Slik blir Strandryddeuka 2021

Fra fjorårets Strandryddeuke på Aker Brygge i Oslo.
Årets dugnad strekker seg fra 11.-19.september over hele landet – slik blir du med!
Det er nok en gang duket for årets Strandryddeuke – en nasjonal ryddedugnad i regi av den veldedige organisasjonen Hold Norge Rent.
Her kan du rydde en eller flere av dagene på egenhånd eller finne større aksjoner å delta på i ryddeportalen Rydde. Dette er noe av det du kan forvente under årets program:
Del ditt engasjement over Norges raskeste mobilnett med Yng >
11.-12.september: Tur med mening
Enkelt og greit som navnet sier: Gå en tur og gjør en forskjell for miljøet rundt deg. Ta med hansker og pose og plukk med deg søppel i nærmiljøet, eller planlegg en langtur med venner. Hvis du skal rydde for første gang, får du noen tips her.
13.september: Rydd på valgdagen
Valgdag og en avgjørende dag for miljøet! Hvorfor ikke plukke litt søppel på veien til og fra valglokalet?
14.september: Vi rydder i vannet
Den perfekte dagen for miljøengasjerte badeentusiaster. Rydd i strandkanten, vassdrag, innsjøer og hav. Her kan også dykkerlag gjøre aksjoner under vann!
18.september: Strandryddedagen
Rydd med hele verden på den internasjonale strandryddedagen. Dette er en av høydepunktene under Strandryddeuka, og Hold Norge Rent oppfordrer til både store og små ryddeaksjoner – uansett hvor du er!
Husk å dele dine ryddeøyeblikk!
Telenor Yng støtter Hold Norge Rent i kampen mot forsøpling. Bruk årets Strandryddefilter på Snapchat når du er ute og rydder og spre engasjementet med venner og bekjente.
Dette er Yng:
Et abonnement for deg mellom 18 og 28
Dekning i verdensklasse
Velg mellom ubegrenset data eller fast datapakke
Fordeler som Music Freedom, Data Freedom og SWAP Pluss
– Jeg syns det er kjempegøy å lete etter plast i tang og tare på stranda!
Mette (24) er en av ildsjelene som skal delta i årets Strandryddeuke. Hun er utdannet biolog fra Stavanger, og hennes miljøengasjement startet overraskende nok i Forsvaret:

Foto: Julie Øvstebø Sunde
– Vaktbrakka vår hadde ikke kildesortering, så jeg prøvde å ordne et system som gjorde det lett for alle å sortere søpla. Jeg begynte å lese mer om nytten av kildesortering, og fikk raskt øynene opp for avfallsproblematikken i hele verden. Jeg prøvde også å lære mer om hvilke konsekvenser plast på avveie har for dyr og økosystemer. Det er faktisk også dette som avgjorde studievalget mitt!
Mette har nå flyttet til Bergen for å ta master i havbruksbiologi ved UiB. Under årets Strandryddeuke håper hun å engasjere medstudenter til å bli med på dugnaden.
– Målet mitt er å prøve å engasjere medstudenter til å være med på en ryddeaksjon, og å plukke minst 20 kg søppel. Jeg er ny i Bergen og ser på dette som en fin mulighet til å bli kjent med nye folk. Jeg tror jeg skal komme meg ut til fjæra for å lete etter de minste plastbitene som bølgene skyller opp, men håper (håper ikke) at jeg finner større ting for å nå målet på 20 kg!
Mettes Challenge: Plukk miniplast
De minste plastbitene kan gjøre stor skade. Se hvor mange små plastbiter du finner under årets Strandryddeuke – på land eller i vann!
Til slutt spør vi Mette om hun har noen tips til andre som vil gjøre en innsats for miljøet:
– Å gjøre en innsats er utrolig viktig, selv om det kan føles forgjeves! Det kan være vanskelig å tro på at det man gjør for å hjelpe natur og klima hjelper i det store bildet, men det gjør det. Å rydde søppel er noe som gir umiddelbar virkning, og en god følelse. Når jeg plukker søppel i naturen kjenner jeg at jeg bidrar til noe som er større enn meg selv. Det kan også være veldig sosialt, og det er god mosjon!
Telenor Yng-kunder støtter den viktige jobben
I løpet av 2020 bidro Yng-kunder til at 145 km strand ble ryddet. Pengene gikk til å arrangere ryddedugnader i hele landet og sørge for å holde kysten, og områder langs innsjøer, elver og vassdrag frie for søppel.