Slik løper du riktig

Enkle triks kan gjøre joggeturen morsommere, og samtidig redusere skaderisikoen.
Slik løper du riktig

Rett teknikk er avgjørende dersom du ønsker å få mest mulig ut av treningsøkten. Løper du med dårlig teknikk kan det rett og slett bremse farten. 

- God løpeteknikk gir i seg selv bedre motivasjon og større løpeglede, i tillegg til at det forebygger skader. Som en bieffekt kan du til og med løpe raskere, sier Kari Uglem, leder i How2Run.

Slik blir du bedre

Ifølge Uglem er det fem ting som er viktig å tenke på når du setter i gang:

  1. Opp og frem med hofta: Da kommer du i riktig posisjon. Lander du med foten under hofta minimerer du de bremsende kreftene. Da trenger du heller ikke bruke like mye energi i skyvet, fordi du ikke bremser opp før stegavviklingen.
  2. Vær avslappet i overkroppen: Da blir det lettere å puste riktig og jobbe med armene i pendel. Løper du anspent og med høye skuldre vil det hindre deg i å få god teknikk.
  3. Armpendel fremover: For å unngå rotasjon og sløsing av krefter.
  4. Vær rak i ryggen med blikket hevet: Skal du løpe med riktig teknikk, må du løpe rett frem med riktig fotfeste. Ser du ned når du løper er det lett å lene seg litt fremover.
  5. Tren opp kjernemuskulaturen: Det største hinderet for god løpeteknikk for mange er at de rett og slett ikke er sterke nok. God styrke er avgjørende for å oppnå riktig teknikk. 

Et vanlig problem er at man løper med samme steglengde både i rolig og raskt fart. Dette gjør at de fleste tar for lange steg på rolig fart, og lander med foten langt foran resten av kroppen. Farten bremses opp for hvert steg, og den tapte farten må da gjenskapes med å skyve ekstra i frasparket. 

I tillegg forteller Uglem at mange «sitter» når de løper, som betyr at man løper med en knekk i hofta og rumpa godt bakpå. En god kroppsholdning er derfor alfa omega.

Motiverende apper

Trenger du en ekstra motivasjon eller hjelp til å komme i gang, kan en løpe-app være løsningen.

-Det er mange gode løpe-apper med ulike funksjoner. Her må hver og enkelt velge ut i fra hva man selv synes er mest motiverende, sier Uglem.

Runkeeper

Slik løper du riktig

Runkeeper støtter nesten alle typer trening. Appen registrerer lengden og hastigheten på løperuten din, slik at du enkelt kan sammenligne de ulike treningsøktene. Du kan selv velge informasjonen du ønsker å ha på øret mens du løper, som for eksempel gjennomsnittshastigheten. Dette kan du dele med venner på Facebook og Twitter.

Nike+

Slik løper du riktig

Appen er tilpasset løping, og logger løpeturen din ved hjelp av GPS-en på mobilen. Underveis får du motivasjon på øret om hvor fort og langt du har løpt, og ligger du ekstra godt an får du oppløftende ord fra idrettsstjerner. Du kan velge om du vil løpe «fritt», eller om du vil løpe en bestemt distanse eller et bestemt antall minutter. 

Gymboss

Slik løper du riktig

Gymboss er spesielt utviklet for intervalltrening. Appen bruker Tabata-metoden som går ut på mange og korte intervaller. Du kan enten bruke ferdigstilte intervaller eller fritt bestemme lengden på intervallene dine, samtidig som du kan spille av musikk i takt med disse. 

«Online-redaksjonen tester og omtaler apper med tanke på funksjonalitet, brukervennlighet og nytte, men Telenor tar ikke ansvar for innholdet i apper fra eksterne leverandører.»