Søk
Meny

Fersk student i Bergen? Her er tipsene du trenger!

Tipsene til deg som er fersk student i Bergen

Studiestart og en ny hverdag nærmer seg med stormskritt. Disse tipsene kommer godt med når du skal bli kjent med studentbyen Bergen.

I disse dager fylles studentbyene seg med studenter fra hele landet. Som fersk student i en helt ny by har du mye spennende i vente.

Vi har samlet en huskeliste med tips og triks til hvordan du enkelt kan bli kjent med den nye byen og studenttilværelsen din. Det er bare å glede seg!

Studentbeviset alltid tilgjengelig

Noe av det første du bør gjøre er å laste ned studentbevisappen på mobilen din. 

Det kan være nyttig når du for eksempel reiser med mobilbilletten til Skyss, hvor du må vise gyldig studentbevis. I tillegg har ofte mange butikker, kafeer og arrangementer egne tilbud eller priser for studenter – enda en grunn til å ha studentbeviset lett tilgjengelig.

Tips! Last også ned appen Studentpakken, som gir deg fullstendig oversikt over hvor det finnes studentrabatter og hvilke tilbud ulike butikker har.

Bonustips: Om du lurer på hvor du kan benytte deg av studentrabatter, så har Student Bergen samlet en nyttig oversikt over bedrifter og butikker som tilbyr fordeler til deg som student. 

Ikke gå deg vill på campus

Skal du bli en del av de flere tusen studentene ved Universitetet i Bergen, er karttjenesten Mazemap veldig nyttig. Den gir deg tilgang til interaktive kart over UiB, som hjelper deg å finne frem til forelesningssaler og eventuelle rom du har booket.

Kvarteret – Hjertet av Bergens studentscene

For en student i Bergen er Det Akademiske Kvarter, bedre kjent som Kvarteret, det perfekte samlingspunkt. Kulturhuset drives av flere hundre frivillige, og årlig holdes over 2200 forskjellige arrangementer. 

I tett samarbeid med arrangører som Bergen Filmklubb, Bergen Realistforening, Studentteateret Immaturus og Studentersamfunnet i Bergen, sørger de frivillige for et spennende og variert program.

Kom deg raskt og enkelt rundt i byen

Bybanen i Bergen

ENKELT Å KOMME SEG RUNDT: Et godt busstilbud og Bybane med hyppige avganger gjør det enkelt å komme seg rundt i Bergen. Last ned reiseappene Skyss Reise og Skyss Billett, så kommer du deg fra A til B.

Når du skal bevege deg rundt i Bergen, bør du ha de to essensielle reiseappene Skyss Reise og Skyss Billett. Med disse appene kan du både planlegge reisen din, finne avganger i sanntid og kjøpe billett til sonene du trenger.  

Bor du i sentrum, så kan sykkel være et godt transportalternativ. Med Bergen Bysykkel-appen kan du lett komme deg fra A til B i byen. Denne appen bruker du for å låse opp og låse igjen sykkelen du låner. Den gir deg også en oversikt over hvor mange sykler som er tilgjengelige der du ønsker å hente sykkel, og du kan se et kart med oversikt. 

PS! Er du fan av elsparkesykkel, er det tre aktører i byen som tilbyr dette: Voi, Ryde og Bolt. 

Toppturer for enhver smak

Ulriken

EN BY FULL AV TURMULIGHETER: Bergen er omringet av vakre fjell, og byr på mange turmuligheter. Last ned UT-appen fra Den Norske Turistforening og få gode tips til turer som passer ditt nivå.

Byen mellom de syv fjell byr på nydelige turmuligheter. Blant de korteste turene har du Løvstakken på 477 moh., som du kan komme deg til via mange forskjellige stier. Lyderhorn-fjellet er lavere igjen med 396 moh., og ligger ved Liavatnet omtrent 5 kilometer sørvest for Bergen sentrum.

Er du på utkikk etter mer utfordrende turer, er Ulriken på 643 moh. et av de høyeste fjellene blant de som ligger nærmest bykjernen. Fjellturen er blant bergensernes soleklare favoritter, og gir en uslåelig utsikt over vestlandsperlen.

Fløibanen

FÅ NYDELIG UTSIKT OVER BYEN: Fløyen er en populær destinasjon for enhver Bergen-beboer. Fløibanen tar deg hele veien opp til et av byens beste utkikkspunkter, hvor du også finner en rekke aktivitetsmuligheter og turstier. 

For en ekstra spesiell naturopplevelse anbefales turen over Vidden, som går over Storfjellet i området mellom Fløyen og Ulriken. Vidden kan nytes minst like godt på ski om vinteren som til fots i sommerhalvåret. 

Hver mai arrangeres 7-fjellsturen, en folkefest av en fjelltur i regi av Bergen og Hordaland Turlag. Dette er en unik, men krevende tur som lar deg bli kjent med Bergens syv fjell på nydelig vis. Turen er 35 kilometer lang, og tar gjerne mellom 8-12 timer. 

Har du en forkjærlighet for turer i skog og mark, byr Kanadaskogen og Hordneskogen på svært tilgjengelige turveier litt utenfor sentrum. Du kan enkelt komme deg hit med  buss eller Bybane fra sentrum.

Tips! Last ned UT – Den Norske Turistforening sin app. Her kan du se oppdaterte kart med merkede sommer- og vinterruter, og få forslag til både flotte fotturer, skiturer, sykkelturer, padleturer og annet. Appen viser også turisthytter og andre overnattingssteder. Ved å bruke GPS-posisjonen på mobilen din kan du finne turmuligheter i nærheten av deg.

Opplev ikoniske og idylliske bydeler

I tillegg til å stille med nydelige naturopplevelser, har Bergen også en rekke flotte byopplevelser å by på. 

Bryggen i Bergen

HISTORISKE BRYGGEN: Bryggen er blant de viktigste og mest idylliske strøkene Bergen har å by på. Mange tar en tur i handlegatene her når været er fint.

En tur langs historiske Bryggen i Bergen selvsagt. De fargerike trehusene byr på en unik reise tilbake i tid til den gang området var det sentrale knutepunktet for den hanseatiske handelsvirksomheten i Norge, 

Er du ute etter nydelig utsikt over byen, er Fløibanen å anbefale. Kabelbanen tar deg fra sentrum og opp til det pittoreske utsiktspunktet på Fløyen, 320 moh. Her finnes det en rekke aktivitetsmuligheter.

Mellom Vågen og Puddefjord ligger Nordnes, som er ypperlig for rolige byvandringer. Blant områdets severdigheter er Nordnesparken, et rolig turområde rett i bykjernen.

Er du glad i å bade, bør du sjekke ut Nordnes sjøbad. Det er et utendørs oppvarmet saltvannsbasseng som holder 30 grader, plassert rett i sjøkanten for en unik badeopplevelse. Sjøbadet er åpent hver dag om sommeren, og noen dager i uken om vinteren.

Et myldrende kulturliv

Bergen har et bredt og aktivt underholdningstilbud som dekker et vidt spenn av interesseområder. Fotballfeberen herjer stadig i byen, og det er ikke mangel på sportsbarer å besøke når de store kampene kommer på skjermen. Søker du den ultimate opplevelsen og de heteste kampene er det selvsagt Brann stadion som gjelder, som du enkelt når ved å hoppe på Bybanen sørover.

Band som spiller konsert

ALLTID EN SCENE Å OPPSØKE: Bergen har en svært aktiv musikkscene. Musikkglade studenter vil ha mye å hente fra byens forskjellige klubber og konsertlokaler.

Byens musikkscene er blant landets mest aktive, og det finnes alltid et forrykende sceneshow å besøke. Fra utekonserter på Koengen til råe intimshow på studentpuben Hulen – det finnes alltid en varm scene i Bergen. I juni hvert år arrangeres musikkfestivalen Bergenfest, som skilter med store, internasjonale navn så vel som lokale perler.

Er du glad i kino, kan du laste ned den offisielle Bergen Kino-appen. I den har du alltid oversikt over kommende filmtitler og hvilke visninger som finner sted på byens to kinosaler – Konsertpaleet og Magnus Barfot.

Viktigheten av ubegrenset data

I en studenthverdag er det mye som skjer hele tiden, og du er som regel avhengig av både god dekning og nok data stort sett døgnet rundt: 

Med mobilabonnementet Yng Next får du ubegrenset data, og kan bruke mobilen akkurat slik du vil. Du kan selv velge hastighet på abonnementet ditt og får med mange unike fordeler bare for deg mellom 18 og 28.

Pssst! Dersom du ikke trenger ubegrenset data, får du med Data Freedom fra Yng 100 GB ekstra data fem uker i året når du trenger det.

Andre nyttige apper:

  • byVENN: Få oversikt over byens aktiviteter, shoppingmuligheter og gode tilbud.

  • Wolt og Foodora: Få mat levert på døra på null komma niks!

  • Too Good to Go: Bidra i kampen mot matsvinn og kjøp mat for en rimelig pris fra ulike restauranter, kiosker, kafeer og butikker

  • Mattilbud: Få ukens tilbud hos alle matvarekjedene i Norge.

  • Trene Sammen: Gir deg full oversikt over tilgjengelige timer, tilgang til online booking (krever medlemskap) og du kan sjekke ventelistestatus.