Søk
Meny

Derfor er vi frivillige: – Å rydde strand er veldig lavterskel

Kamilla Skarsbø Grytten rydder strand som frivillig.

FRA STRAND TIL HAV: Kamilla Skarsbø Grytten har ryddet mye strand de siste årene, men drømmer om å ta det et steg videre. – Jeg har også tenkt å begynne å fridykke, slik at jeg kan plukke søppel fra havbunnen.

9.- 18. september er det duket for årets Strandryddeuke. Vi har snakket med Kaja, Kamilla og Martin som er tre av flere tusen frivillige i Norge. Nå håper de å få med seg flere unge i kampen mot forsøpling.

– Jeg rydder fordi jeg alltid har vært glad i havet. Det er her jeg har vokst opp.

Kamilla Skarsbø Grytten (25) kommer fra Tennfjord på Sunnmøre. Hun fikk interesse for strandrydding etter en tur til Maldivene med dykkerlinjen da hun gikk på folkehøyskole.

– Vi plukket mye søppel langs sjøen, og jeg tenkte «dette vil jeg gjøre mer av».

Kamilla Skarsbø Grytten finner mye søppel langs stranden

HVERT TAK TELLER: Kamilla Skarsbø Grytten tar tiden til hjelp når hun rydder strand, og har fortsatt mye å gi. Men med flere hender, kan man også oppnå mer, påpeker hun.

Familien hennes har en hytte uti havgapet på Sunnmøre, og det er ofte der hun rydder. Som regel sammen med moren, som også har et stort engasjement for strandrydding. Hun har vært en stor inspirasjon for Kamilla.

– Moren min leste om hvalen utenfor Sotra med magen full av plast, og ble veldig trist. Hun ville gjøre det hun kunne for å hjelpe, og startet å rydde. 

I en gammel sjøbod har de laget et rom for søppelsortering, hvor de samler og sorterer søppelet de finner.

– Å rydde strand er veldig lavterskel. Du kan ta med deg en pose når du går en tur, se deg litt rundt og plukke når du går langs sjøen og stranda. Og så er det veldig deilig når du kan gå fra en plass og se at det har blitt rent og fint, sier Kamilla.

Alltid nok data til å dele det du brenner for

Med Yng Next har du ubegrenset data og dekning i verdensklasse så du kan dele engasjementet ditt når du vil – hvor du vil. Perfekt for deg mellom 18 og 28.

Lær mer om Yng Next >

Vil inspirere alt fra barnehagebarn til pensjonister

Kaja Lønne Fjærtoft (30) har alltid vært opptatt av havet, og vært interessert i frivillighet så lenge hun kan huske. I dag er hun marinbiolog, og faglig leder i Passion for Ocean – en organisasjon med fokus på havet. 

– I jobben min har jeg sett hvordan forsøpling og marinbiologi henger sammen. Gjennom festival, innovasjon og skoleprogram prøver vi å få alt fra barnehagebarn og pensjonister til å komme seg ut og bli både kjent og glad i havet.

Som frivillig har Kaja ryddet utallige kilometer strand i sitt liv, men også militære øyer og rundt om i byer. 

– Jeg er opptatt av å bruke tiden min på noe viktig. For meg handler det å rydde om å gjøre noe konkret, som gir håp og pågangsmot. Frivillighet er også en fin måte å bli kjent med nye folk på.

– For min del har frivilligheten bidratt til et større sosialt nettverk, og gitt meg mange flere karrieremuligheter. Og husk, du kan være med på én aksjon og se om det er noe for deg. Bare prøv, oppfordrer Kaja.

Telenor Yng – alltid nok data til å dele det du bryr deg om >

Kaja Lønne Fjærtoft i Passion for Ocean

EN ARENA FOR MYE: – Noe av det gøyeste med frivillighet er at du får gjøre noe som ikke føles så håpløst, du kommer deg ut og blir kjent med spennende folk, sier Kaja Lønne Fjærtoft i Passion for Ocean.

Bli med på Strandryddeuka 2022

Fra 9.- 18.september er det duket for årets Strandryddeuke – en nasjonal dugnad i regi av Hold Norge Rent som hvert år bidrar til å fjerne store mengder søppel fra norsk natur. 

Det vil være flere arrangementer rundt om i denne perioden og du kan følge med på Ryddenorge.no for å få informasjon om ryddeaksjoner i ditt nærområde.

Sjekk ut årets program her >

– Jeg elsker frivillighet

Bergenseren Martin Skadal (26), har de siste fem årene viet nesten all sin tid til frivillighet. Han har startet to frivillige organisasjoner selv – World Saving Hustle og Altruism for Youth. 

– Jeg brenner for å hjelpe til å ta vare på natur, dyr og mennesker. Jeg elsker frivillighet.

Martin hadde egentlig et ønske om å bli spesialsoldat i Forsvaret, men av ulike grunner ble det ikke sånn. Ønsket om å hjelpe var fortsatt sterkt, og etter en sommer i tempel i Bergen og Oslo med tid til å prosessere alt som foregår i verden og hvordan han kunne bidra, la han en «game plan». 

– Jeg kontaktet alle organisasjoner i Bergen som jobber for natur, dyr og mennesker, og jobbet fulltid som frivillig. På et tidspunkt var jeg aktiv i 15 organisasjoner samtidig.

Telenor Yng støtter Hold Norge Rent i kampen mot forsøpling. Les mer om abonnementet her >

Martin Skadal, som driver to frivillige organisasjoner selv, ønsker å gjøre alt han kan for å ta vare på kloden og hjelpe andre.

ELSKER FRIVILLIGHET: Martin Skadal, som driver to frivillige organisasjoner selv, ønsker å gjøre alt han kan for å ta vare på kloden og hjelpe andre.

Et enkelt bidrag i klimakampen

Av frivillighetsarbeid er det ryddeaksjoner Martin har gjort mest. Hovedgrunnen til at han rydder er at han elsker å være ute i naturen, men også det sosiale.

– Du gjør noe konkret, og hjelper naturen, nærområdet og økosystemet med å ha det bra. Men du blir også kjent med likesinnede, som du kanskje ellers ikke hadde møtt.

– Jeg vet at effekten av det ikke er gigantisk, men det er det å være en del av noe større og gi noe tilbake – uten å høres for klisjé ut. Jeg vil bidra til å gjøre verden til et bedre sted.

Han oppfordrer helt klart andre unge til å engasjere seg som frivillig og bidra i kampen mot forsøpling.

– Det er veldig lærerikt, og du treffer mange nye mennesker. Å rydde land og strand er et enkelt sted å begynne om du vil bidra i klimakampen, men ikke helt hvor du skal starte. Og ofte får du gratis mat, ler han.

Dette er Telenor Yng

  • Et mobilabonnement perfekt for deg mellom 18 og 28 år.

  • Velg mellom ubegrenset data, eller fast datapakke, og bruk mobilen med dekning i verdensklasse.

  • Mange gode fordeler inkludert

Lær mer og bytt til Yng her >