Myte eller sannhet? Dette må du vite om det trådløse nettet ditt

Du skal ikke tro på alle gode råd ...
myter og sannheter om wi-fi

Stort sett alle norske hjem har et trådløst nett – og da er det ikke urimelig å anta at mange også har opplevd problemer med dette.

I slike situasjoner får man ofte høre mange gode råd. Men hvor gode er egentlig disse?

Vi har tatt en nærmere kikk på noen av de mest etablerte mytene knyttet til WiFi i hjemmet, og undersøkt om de holder stikk:

Myte 1: Ruteren kan stå hvor som helst i huset

Kort svar: Usant.

Langt svar: I et moderne hjem er det etterhvert mange ting som er koblet til det trådløse nettet. Da er det også et poeng å ha dekning i hele huset.

Om du skal oppnå dette i et litt større hus, uten å ta i bruk ekstrautstyr, er det ikke uten betydning hvor du plasserer ruteren.

Enkelt forklart bør du ha ruteren plassert på et sentralt sted i huset i forhold til der du trenger signaler, slik at signalene kan nå ut til så mange rom som mulig.

Husk også at enkelte typer vegger og gulv kan blokkere signalene. Dette kan være tjukke murvegger, armert betong eller gulv med varmekabler. Prøv derfor så godt som mulig å unngå slike hindringer – prøv deg gjerne fram ved å flytte på ruteren litt for å bedre signalene.

Sett altså ruteren så sentralt som mulig, og helst i et åpent rom. Har du mulighet, er det derfor også en fordel om du får plassert ruteren så høyt som mulig. Bortgjemt nederst i et skap er derfor ikke akkurat ideelt.

Myte 2: Ruter-antennene skal alltid peke oppover

Kort svar: Usant.

Langt svar: Om du ser for deg en typisk ruter, peker gjerne antennene oppover. Slik behøver det imidlertid ikke alltid være, om du vil ha best mulig signal på et spesielt sted.

Dersom ruteren din har flere antenner, er det aller beste å ha dem stående i forskjellige retninger – både oppover og bortover.

Ifølge den tidligere Apple-ingeniøren og WiFi-guru Alf Watt vil dingsene dine plukke opp trådløse signaler bedre fra antenner som er posisjonert parallelt med antennekortet i enheten. I for eksempel en MacBook er denne liggende, noe som dermed betyr at signalet fra en liggende antenne vil oppleves hakket bedre. Men om du holder mobilen rett opp og ned, vil denne trives bedre med signalene fra en antenne som peker oppover.

Har du derfor muligheten til det, bør du ha antennene vinklet i forskjellige retninger.

Telenors ruter har interne antenner. De virker godt med ruteren plassert både liggende og stående. Men den mest optimale plasseringen av ruteren er å henge den vertikalt på en vegg, gjerne litt høyt slik at den kommer over hindringer som møbler og lignende.

Myte 3: Naboens babycall kan forstyrre signalene dine

Kort svar: Sant.

Langt svar: Det er ikke bare den trådløse ruteren din som sender ut signaler i hjemmet ditt. Nær sagt alt som er elektrisk genererer sin egen «støy» i større eller mindre større grad.

Om du opplever ustabilt eller tregt nett, kan det derfor være lurt å undersøke om dette kan skyldes påvirkning fra andre ting som trådløse telefoner, mikrobølgeovner, tv-apparater, babycall-stasjoner og så videre.

For litt mer avanserte brukere kan slike konflikter også avhjelpes i innstillingene til ruteren – der du kan prøve deg fram med å endre den trådløse sendekanalen.

Myte 4: Det er en sikkerhetsrisiko å opprette gjestenettverk

Kort svar: Kanskje.

Langt svar: Det er alltid hyggelig å åpne hjemmet sitt for gjester – men du ønsker kanskje ikke at de skal snoke i alle kriker og kroker?

Slik er det også med trådløse gjestenett, som kan opprettes dersom du ikke vil dele ut hovedpassordet til ditt eget trådløse nett. For du har vel sikret nettet ditt med et passord?

Mange tror at slike gjestenett være helt åpne og ikke-sikrede, men det er direkte feil. Du bør helst ikke ha et åpent nett hjemme, ettersom dette både kan gi uvedkommende tilgang på nettet ditt, men også fordi du da ikke har kontroll over potensiell straffbare aktiviteter på nettet som står i ditt navn.

Mange moderne rutere har muligheter for å opprette et gjestenett med eget passord, som du kan gi til gjester ved behov. Dersom ruteren har mulighet for å lage et separat gjestenett, skal dette fra leverandørens side være sikret slik at gjester da ikke ser resten av ditt hjemmenett.

Telenors ruter er sikret på denne måten. Dette gjør at privat innhold på PC-en og annet utstyr ikke blir synlig for gjester. Passordet til gjestenettet kan med fordel endres med jevne mellomrom.

Myte 5: Det er viktig å skille mellom 2,4 GHz og 5 GHz-nettene

Kort svar: Usant.

Langt svar: Stort sett alle nye rutere lager to trådløse nett. Det ene benytter seg av 2,4 GHz-båndet (som har lengre rekkevidde, men gjerne lavere hastigheter), mens det andre sender på 5 GHz-båndet (med ofte høyere hastigheter, men kortere rekkevidde).

Selv om disse to nettene har hver sine egenskaper, og dermed kan være greit å holde adskilt for de som vil ha full kontroll, klarer faktisk de fleste nyere dingser selv å velge hvilket nett som passer best akkurat der og da.

Ved å holde disse adskilt, må du selv aktivt velge hvilket nett du skal være oppkoblet til – noe som gjerne kan gi mindre optimale resultater om du flytter deg rundt i huset.

Et triks du kan forsøke deg på, er å gi begge nettene nøyaktig samme navn (og innstillinger ellers) i ruterens oppsett, for deretter å la dingsen du surfer med selv velge hvilket nett den skal benytte seg av. Er du i nærheten av ruteren, vil den da typisk koble seg på 5 GHz-båndet for raskest overføring, mens den litt lenger unna kobler seg til 2,4 GHz-båndet for bedre dekning.

Myte 6: Det er ikke mulig å få godt trådløst nett i hele huset

Kort svar: Usant.

Langt svar: Om du har prøvd alle triksene over her, og likevel opplever at du ikke får godt nok trådløst signal i visse deler av huset, finnes det heldigvis bedre løsninger enn å kjøpe seg et mindre sted å bo.

I dag finnes det mange måter å forlenge rekkevidden på trådløssignalet på. For eksempel med såkalte «range extenders», som kan gjøre dette ved å plukke opp trådløssignalet og sende det videre – eller ved å sende det gjennom strømnettet i huset! Slike produkter finner du i de fleste butikker som selger elektronikk.

Temmelig nytt er også såkalte «mesh»-rutere, som lar deg lett koble flere trådløse enheter rundt om i hjemmet for en mer spredt og bedre dekning. Det finnes allerede flere leverandører av dette. Google har nylig lansert et slikt produkt (foreløpig ikke i Norge), som typisk består av tre enheter du plasserer rundt om i boligen med mulighet for å koble inn flere for å få dekning på vanskelige steder.

Felles for alle typer trådløse ekstendere er at de plasseres «på veien» til der dekningen er dårlig. Ekstendere som kobles til ruteren med kabel eller gjennom strømnett settes opp der dekningen er dårlig.

Myte 7: Alt hakker fordi det trådløse signalet er dårlig

Kort svar: Sant og usant. 

Langt svar: Faktisk kan du ha gjort alt rett i oppsettet av det trådløse nettet ditt, og likevel oppleve at det hakker.

Det trådløse nettet kan nemlig ikke levere bedre enn det blir servert fra internettlinja. Og om din husholdning tidvis har større behov for nett enn det abonnementet ditt tilsier, kan det føre til at ting hakker.

Bare det å ha noen andre i huset som ser på Netflix, streamer musikk, spiller online, surfer på YouTube eller andre ting – gjerne samtidig – kan merkes når du selv vil gjøre ting på nett.

Ettersom tregt og ustabilt nett kan være noe av det mest irriterende som finnes, kan det da kanskje være greit å vurdere å øke hastigheten på linjen din en smule?

Populært på Online.no nå: