Søk
Meny

Do's and don'ts når du skal rydde søppel

En mann som plukker søppel på stranda. Her er tips og triks til hvordan du bør gå frem.

Har du lyst å bidra i kampen mot forsøpling, men vet ikke helt hvor du skal starte? Her er Hold Norge Rent sine beste tips for hva du trenger og bør vite før du setter i gang.

Hvert år deltar flere tusenvis av frivillige på ryddeaksjoner. Har du lyst å være med å gjøre en forskjell, og bidra til en renere fremtid? 

Det er ikke store forberedelsene du trenger å gjøre, men noen ting bør du ha med deg og huske på før, underveis og etter rydding.

Her har vi samlet sammen en rekke tips for en vellykket rydding:

En hånd som plukker søppel

LAVTERSKEL OG ENKELT: Har du lyst å bidra i kampen mot forsøpling, men er usikker på hvordan? Med et par hansker og en pose er du langt på vei allerede.

Hva bør jeg ha med av ryddeutstyr?

De fleste har det de trenger til å rydde hjemme. Du trenger ikke mer enn en bærepose og noen arbeidshansker. En søppelklype til å plukke med er også lurt, og eventuelt en bagasjevekt for å veie avfallet etter du har ryddet.

Hold Norge Rent deler også ut gratis ryddeutstyr, og du kan finne ditt nærmeste hentepunkt i Rydde (merket med oransje kuber). Du kan også legge inn en bestilling for utstyr nederst på denne siden. Et annet alternativ er «plukkposen» – en gjenbrukspose til bruk på tur.

Alltid nok data til å dele det du brenner for

Med Yng Next har du ubegrenset data og dekning i verdensklasse så du kan dele engasjementet ditt når du vil – hvor du vil. Perfekt for deg mellom 18 og 28.

Lær mer om Yng Next >

Hvor kan jeg rydde?

Du kan rydde der du selv vil – alle steder du tenker som kan trenge en opprydding. Det kan være langs elver, innsjøer, strender, holmer og øyer. Ha i bakhodet at du må kunne frakte med deg avfallet du samler.

Husk å respektere privat eiendom, og rydd bare eierløst søppel. Du må ikke rydde i hekkeområder for fugl, og vis hensyn til dyre- og planteliv. Her kan du for eksempel sjekke med BirdLife Norge eller statsforvalteren i ditt fylke for å finne ut hvilke områder dette gjelder.

Telenor Yng – alltid nok data til å dele det du bryr deg om >

Hva gjør jeg med farlig avfall?

Når du rydder, kan du komme over avfall som må håndteres på en spesiell måte. Det kan være batterier, gassflasker, væskefylte beholdere, eksplosiver, spisse og skarpe gjenstander, militært utstyr og medisiner. 

Ikke plukk opp noe hvis du er usikker på om det er trygt og hva det er. La det ligge, og meld fra til Politiet eller aksjonsleder om du har med dette.

Kamilla Skarsbø Grytten plukker søppel

LEGG EN PLAN: Før du drar ut for å rydde, er det viktig å ha en plan for hva du skal gjøre med søppelet du finner og håndtere det på riktig måte. Er du usikker på hva noe er, bør du la det ligge.

Hvordan håndterer jeg avfallet riktig?

Du bør ha en plan for å hva du skal gjøre med søppelet du finner. Avfallet må håndteres på en god måte. Du bør ikke fylle sekkene mer enn at du kan knyte og transportere dem. Du bør unngå å kaste matavfall i sekkene – det kan føre til at dyr drar avfallet utover. Dersom du finner store tunge ting, la det ligge og meld inn i Rydde.

Rydder du mye søppel, eller skal være med på en større ryddeaksjon, kan du sjekke kartet i Rydde (se etter grønne returpiler) for å finne nærmeste sted som tar imot søppelet gratis. Du kan ringe avfallsselskapet før aksjonen og avtale henting/levering av avfallet.

Telenor Yng støtter Hold Norge Rent i kampen mot forsøpling. Les mer om abonnementet her > 

Må jeg registrere ryddeaksjonen min?

Etter en ryddeaksjon kan du opprette en bruker på Ryddenorge.no og registrere søppelet du har plukket. Det er viktig for forskning og kampen mot forsøpling. Men det er helt frivillig.

Hva kan jeg ellers gjøre for en hyggelig ryddedag?

Du kan fint rydde alene, men hvorfor ikke få med venner og familie, og lage en fin dag ut av det? Kle dere etter værmeldingen, og ha på gode sko – det er spesielt viktig hvis du skal rydde i nærheten av vann. Pakk gjerne med varme klær i sekken i tilfelle du skulle bli kald utover dagen. Ta med noe godt å spise og drikke dersom dere skal være ute lenge.

Få flere gode tips her.

God rydding!

Det perfekte abonnementet for deg mellom 18 og 28. Lær mer om Yng >

Dette er Telenor Yng

  • Yng er et mobilabonnement perfekt for deg mellom 18 og 28 år.

  • Velg mellom ubegrenset data, eller fast datapakke, og bruk mobilen på Norges raskeste mobilnett.

  • I tillegg får du mange gode fordeler inkludert for å gjøre mobilhverdagen smartere og tryggere: SWAP Pluss, Music Freedom og Nettslett.