Søk
Meny

Fersk student i Oslo? Her er tipsene du trenger!

Tipsene til deg som er fersk student i Oslo

Studiestart og en ny hverdag nærmer seg med stormskritt. Disse tipsene kommer godt med når du skal bli kjent med hovedstaden.

I disse dager fylles studentbyene seg med studenter fra hele landet. Som fersk student i en helt ny by har du mye spennende i vente.

Vi har samlet en huskeliste med tips og triks til hvordan du enkelt kan bli kjent med den nye byen og studenttilværelsen din. Det er bare å glede seg!

Studentbeviset alltid tilgjengelig

Noe av det første du bør gjøre er å laste ned studentbevis-appen på mobilen din. Det kan være nyttig når du for eksempel reiser med mobilbilletten til Ruter, hvor du må vise gyldig studentbevis. 

I tillegg har ofte mange butikker, kafeer og arrangementer egne tilbud eller priser for studenter – enda en grunn til å ha studentbeviset lett tilgjengelig.

Tips! Last også ned appen Studentpakken, som gir deg fullstendig oversikt over hvor det finnes studentrabatter og hvilke tilbud ulike butikker har.

Mitt SiO

Som student i Oslo vil du ha stor nytte av appen Mitt SiO – den offisielle appen til Studentsamskipnaden SiO. Den har blant annet eventkalender med oversikt over studentarrangementer, gruppetreningstimer, haller og baner ved SiO sine treningssentre, og funksjoner for å booke vaskemaskin dersom du bor i studentbolig.

Kom deg raskt og enkelt rundt i byen

Når du skal bevege deg rundt i Oslo, bør du ha reiseappen Ruter. Der kan du både planlegge reisen din, finne avganger i sanntid og kjøpe billett. 

Ønsker du å ta deg rundt i byen med sykkel, kan du laste ned appen Bysykkel, som du bruker for å låse opp og låse igjen sykkelen du låner. I appen ser du hvor mange sykler som er tilgjengelige der du ønsker å hente sykkel, og du kan se et kart med oversikt. Du kjøper billett eller abonnement i appen – enten for en enkelttur, dagspass, månedsabonnement eller sesongpass.

I Ruter-appen kan du også se nærmeste ledige sted med bysykler, hvor mange sykler som er tilgjengelig og hvor mange låser som er ledig.

PS! Er du fan av elsparkesykkel, er det tre aktører i byen som tilbyr dette: Voi, Tier og Bolt.

buss kollektivt student i Oslo

KOLLEKTIVT I OSLO: Skal du reise mye med buss, trikk og T-bane i Oslo, bør du laste ned appen reiseappen Ruter.

Samlingssteder for studenter

Det finnes flere steder hvor studenter samles i Oslo. Samfunnet Bislet er samlingsstedet for studenter ved OsloMet, og tilbyr alt fra konserter, onsdagsquiz, stand-up og StorySLAM, til karaoke, spillkveld, improshow og storbandkaraoke.

Chateau Neuf er studenthuset i Oslo, og tilholdsstedet for foreningene i Studentersamfundet. Her arrangeres det quiz, fester, konserter, kino, teater, debatter og foredrag. I august kan du for eksempel bli med på Studentfestivalen, en gratis festival for studenter hvor du kan oppleve musikk, debatter, humor og utekino.

Ut på tur

Oslo byr på flere fine turmuligheter, enten du foretrekker byen, langs sjøen eller marka. 

Den ni kilometer lange havnepromenaden fra Sukkerbiten i Bjørvika til Frognerkilen byr på fin natur på den ene siden og arkitektur, kunst og mat på den andre siden.

Eller hva med en tur langs Akerselva? Den åtte kilometer lange turstien fra Maridalsvannet til Vaterland i Oslo sentrum byr på både skogområder, industrihistorie, fiskeplasser, dyre- og planteliv, badeområder og fossekraft.

Oslomarka er lett tilgjengelig for de fleste, som inkluderer både Nordmarka, Lillomarka og Østmarka. Der finner du utallige merkede turstier og skiløyper – turstier om sommeren er blå, og skiløypene er røde. 

Du kan starte fra mange ulike steder, som for eksempel Frognerseteren, Sognsvann, Østmarka og Skar i Maridalen – som alle er lett tilgjengelig med kollektivtransport.

tur i marka student i oslo

UT I MARKA: Du vil neppe gå tom for søndagsturer i Oslomarka med det første. 

Tips! Last ned UT – Den Norske Turistforening sin app. Her kan du se oppdaterte kart med merkede sommer- og vinterruter, og få forslag til både flotte fotturer, skiturer, sykkelturer, padleturer og annet. Appen viser også turisthytter og andre overnattingssteder. Ved å bruke GPS-posisjonen på mobilen din kan du finne turmuligheter i nærheten av deg. Last ned offline-kart du kan bruke på tur når du er uten mobildekning.

Perfekte helgeaktivteter

Nesten hver søndag året rundt kan du stikke innom Birkelunden Marked på Grünerløkka. Her selges det hovedsakelig brukte ting fra 30-40-tallet og fram til vår tid. Litt lenger ned i gata kan du sjekke ut søndagsmarkedet i Ingensgate, rett ved utestedene Ingensteds og Blå. Her selges alt fra strikkeprodukter, sjal og vintage-klær til smykker, keramikk og malerier.

På Vestkanttorvet i nærheten av Frognerparken, har det vært marked hver lørdag siden 1989 mellom mars-desember. Her finner du alt fra brukt antikk til klær. 

Har du ikke vært innom nye Munch i Bjørvika og Nasjonalmuseet ved Aker Brygge, er det absolutt verdt et besøk. Ikke langt unna, på Tjuvholmen, ligger Astrup Fearnley – et  museum for samtidskunst. Perfekt å slå sammen med en rolig søndagstur i byen.

Tips! Er du glad i teater? Black Box teater på Rodeløkka produserer og presenterer internasjonal og norsk samtids-scenekunst.

Alltid en konsert å oppleve

Det finnes et hav av konsertscener å sjekke ut i Oslo, som for eksempel Rockefeller, John Dee, Parkteatret, Blå, Sentrum Scene og SALT  – og så klart Oslo Spektrum og Telenor Arena.

Året rundt arrangeres det også en rekke festivaler. I august kan du oppleve Øyafestivalen i Tøyenparken og Findings på Bislett Stadion, og i september er det duket for By:Larm – hvor du kan oppdage en rekke nye, lovende band og artister. Juni hvert år arrangeres Over Oslo på Grefsenkollen og Piknik i Parken i Sofienbergparken – bare for å nevne noen festivaler.

Er du glad i å dra på kino, bør du laste ned appen NFkino, hvor du kan se filmprogram, lese om filmer og kjøpe billetter.

konsert og festival i oslo

GOD STEMNING PÅ FESTIVAL: Oslo byr på en rekke festivaler gjennom året.

Tips! Med appen Visit Oslo får du en ryddig og oversiktlig guide over byen. I «hva skjer»-kalenderen ser du hva som skjer hvor – alt fra festivaler og konserter til forestillinger og andre arrangementer. Du finner også lenke til billettkjøp.

Viktigheten av ubegrenset data

I en studenthverdag er det mye som skjer hele tiden, og du er som regel avhengig av både god dekning og nok data stort sett døgnet rundt: 

Med mobilabonnementet Yng Next får du ubegrenset data, og kan bruke mobilen akkurat slik du vil. Du kan selv velge hastighet på abonnementet ditt og får med mange unike fordeler bare for deg mellom 18 og 28.
Pssst! Dersom du ikke trenger ubegrenset data, får du med Data Freedom fra Yng 100 GB ekstra data fem uker i året når du trenger det.

godt mobilabonnement med nok data student i oslo

ALLTID GOD DEKNING: Det passer sjeldent å gå tom for data eller miste dekningen. Derfor bør du velge et mobilabonnementet som redder deg i tilfelle nettet streiker.

Andre nyttige apper:

  • Wolt og Foodora: Få mat levert på døra på null komma niks!

  • Too Good to Go: Bidra i kampen mot matsvinn og kjøp mat for en rimelig pris fra ulike restauranter, kiosker, kafeer og butikker

  • Mattilbud: Få ukens tilbud hos alle matvarekjedene i Norge.