• Eksperttips bedre trådløst nett

5 tips for bedre trådløst hjemmenett

Se filmen og følg de fem tipsene under, så øker du garantert hastigheten på nettet ditt hjemme.

Opplever du at det hakker når du strømmer film på trådløst nett? Eller går det veldig tregt å laste opp et bilde til en e-post du skal sende? I så fall kan det være smart å ta en kikk på tipsene til Telenors trådløs-ekspert Eyvind Skaga. Han er ansvarlig for ruter og hjemmenett i Telenor, og kan mer enn de fleste om trådløse signaler.

1. Sjekk hastigheten i flere rom

Gjør en hastighetssjekk av det trådløse nettet med pc eller Mac på ulike tider av døgnet. Test der du vanligvis oppholder deg når du opplever problemer. Gjør den samme testen i det rommet bredbåndsruteren din henger/står. Får du nå den hastigheten du abonnerer på, har du sannsynligvis problemer med det trådløse nettet eller din pc/Mac.  

Flesteparten av Telenors kunder har ruter som kun støtter 2,4 GHz-båndet. Har du Telenors nyeste bredbåndsruter, med såkalt «dual-band», støtter den både 2,4 GHz og 5 GHz båndet. Test både 2,4 GHz-båndet og 5 GHz-båndet, for å se hvilket som fungerer best. Ruteren din er konfigurert med begge disse nettene slik at begge to dukker opp på listen over tilgjengelige nettverk dersom utstyret ditt støtter dette. 

Din faktiske bredbåndshastighet tester du ved å koble din pc/Mac direkte til din ruter med kabel. 

Nå vet du hvor problemet ligger. Har du god nok hastighet inn til hjemmet ditt, men likevel sliter med signalene – kan du gå videre på denne listen. 

På pc/Mac kan du enkelt teste hastigheten din på nettfart.no

nettfart.no

Merk: Er du ekstra interessert, finnes det mange gode apper til smarttelefoner, hvor du enkelt kan måle den trådløse dekningen i hjemmet. Søk på for eksempel "WiFi- analyser". Da kommer det opp flere alternativer. Med en slik app på mobilen kan du bevege seg rundt i hjemmet for å sjekke hvor du har dårlig trådløs dekning, og hvor det eventuelt må gjøres tiltak.

2. Plasser bredbåndsruteren riktig

Sjekk plassering av ruteren din. Sørg for at den henger på veggen. Ikke heng den trådløse ruteren på murvegg eller i skap. Har du ruter med utvendige antenner, skal antennene peke oppover dersom du benytter det trådløse nettet i samme etasje som der ruteren står. Opplever du dårlig dekning i etasjen over eller under, kan det hjelpe å sette antennen i 45 graders vinkel. 

Forsøk å flytte den trådløse ruteren. En meter eller to kan være nok. Trenger du lengre kabler, kan disse kjøpes de fleste steder som selger elektronikk, radio/tv-butikker og lignende.  

3. Sjekk ruteren din

Har du en gammel ruter, vurder å kjøpe en ny. Telenor sin nyeste ruter ZyXEL P8702N, fungerer på både ADSL, VDSL og fiber. Ved oppgradering eller bestilling av bredbånd, får du ruter til gunstig pris.

Ring Kundeservice på telefon 05000 om du er i tvil. 

modem

Ditt trådløse nett består av mange kanaler. Noen trådløse kanaler er mer utsatt for støy enn andre. Disse kanalene fungerer omtrent på samme måte som kanaler på radioen din. Dersom din ruter benytter samme kanal som naboen din, eller det er mye elektronisk støy på akkurat denne kanalen, kan løsningen være å bytte kanal. Les mer om å bytte kanal her

4. Ta en gjennomgang av datautstyret ditt

Datautstyr er ferskvare. Opplever du at enkelte pc'er, mobiler, nettbrett fungerer dårligere enn annet datautstyr i hjemmet, kan det rett og slett være at det begynner å bli gammelt. Vær også klar over at utstyr som er eldre enn 3-4 år ofte ikke kan benytte 5 GHz-båndet. 

Selv om du har en ganske ny pc, så kan det hende at den har gamle drivere. Dette kan føre til at maskinen oppleves som treg, og internettopplevelsen blir dårlig. Oppdater pc-en din, sørg for at du har aktivert automatiske Windows-oppdateringer. Det samme gjelder mobiler og nettbrett: Sørg for at operativsystemet til enhver tid er oppdatert.

5. Forsterk signalene (om nødvendig)

I noen tilfeller kan en såkalt repeater inne i huset bidra til at signalene rekker lenger. Dette kan være aktuelt om du har et stort hus og ønsker trådløs dekning i alle rom, eller du har tykke vegger eller andre hindringer som gjør at signalene forringes. En repeater forsterker ikke de trådløse signalene, men tar dem i mot og repeterer dem, og på den måten rekker de lenger. 

Om du ønsker bedre dekning på soverommet, plasser repeateren mellom ruteren og soverommet, som et bindeledd. En repeater får du kjøpt de fleste steder som selger datautstyr og elektronikk. 

Har du mye murvegger og murgulv i hjemmet ditt, eller store avstander, må du kanskje benytte kabler i stedet for trådløst nett der du opplever dårlig trådløs dekning.

Enkelte ganger hender det også at den trådløse ruteren og forsterkeren sender ulike signaler som kan forvirre enheten du bruker, og at den derfor ikke skjønner at den bør bytte fra forsterkerens nettverk til det trådløse. Skru av og på WiFi på enheten, slik at den kobles opp til det nettverket med best signaler.

Eksperthjelp når du trenger det

Hvis du fremdeles har problemer etter at du har vært gjennom denne listen, så anbefaler Eyvind Skaga at du kontakter Telenoreksperten. 
Telenoreksperten er på jobb 365 dager i året - og de er veldig dyktige. En samtale med Telenoreksperten har en makspris på 598 kroner (26 per minutt), og dessuten har de en løsningsgaranti. 
Løser ikke eksperten problemet du har med nettet ditt, så betaler du heller ingenting. Telenoreksperten treffer du på telefon: 820 90 100

Populært på Online.no nå: