Se film i superkvalitet fra mobilen

Denne lille dingsen gir kinoopplevelse på hytta.
Kino-opplevelse i lommeformat med mini-projektorer

På bildet er Philips PicoPix 2330, et av selskapets lommeprojektorer.

For filmelskere er det lite som slår kinofølelsen, med levende bilder projisert på vegg eller lerret. Den rivende teknologiske utviklingen har gitt oss mindre projektorer, og langt bedre ytelse. 

Resultatet er bærbare mini-projektorer på størrelse med et CD-cover — eller enda mindre. De er enkle å betjene, lette å ta med seg, og gir fantastiske muligheter for filmvisning fra mobiltelefon.

Men duger de minste til oppgaven?

Bærbart er tingen

– Så absolutt! De duger til det de er laget for. Lommeprojektorer er ikke ment for en typisk hjemmekino. Det er portabiliteten som er nøkkelen her, sier William Nagy, salgssjef for lyd og bilde hos Expert. 

Nå kan du altså dra på telttur og vise fullverdig utendørskino rett på teltduken, eller kose dere innendørs på hytta. Med mobil og nettbrett kan du projisere favorittfilmen rett på hytteveggen. 

– Disse har en veldig variert kjøpergruppe. Noen bruker dem til å vise bilder for venner og bestemødre, andre viser film på hytta eller bruker den i business, på møter og forretningsreiser, sier Nagy. 

Kjært barn, mange navn

Pico Pocket

Lommeprojectoren Pico Pocket fra Optoma.

De minste projektorene går under flere navn. Noen kaller dem «micro», andre «pico» eller «pocket». Fellestrekk er lav vekt og begrenset størrelse, selv om noen passer bedre i reisevesken enn i lommen. 

Produsenter som Asus, Acer, Optoma og Philips lager gode produkter til en forholdsvis rimelig penge. Prismessig ligger de fleste og vaker mellom 2000 og 5000 kroner. 

– De større modellene er mer lyssterke, så dersom man bruker mindre projektorer bør man sørge for at det så mørkt i rommet som mulig. Da blir bilderesultatet best, sier kommunikasjonssjef i Elkjøp, Øystein Schmidt. 

Flere funksjoner

Acer C205

Acer C205.

Noen produkter, som Acer C205, lar deg til og med lade mobilen mens du ser film. De fleste kommer også med innebygde høyttalere som gir en helt OK lydopplevelse. 

En lommeprojektor står både teknisk og opplevelsesmessig langt tilbake for «proff»-projektorene, men markedet og bruksområdet er ikke det samme.

Lommeprojektorenes store fordel er rett og slett kombinasjonen av vekt, størrelse og ytelse. I et mørkt rom vil selv de aller rimeligste gi en spennende opplevelse, og kan være perfekt for folk på reisefot. 

– De færreste har lerret, bildet vises rett på veggen. Å få et 60-tommers bilde fra noe du kan holde i hånden er jo imponerende, sier Nagy.

Lette å sette opp

En annen fordel er at de nye LED-lampene har langt lengre levetid enn tradisjonelle pærer for projektorer. Støynivået går også ned, siden LED-lamper har langt mindre behov for viftekjøling. Levetiden for de fleste LED-lampene oppgis å være rundt 30.000 timer, noe som holder til mange filmkvelder. 

Modellene som finnes på markedet er generelt sett veldig lette å sette opp, og oppkobling opp mot WiFi er også noe de aller fleste raskt får til. Deretter er det bare å fyre opp for eksempel appen til din favorittstrømmetjeneste, og se på det du ønsker i stort format.

– Når det gjelder avstanden mellom lerret og projektor avhenger dette av egenskapene til produktet og størrelsen på rommet. Som en tommelfingerregel kan man si at en avstand på 3,5 meter bør være passelig, sier Schmidt. 

Populært på Online.no nå: