Slik tar du bedre bilder

Dyrt kamera = fine bilder. Sant eller usant? Her får du svaret - pluss mange gode fototips.
Fotomyter

Terskelen for å ta et bilde er ikke spesielt høy når vi har mobiltelefonen å forevige øyeblikkene med. Men er det viktig at mobilkameraet ditt har mange megapiksler? Foto: ISTOCKPHOTO.COM

Med hjelp fra NRK-fotojournalist Erlend Lånke Solbu har vi testet tre fotomyter.

Myte: Et bilderedigeringsprogram kan redde bildene mine

Hva så om bildene ikke blir perfekte når de er på kameraet? De kan jo bare redigeres etterpå!

Bare de siste årene har teknologien kommet mye lengre, og stadig mer kan gjøres automatisk eller med noen enkle grep.

– Et godt redigeringsprogram kan redde noen bilder, men ikke alle, sier Solbu.

Fotografen mener det kan være et viktig hjelpemiddel, men først og fremst for å gjøre et godt bilde ekstra godt.

–  Å gjøre et i utgangspunktet dårlig bilde godt går nesten aldri, sier han.

Litt kan reddes, men ikke alt

– Programmene lar deg korrigere for eksempel lys og farger på enkelt vis i etterkant. Men selv om du også kan forandre utsnitt kan du ikke gjøre noe med grunnkomposisjonen, sier Solbu.

På generelt grunnlag er det lettere å redde et mørkt bilde enn et lyst. Om et bilde er overeksponert, altså skarpt hvitt i områder der det for eksempel er hud eller andre ting du gjerne vil fokusere på, får du aldri reddet fargen tilbake uten å tegne inn ny informasjon selv.

Uskarpe bilder er det heller ikke lett å gjøre noe med. 

Fakta: Du kan gjøre endel i etterkant, spesielt med mange års erfaring, men selv ikke profesjonelle kan gjøre et ødelagt bilde godt. Da er det like greit å ta det på nytt.

Myte: Finere bilder jo flere megapiksler kameraet har

fotomyter

Hvor mye lys bildesensoren kan fange og kvaliteten på optikken, er avgjørende for bilderesultatet. Foto: ISTOCKPHOTO.COM

Dette er en klassiker. 

Da digitalkameraene ble mer tilgjengelige i både pris og brukervennlighet, ble fokuset på megapiksler stort. Nå får du mobiltelefoner med kamera opp til 16 megapiksler, og kompaktkamera og speilrefleks med enda mer.

Men er det et poeng å ha så mange megapiksler som mulig?

– Jeg vet ikke nøyaktig hvor mange megapiksler kameraet mitt har, jeg vet bare at det har mer enn nok, sier Solbu.

Ikke se deg blind på pikslene

«Formelen» for gode bilder avhenger av mer enn bare hvor mange piksler kameraet kan fange opp. Alt fra hvor mye lys bildesensoren kan fange og kvaliteten på optikken til omgivelsene du tar bildet i, bestemmer hvor godt bildet blir til slutt. 

Og når en smarttelefon skal ha plass til veldig mye annet viktig inne i den flate boksen sin er det ikke alltid de andre viktige kameradetaljene blir prioritert. Det fører gjerne til at bilder tatt i mørke omgivelser blir mer kornete, uavhengig av hvor mange megapiksler du har.

Fakta: Med mindre du skal skrive ut bildene dine i særdeles stort format eller har behov for å beskjære dem veldig trenger du ikke å tenke på megapiksler.

Myte: Jo dyrere kamera, desto bedre bilder får jeg

Med tanke på den forrige myten er det kanskje derfor lett å trekke slutningen at jo mer penger du bruker på kameraet, desto bedre blir bildene. Og jo da, det er noe sannhet i denne myten:

– Tar du det samme bildet to ganger - én gang med utstyr til 100 000 kroner og én gang med utstyr til 5000 kroner, blir det første sannsynligvis best. Et godt hus og god optikk gjør det enklere å fotografere under vanskelige forhold, og hvis du kan å bruke det, gir det deg gjerne bedre kontroll, sier Solbu. 

Det aller viktigste er ...

Han mener likevel det finnes andre ting som er viktigere:
– Det utstyret ikke kan - uansett prisklasse - er å hjelpe deg med blikket. Du må se situasjonen og komponere bildet selv, og det er uten sammenligning det viktigste, sier Solbu.
Fakta: Ditt eget øye er det viktigste.
Tips! Erlend Lånke Solbu har jobbet i mange år med konsert-, reportasje- og portrettfotografering, og i faktaboksen til høyre gir han sine beste fotoråd.
Du får også gode tips om komposisjon og utstyr i denne YouTube-snutten: