Søk
Meny

Slik finner du ut hva de ukjente beløpene i mobilregningen er

Jente som har ukjente beløp på mobilregningen

Har du opplevd å bli trukket for "Varer og tjenester" i mobilregningen din?

SMS-tjenester er lette å glemme, men dukker alltid opp i fakturaen din på slutten av måneden.

Vi har alle blitt overrasket over at mobilregningen plutselig er litt høyere en måned. Leter du i fakturaen, får du sjeldent et annet svar enn at du har blitt trukket for «Varer og tjenester».

Leter du imidlertid på riktig sted, vil du finne ut akkurat hva du har betalt for, og ofte er det småting som har gått i glemmeboka.

Hvis du har registrert parkering, stemt på favorittartisten i Eurovision eller donert penger til et veldedig formål med SMS eller valgt betalingsmetoden «Mobilregning» – da kommer regningen i mobilregningen din!

strex betaling

Du finner fort ut hva du har kjøpt ved å logge inn på Strex.

Strex er en betalingsløsning de store teleoperatørene benytter. Det er Strex som gir deg muligheten til å sende en SMS for å kjøpe en vare eller tjeneste, og du kan enkelt sjekke hvilke kjøp du har gjort på Min side.

Logg deg inn på Strex for å se dine kjøp >

Faste SMS-tjenester

Hvis det samme beløpet dukker opp gang på gang, kan det være du har meldt deg på en innholdstjeneste der du har samtykket til å motta et antall SMS i måneden. De kan komme fra veldedige organisasjoner eller aktører som tilbyr rabatter og kan koste fra 5 kr eller mer per SMS.

Mottar du flere slike SMS i måneden blir det fort noen kroner i løpet av året, så det kan være lurt å avbestille hvis du ikke benytter deg av tjenesten mer.

Når man ikke var klar over at det kostet penger

Mange studenter har i nyere tid blitt overrasket over småbeløp på mobilregningen, som viser seg å ha blitt trukket i lengre tid. Felles for mange er at de ikke kan huske å ha samtykket til å betale for å motta SMS-ene.

Sikkerhetsekspert i Telenor Thorbjørn Busch, som uttaler seg på generell basis, sier det er fort gjort å samtykke til lignende tjenester og applikasjoner uten å ha satt seg godt nok inn i vilkårene.

Uavhengig av om det er svindel, i gråsonen eller legale tjenester, kan man ha samtykket til en tjeneste uten å ha satt seg godt nok inn i hva tjenesten koster. Små beløp går ofte under radaren hos folk flest, om man ikke følger med på transaksjonene sine.

Busch har også en oppfordring når det kommer til å navigere i havet av rabatter og gode tilbud som florerer på nett.

Generelt bør man ta et skritt tilbake når man blir tilbudt rabatter og avslag eller lignende. Stopp, tenk og sjekk. Svindlerne bruker det som kalles sosial manipulasjon der de spiller på menneskets grunnleggende følelser som fristelser, frykt, nysgjerrighet, tillitt og følt tidspress. Dette for å få deg til å gjøre noe som ikke er i din egen interesse. Som student er det forståelig at man ønsker å spare der man kan, men det er også et tenkt moment svindlere vil kunne forsøke å utnytte.

Full oversikt i Strex

Med Strex trenger du ikke finne frem bankkortet for å betale for deg. Via Min Side på strex.no får du oversikt over alle dine belastninger, samt kontaktinformasjon til de aktuelle brukerstedene. Registreringen er enkel og rask, og gir ekstra sikkerhet for deg som betaler.

Logg inn for å se dine kjøp her >

Telenor-kunde og usikker på hva de ulike beløpene i mobilregningen din betyr? Se fakturaforklaring her >