Vi har testet Samsung Galaxy S8 og S8+

Dette er rett og slett noen av tidenes råeste mobiler.
Test: Samsung Galaxy S8 og S8+

Samsung startet arbeidet med flaggskip-mobilene, Galaxy S8 og S8+, allerede for mange år siden.

Edge-mobilene deres har banet vei i et par-tre år, men først nå er teknologien på et nivå der den matcher visjonen: Å fjerne rammene rundt skjermen fullstendig.

På Galaxy S8 og S8+ er nemlig størrelsen på skjermen virkelig slående. I levende live, når skjermen lyser opp, er den enda større enn man får inntrykk av fra bilder.

Vi har allerede testet både S8 og S8+. Mens skjermen stjeler showet, er det mer som imponerer. Blant annet et smartere kamera – samt en overraskelse som vi ikke helt så komme: Du kan bruke den som pc.

Større skjerm – ikke større mobil

Skjermen til den «lille» S8-modellen måler 5,8 tommer, mens storebror S8+ kan skilte med hele 6,2 – begge for øvrig med en oppløsning på 1440 x 2960 piksler. 

Til sammenligning finner du 5,5-tommers skjermer både i fjorårets S7 Edge og iPhone 7 Plus.

Her får du nemlig enormt mye skjerm i en ellers overraskende nett mobil. Den ligger godt i hånda, med helt avrundede kanter og godt grep.

Test: Samsung Galaxy S8 og S8+

Den fysiske hjemknappen på Samsung Galaxy S8 og S8+ er nå helt borte, og erstattet med et berøringspunkt på skjermen.

Ettersom skjermen ligger helt ut i hver ytterkant, og samtidig strekker seg svært langt mot topp til bunn av mobilen, er det altså plass til en større skjerm uten at mobilen blir fysisk større.

Samsung har selv kalt denne ekstra avlange skjermen for infinty screen - altså en uendelighetsskjerm. Den ekstra lengden gir mer informasjon i høyden når du leser eller surfer på web, men kan også gi et større bilde om du ser film (som gjerne har et ekstra avlangt format).

Den store skjermen medfører også at alle fysiske knapper nå er borte fra mobilfronten. Hjemknappen er gjemt på skjermen, men gir fortsatt en fysisk respons i form av vibrasjon. Du finner den dermed lett, uansett hva du holder på med.

Lås opp mobilen med øynene

Fingeravtrykk-skanneren er flyttet til baksiden av mobilen, ved siden av kameraet. Men du vil neppe bruke den så mye – S8 har nemlig også en iris-skanner, som er både kjappere og tryggere.

Fingeravtrykk er ikke utrygt. Men irisen din er svært mye vanskeligere å forfalske, faktisk nærmest umulig.

Skanneren (et infrarødt kamera) er også så sensitiv at den låser opp mobilen omtrent umiddelbart ved «øyekontakt», noen ganger faktisk før vi rekker å se låseskjermen.

Baksiden av Samsung S8

Fingeravtrykksleseren er nå flyttet på baksiden av mobilen - merket med en tydelig ramme, så du slipper å fette til kameralinsen. Dette bildet er forøvrig tatt med en Galaxy S8.

Smartere kameraer

Det bakre kameraet i S8 er en videreutvikling av det som sitter i S7, som utmerker seg spesielt i krevende lysforhold.

Det har også glimrende autofokus, med såkalt dual pixel-teknologi – det vil si at samtlige piksler blir brukt for å finne fokus i motivet, i stedet for bare rundt fem prosent som er mer vanlig.

For å få enda bedre bilder – spesielt i bevegelse, dårlig lys eller «dype» motiver – vil S8 vanligvis ikke ta ett bilde når du trykker på knappen. I stedet tar den et knippe, med litt ulik fokus og eksponering.

Disse flettes deretter sammen med smart programvare. Resultatet er bedre bilder.

Den største kameranyheten her er imidlertid selfie-kameraet. Det tar nemlig svært gode bilder, og har fått den samme smarte autofokus-teknologien – noe som gjør at ikke bare du blir skarp og fin, men også alle andre bakover i bildet.

Test: Samsung Galaxy S8 og S8+

Samsung S8 og S8+ har lynrask autofokus som kan fange opp flere ansikter samtidig - også på selfiekameraet, som tar svært gode og krystallklare bilder.

Kan erstatte pc-en din

En av de største overraskelsene med S8 og S8+ er det de kaller Samsung Dex. Via en docking-stasjon som kommer som ekstra tilbehør, kan du koble mobilen til en større skjerm og mus/tastatur, og bruke den som en pc.

Test: Samsung Galaxy S8 og S8+

Med en dockingstasjon kan du bruke Samsung Galaxy S8 og S8+ som en nærmest fullverdig PC!

Egentlig en veldig god idé, når du tenker på at den vesle mobilen har såpass mye datakraft at den matcher (eller danker ut) mange langt større bærbare datamaskiner.

Vi prøver dette på en tv-skjerm med et trådløst Windows-tastatur, og det er umiddelbart intuitivt for en som er vant til å bruke enten pc eller Mac.

Nederst ligger en verktøylinje med apper og info, mens app-knappen tar rollen som startmeny. Alle apper som støttes vil åpnes som et vanlig dataprogram, og hurtigtastene du er vant med på tastaturet virker også. Dette er for øvrig noe også Microsoft har vist tidligere, med konseptet de døpte «Continuum».

Med Samsung Dex kan du for eksempel bruke Microsoft Office-pakken, om du har en 365-lisens. Har du i tillegg innstillingene og filene dine i skyen (med for eksempel Chrome og Dropbox), har du i grunn alt du trenger eller forventer fra en datamaskin.

Hvis det er apper på mobilen som ikke støtter denne modusen, kan du fortsatt bruke dem i et vindu i vanlig app-størrelse.

Multitasking

Test: Samsung Galaxy S8 og S8+

Du kan også enkelt multitaske på S8 og S8+, uten å koble til en større skjerm. Dette er ikke nytt, men det er litt annerledes og mer praktisk denne gangen – takket være at skjermen er mer avlang enn du er vant til.

Dette gjør at mer av appen eller nettsiden du er inne på er synlig til enhver tid. Ikke minst betyr det at du kan ha flere apper åpne samtidig og fremdeles se hva du holder på med.

For eksempel kan du ha en YouTube-video gående øverst, mens du bruker resten av skjermen til noe annet. Du vil fortsatt få plass til både tastatur og en mail- eller meldingsapp.

Skal du bruke mobilen med bare én hånd kan det bli langt å nå opp til toppen, og du kan derfor krympe den virtuelt. Men siden flere menyer og funksjoner (inkludert app-oversikten) samtidig er gjort tilgjengelig ved å sveipe i en bestemt retning, slipper du mye av problemet.

Alltid på - med mye info

Siden i fjor har Samsung videreutviklet «Always on»-displayet, som – enda så lite intuitivt det virker – er der for å spare strøm.

Fra før av har du kunnet se klokka, kalender og tapte anrop her. Nå ser du ikke bare alle varsler her (og altså se hva du trygt kan ignorere inntil videre), men også styre musikken din uten å vekke hele skjermen til live.

Skjermen er gjerne det største batterisluket i en smarttelefon. Ved bare å holde noen få piksler aktive til enhver tid, kan du tjene timevis med batterilevetid på en ladesyklus.

Batteriet er for øvrig på 3000 mAh for S8, og 3500 mAh for S8+.

Test: Samsung Galaxy S8 og S8+

Samsung Galaxy S8 og S8+ har svært mye kraft pakket inn i et stilrent design - som ligger oppsiktsvekkende godt i hånda.

Klar for framtida

Samsung S8 og S8+ kommer begge med 64 GB minne som standard, som kan utvides til 320 GB via et microSD-kort.

Fyller du det med musikk og film, er dette en god nyhet: Mobilen har en innebygget 32-bit D/A-konverter (DAC) for lyd i hifi-kvalitet, og i boksen ligger AKG-ørepropper til en verdi av 1000 kroner.

Du kan også overføre lyden til to separate trådløse headset via Bluetooth, men da drar du riktignok ikke nytte av DAC-en.

Mobilene er vanntette etter IP68-standarden, og har også blitt mer motstandsdyktige mot rennende vann og sprut.

Og når vi er inne på spesifikasjoner: De som er opptatt av godt signal og hastighet på mobilnettet kan merke seg at dette er en Cat 16-mobil, som kan takle nedlastingshastigheter på inntil 979 megabit per sekund (Mbit/s) – over dobbelt så kjapt som den teoretiske topphastigheten på mobilnettet i dag. Mobilnettet bygges ut hele tiden, så du kan fort få bruk for det.

I alle tilfeller er Samsung Galaxy S8 og S8+ en mobil som virker klar for fremtiden.

Mobilene kommer i sort, arktisk sølv, og «orkidé-grå».

Populært på Online.no nå: