Søk
Meny

Slik blir Strandryddeuka 2021

Jente som plukker søppel

Fra fjorårets Strandryddeuke på Aker Brygge i Oslo.

Årets dugnad strekker seg fra 11.-19.september over hele landet – slik blir du med!

Det er nok en gang duket for årets Strandryddeuke – en nasjonal ryddedugnad i regi av den veldedige organisasjonen Hold Norge Rent.

Her kan du rydde en eller flere av dagene på egenhånd eller finne større aksjoner å delta på i ryddeportalen Rydde. Dette er noe av det du kan forvente under årets program:

Del ditt engasjement over Norges raskeste mobilnett med Yng >

11.-12.september: Tur med mening

Enkelt og greit som navnet sier: Gå en tur og gjør en forskjell for miljøet rundt deg. Ta med hansker og pose og plukk med deg søppel i nærmiljøet, eller planlegg en langtur med venner. Hvis du skal rydde for første gang, får du noen tips her.

13.september: Rydd på valgdagen
Valgdag og en avgjørende dag for miljøet! Hvorfor ikke plukke litt søppel på veien til og fra valglokalet?

14.september: Vi rydder i vannet

Den perfekte dagen for miljøengasjerte badeentusiaster. Rydd i strandkanten, vassdrag, innsjøer og hav. Her kan også dykkerlag gjøre aksjoner under vann!

18.september: Strandryddedagen

Rydd med hele verden på den internasjonale strandryddedagen. Dette er en av høydepunktene under Strandryddeuka, og Hold Norge Rent oppfordrer til både store og små ryddeaksjoner – uansett hvor du er!

Se hele programmet her >

Husk å dele dine ryddeøyeblikk!

Telenor Yng støtter Hold Norge Rent i kampen mot forsøpling. Bruk årets Strandryddefilter på Snapchat når du er ute og rydder og spre engasjementet med venner og bekjente.

Dette er Yng:

  • Et abonnement for deg mellom 18 og 28

  • Dekning i verdensklasse

  • Velg mellom ubegrenset data eller fast datapakke

  • Fordeler som Music Freedom, Data Freedom og SWAP Pluss

Lær mer og bytt til Yng >

– Jeg syns det er kjempegøy å lete etter plast i tang og tare på stranda!

Mette (24) er en av ildsjelene som skal delta i årets Strandryddeuke. Hun er utdannet biolog fra Stavanger, og hennes miljøengasjement startet overraskende nok i Forsvaret:

Mette som rydder i naturen

Foto: Julie Øvstebø Sunde

– Vaktbrakka vår hadde ikke kildesortering, så jeg prøvde å ordne et system som gjorde det lett for alle å sortere søpla. Jeg begynte å lese mer om nytten av kildesortering, og fikk raskt øynene opp for avfallsproblematikken i hele verden. Jeg prøvde også å lære mer om hvilke konsekvenser plast på avveie har for dyr og økosystemer. Det er faktisk også dette som avgjorde studievalget mitt!

Mette har nå flyttet til Bergen for å ta master i havbruksbiologi ved UiB. Under årets Strandryddeuke håper hun å engasjere medstudenter til å bli med på dugnaden.

– Målet mitt er å prøve å engasjere medstudenter til å være med på en ryddeaksjon, og å plukke minst 20 kg søppel. Jeg er ny i Bergen og ser på dette som en fin mulighet til å bli kjent med nye folk. Jeg tror jeg skal komme meg ut til fjæra for å lete etter de minste plastbitene som bølgene skyller opp, men håper (håper ikke) at jeg finner større ting for å nå målet på 20 kg!

Mettes Challenge: Plukk miniplast

De minste plastbitene kan gjøre stor skade. Se hvor mange små plastbiter du finner under årets Strandryddeuke – på land eller i vann!

Til slutt spør vi Mette om hun har noen tips til andre som vil gjøre en innsats for miljøet:

– Å gjøre en innsats er utrolig viktig, selv om det kan føles forgjeves! Det kan være vanskelig å tro på at det man gjør for å hjelpe natur og klima hjelper i det store bildet, men det gjør det. Å rydde søppel er noe som gir umiddelbar virkning, og en god følelse. Når jeg plukker søppel i naturen kjenner jeg at jeg bidrar til noe som er større enn meg selv. Det kan også være veldig sosialt, og det er god mosjon!

Telenor Yng-kunder støtter den viktige jobben

I løpet av 2020 bidro Yng-kunder til at 145 km strand ble ryddet. Pengene gikk til å arrangere ryddedugnader i hele landet og sørge for å holde kysten, og områder langs innsjøer, elver og vassdrag frie for søppel.

Lær mer om Yng >