• Bruker du annen ruter enn den som leveres av Telenor?

Bruker du annen ruter enn den som leveres av Telenor?

Da bør du sjekke at den ikke gir uvedkommende tilgang til filene dine.
rutersikkerhet telenor modem

Alle Telenorkunder anbefales å bruke ruter fra Telenor, men det er mulig å ta i bruk sin egen også. Den må da kobles etter Telenors multimodem og multimodemet må settes i såkalt bridge-modus. Ulempen med det er at du som kunde ikke får oppdatert Telenors multimodem med den nyeste programvaren og støtte fra kundeservice blir mer begrenset.

Er du en av dem som har valgt å gjøre dette, er det greit å vite om at det den siste tiden har blitt avslørt at mange nordmenn er i besittelse av rutere som ikke er sikret mot tilgang fra internett. 

Kort fortalt er ruteren en portvakt mellom hjemmenettverket ditt og internett. Dermed er det kritisk for sikkerheten at den er riktig satt opp. Mange rutere innholder i tillegg funksjoner som gjør det mulig å dele data fra intern eller USB-tilkoblet harddisk med andre over internett. Aktiveres denne tilgangen uten å oppgi at det skal kreves brukernavn og passord, er risikoen stor for misbruk. 

Med enkelte modeller er nemlig dette fort gjort å gjøre uten at man blir advart om det, og dermed står ruteren helt åpen for hvem som helst til å blant annet få tilgang til alle filene som er lagret der. Bruker man ruteren som lagringsplass for sikkerhetskopier av familiens PC-er, risikerer man altså at private bilder og dokumenter kommer på avveie.

Sjekk innstillingene

Vår anbefaling er å sjekke din ruters innstillinger og eventuelt slå av funksjoner som FTP og private skytjenester, med mindre det er noe du bruker og du har forsikret deg om at passordbeskyttelse er på plass. Det er også slik at sikkerhetshull ofte tettes gjennom oppdateringer fra produsenten, så det er lurt å forsikre seg om at ruterens programvare er oppdatert.  

Velger du å la slike tjenester være tilgjengelig, bør du passe på å bruke et godt og unikt passord som er vanskelig å avsløre. Bruk gjerne Nortons passordgenerator slik at passordet blir unikt og tilfeldig og du kan også lagre passordet med Norton Identity Safe som er inkludert i Norton Internet Security.

Du får tilgang til ruterens innstillinger ved å åpne en nettleser og skrive inn ruterens ip-adresse som gjerne er 192.168.1.1 eller 192.168.0.1 avhengig av produsent. Sjekk manualen om du ikke finner frem.

En annen sikkerhetsrisiko er at mange rutere åpner for tilgang til disse konfigurasjonswebsidene fra internett, og dette er også en funksjon som kan deaktiveres slik at sidene bare er tilgjengelig i hjemmenettverket. 

Her er noen gode råd å følge ved oppsett av ruter:

• Endre ruterens innloggingspassord som ofte er 1234 eller admin som standard.

• Bytt til et sikkert passord som inneholder minst en stor bokstav og et tall.

• Velg et sikkert trådløst passord. 

• Velg krypteringstype WPA eller helst WPA2. WEP anbefales ikke.

• Aktiver brannmuren i ruteren.

Ny rutermodell fra Telenor

Om du likevel er usikker på hvor trygg ruteren din er, er nok det enkleste som Telenorkunde å ta i bruk en Telenorlevert ruter, og nylig ble en helt ny modell lansert. Den ivaretar din sikkerhet og vil alltid være oppdatert med den nyeste og sikreste programvaren.

Den har en ny og stilfull design og en rekke avanserte funksjoner inkludert den nyeste og raskeste trådløsteknologien. For kyndige kunder er alle de avanserte innstillingene tilgjengelig slik at man kan sette ruteren opp akkurat som man vil.

Pass også på at du har siste versjon av brannmur- og antivirusprogramvaren Norton Internet Security installert på din PC. 

Om du trenger hjelp til noe av det vi har nevnt i denne artikkelen kan du alltid ringe Telenoreksperten på 820 90 100.


Kilde: PCworld.no, Telenor