe mange kanskje ikke er klar over.

Tips 2: Ikke del bilder videre!

Du har også et ansvar for bilder du mottar, selv om du ikke har tatt de selv. Er det snakk om lettkledde bilder, må du absolutt ikke dele disse videre. Og hvis vi noen har vist deg tillit ved å sende et intimt bilde til deg, må du vise deg denne tilliten verdig.

Hvis du mottar et bilde som er videresendt fra en tredjepart, bør du i tillegg til å slette bildet – si ifra om at du ikke synes dette er greit. Selv om det kan være litt vanskelig, er det veldig viktig å gi tydelig beskjed. Hvis du kjenner personen på bildet, bør du også si ifra til han eller henne.

Tips 3: bilder lever evig på nett!

Bilder du deler offentlig på sosiale medier kan fort deles videre, og forsvinne ut av din kontroll. Et bilde er vanskelig å få slettet, og får fort et evig liv på nett. Ønsker du større kontroll over bildene dine, bør du derfor ha en lukket profil på sosiale kanaler.

Instagram og Facebook kan du justere kontoinnstillingene dine slik at bildene dine kun deles med utvalgte venner som du stoler på. Du bør også oppfordre vennene dine til å gjøre det samme, spesielt hvis de deler bilder av deg.

Er du redd for å få private bilder spredd på nett? Med mobilabonnement fra Telenor får du tjenesten Nettslett inkludert.

Dette er Nettslett:

  • Du får advokatbistand hvis du blir utsatt for netthets, eller privat innhold kommer på avveie. 

  • Dekker juridisk rådgivning, utgifter til advokat, tapt lønnsinntekt og psykolog.

  • Nettslett gjelder bruker av mobilabonnementet.

  • Inkludert i alle Telenors abonnement. Ønsker du ID-tyveriforsikring i tillegg til Nettslett anbefales at du sjekker ut ekstratjenesten SAFE.

Les mer om Nettslett