Søk
Meny

Søppelplukking på SUP under Strandryddeuka

Malin og Merethe fra Hold Norge Rent

Merethe Hommelsgård og Malin Dahl fra Hold Norge Rent gjør seg klare for dagens ryddeaksjon.

Vi tok turen til Aker Brygge for å ta temperaturen på årets Strandryddeuke.

Strandryddeuka er Norges største dugnad i regi av foreningen Hold Norge Rent. I år foregår dugnaden fra 5.- til 20. september med forskjellige temadager og ryddeaksjoner som gjennomføres av organisasjoner og privatpersoner – over hele Norge.

Vi var heldige og fikk prate med kommunikasjonsansvarlig for Hold Norge Rent, Merethe Hommelsgård, om dagens aksjon på Aker Brygge i Oslo.

Ryddeaksjon på land og i vann

Hva skjer på Aker Brygge i dag?

I dag har vi en ryddeaksjon sammen med ordføreren i Oslo, Marianne Borgen og GreenBoats, som er en gruppe som frivillig har startet opp «Monday clean-ups» der man skal ut på SUP-boards og rydde søppel og avfall på Aker Brygge og rundt restaurantene. Det er utrolig mye avfall som samler seg opp i indre Oslofjord så det trengs virkelig å ryddes opp, forteller Merethe oss.

Hold Norge Rent under Strandryddeuka 2020

Og det var ingen mangel på ivrige søppelplukkere under dagens aksjon. Frivillige fikk låne våtdrakter og SUP-boards fra GreenBoats og søppelposer og ryddeutstyr fra Hold Norge Rent.

Selve ryddingen tok rundt en time og det ble samlet inn store mengder avfall fra Aker Brygge området takket være frivillige over og under vann.

Dette er Strandryddeuka  

  • En nasjonal dugnad i regi av Hold Norge Rent

  • Ryddeaksjoner holdt av privatpersoner og organisasjoner

  • Rydding og sporing av avfall på land, langs strender og i havet

Lær mer om Strandryddeuka her >

Dykkere som finner søppel på havbunnen

– Folk gleder seg til å rydde

Strandryddeuka arrangeres vanligvis på vårparten, men i år satte pandemien en stopper for dugnaden. Hold Norge Rent mener tiden vi befinner oss i ikke har satt en stopper for engasjementet rundt søppelplukkingen, snarere tvert imot.

Jeg har inntrykk av at folk har vært veldig utålmodige og gleder seg til det her, fordi de har ikke fått ryddet like mye som de ønsker i løpet av sommeren og våren. Så folk har veldig stort engasjement akkurat nå.

Søppelplukking på SUP under strandryddeuka

Frivillige på SUP og i dykkerutstyr fant store mengder avfall under og flytende i vannet.

Under Strandryddeuka i 2019 deltok minst 40 000 frivillige. Fordelt på 1 350 aksjoner på strender, øyer og holmer, langs vassdrag og innsjøer, og på havbunnen, ble det samlet inn 46 tonn avfall.

Strandryddeuka gjør det enkelt og gøy å være med på en større dugnad for miljøet. På en ryddeaksjon får man også selv se hvor mye søppel, tau, q-tips og annen plast som faktisk havner i naturen, og man reflekterer kanskje mer over hvor det kan ha kommet fra. Det bidrar til et holdningsskifte, sier Merethe.

Avfall funnet under strandryddeuka

Slik kan du bidra under årets Strandryddeuke

Strandryddeuka foregår over hele landet, og til tross for navnet, foregår også mange av ryddeaksjonene på land. Disse ryddeaksjonene finner du i Rydde-appen, der du kan finne aksjoner i nærheten av deg eller opprette dine egne!

Har du ikke mulighet til å delta på Strandryddeuka i år, fikk vi noen tips fra Merethe til hvordan du kan være mer bevisst på forbruket ditt og unngå ubevisst forsøpling.

Slik unngår du ubevisst forsøpling:

  1. Vær oppmerksom – søppel kan falle ut av lommer og bager

  2. Finn en søppeldunk som ikke er fullstappet – søppel kan bli tatt av fugler eller vinden

  3. Ikke bruk engangsprodukter, og forsøk å velge produkter med lang levetid

Telenor Yng-kunder støtter Hold Norge Rent

I 2019 bidro Yng-kunder til at 97,6 km strandlinje ble ryddet via Goodien Hold Norge Rent. Pengene går til å arrangere ryddedugnader i hele landet og sørge for å holde kysten, og områder langs innsjøer, elver og vassdrag frie for søppel.

Lær mer om Yng Next >