Enklere tilgang til hjemmenettet

Har du et passord det er umulig å huske? Så kjapt endrer du det.


Det er fort gjort å endre navn og passord på det trådløse nettverket ditt. Videoen over viser deg – steg for steg – hvordan du gjør det på Mine Sider. Der kan du velge akkurat hvilket navn du vil ha på nettverket, og lage et personlig passord som er enklere å huske enn en kryptisk kombinasjon av tall og bokstaver. Slik blir det enklere å få gjestene dine på nett.

Viktig for sikkerheten

- Passordet som du må kunne når du skal logge deg inn på det trådløse nettverket er viktig. Lag et passord av tall, store og små bokstaver – men som du selv husker, forteller Eyvind Skaga, ansvarlig for ruter og hjemmenett hos Telenor.

Kan man dele det med andre?

- Er det venner du stoler på, er det naturlig at de får tilgang til det trådløse nettet hjemme hos deg. Men vær klar over at når du deler ut nettverkspassordet, gir du ikke bare bort tilgang til internettet ditt – men også til hele nettverket ditt. Det vil i praksis si at når du er bortreist, så kan de samme vennene stå utenfor hjemmet ditt å kople seg til ditt hjemmenett. Vær derfor kritisk til hvem du gir tilgang til i ditt trådløse nett, advarer han.

En god idé kan være å endre passord med jevne mellomrom, så fjerner du muligheten for at andre kan snylte på nettet ditt. Og for deg med barn som synes iPad er kulere enn husplikter: Kanskje frister det litt mer å rydde rommet når belønningen er å få tilgang til det nye internettpassordet?

"Familen Hansens supernett"

Nettverksnavnet har ingenting med sikkerhet å gjøre, så det kan du trygt kalle hva du vil. Det er med andre ord fritt fram å kalle nettet for "Liverpool" eller "Familien Hansens supernett" - da er det også lettere å finne det for familie og venner som er på besøk. Husk allikevel på at nettverket gjerne er synlig for naboer, så gi det et navn du kan stå for. 

Koble til enheter på nytt

Når du har endret passord, må alle trådløse enheter (som Playstation, printere, mobiltelefoner og nettbrett) kobles til på nytt. Er du usikker på hvordan det gjøres, se i brukermanualen for enheten du skal koble til.

Slik kobler du PC/Mac, nettbrett og mobil til trådløst nettverk:

Windows logo

Windows: Klikk på ikonet for trådløst nettverk nede ved klokken og datoen. Klikk på ditt nettverk og velg Koble til. Skriv inn det nye nettverkspassordet, trykk Koble til.

......

Apple logo

Mac: Klikk på Airport, ikonet for trådløst nettverk. Trykk på ditt nettverk. Skriv inn det nye nettverkspassordet, klikk Koble til. 

Mobil og nettbrett: Trykk på «Innstillinger» på Hjem-skjermen din. Velg «WiFi» i listen til venstre på skjermen. Aktiver WiFi ved å dra skyveknappen slik at den blir grønn. Du får nå opp en liste over tilgjengelige nettverk. Velg nettverket du vil kobles til ved å trykke på det. Tast inn passord og trykk deretter «Koble til».