Søk
Meny

Bruker du egen mobil og PC til jobb? Da bør du se opp for dette

mann bruker egen mobil og pc til jobb

Blir du lurt av en falsk nettside når du bruker privat mobil og PC til jobb, kan det ramme langt flere enn du kanskje er klar over.

Veksler du ofte mellom surfing, streaming og sporadisk sjekking av jobbmailen? Eller jobber du av og til hjemmefra via skyen?

Når du bruker egen mobil og PC til jobb, og er tilkoblet arbeidsgivers nettverk, er det viktig at du er ekstra oppmerksom på hvilke nettsider du besøker utenom arbeidstiden. 

I verste fall kan et uheldig klikk nemlig føre til skader for mange millioner.

Blir du først infisert med skadelig programvare, kan både mobilen og PC-en din brukes til å angripe alle i nettverket ditt – uten at du merker noe som helst.

Det er særlig syv metoder kriminelle bruker for å ta kontroll over enheten din. Se hvilke ved å lese videre eller hopp rett til oversikten.

Angriper på fritiden

Selv om de fleste kriminelle på nett er ute etter å svindle deg for penger, er mange også på leting etter sårbare punkter i virksomheter, bedrifter og leverandørnettverk. 

En viktig årsak er at måten vi jobber på har endret seg. De fleste bruker i dag samme PC og mobil både i arbeidet og på privaten. Med hjemmekontor, jobbing på farten og mer fleksibilitet har i tillegg skillet mellom jobb og fritid blitt mer glidende for mange.

De fleste av oss er også mindre kritiske når vi bruker enhetene våre privat, og trykker ofte på mer enn vi ville gjort i jobbsammenheng. Hva betyr det da at veldig mange bruker privat mobil på jobb?

Jo, det medfører at de mest sårbare punktene i en bedrift i dag, som regel befinner seg hjemme i sofaen eller ved kjøkkenbordet. 

kvinne bruker egen mobil og pc til jobb

Ved å angripe uoppmerksomme ansatte på fritiden, kan kriminelle skaffe seg tilgang til nettverket i alt fra små bedrifter til statlige departementer. Her spiller det ingen rolle om du bruker en privat PC på jobb. Og har hackerne først fått innpass på én enhet, kan de enkelt bevege seg videre uten å bli oppdaget. 

Slik sprer angrepet seg i ro og fred helt til de kriminelle har full kontroll over hele nettverket. Da kan de enkelt stanse driften, stjele sensitive data og kreve enorme summer for å gi bedriften kontrollen tilbake.

Det krever at du som ansatt må være ekstra bevisst på farene og hva du skal se etter, og at du alltid varsler nærmeste leder ved mistanke om at du kan ha vært uheldig.

Nettvern+ blokkerer falske nettsider for deg

Med sikkerhetsfilteret Nettvern+ fra Telenor vil du bli stoppet fra å besøke falske nettsider som kan inneholde skadelig programvare – selv om du trykker på lenken.

Les mer om sikkerhetsfilteret Nettvern+ fra Telenor >

Utnytter falske nettsider og skadevare

Det finnes mange måter å ta kontroll på en enhet på, og for å hindre at du blir infisert er det viktig at du lærer deg å gjenkjenne de ulike svindelmetodene som eksisterer i dag.

En av de vanligste måtene å bli lurt på, er at du klikker på en lenke og blir sendt til en falsk nettside hvor du enten lures til å gi fra deg informasjon eller å laste ned skadelig programvare. 

Siden kan for eksempel inneholde falske innloggingsvinduer som ser ut som de tilhører legitime tjenester, der du blir bedt om å oppgi personlig informasjon og passord – altså phishing.

Mange sider tar også i bruk triks som falske lenker og knapper for å lure deg til å laste ned filer, slik at den skadelige programvaren kan installeres på enheten din uten at du en gang merker det. 

7 måter hackere kan ta kontroll på enheten din 

Bruker du egen mobil og PC til jobb? Her er syv ting det er lurt å kjenne til:

  • Falske nettsider og nettbutikker
    Sidene er ofte designet for å lure deg til å oppgi kortopplysninger og personlig informasjon, men kan også brukes til å stjele passord for å få tilgang til brukerkontoene dine.  

  • Falske e-poster og SMS-er med lenke til falske nettsider eller filer
    I floraen av svindel- og phishingforsøk i SMS-er og e-poster, utvikler samtidig kriminelle stadig nye metoder for å svindle deg og ta kontroll over enhetene dine. Det kan være alt fra pakkesporing eller meldinger fra «kollegaer».

  • Falske utvidelser i nettleseren din
    I det siste har det dukket opp flere typer skadevare maskert som nettleserutvidelser, spesielt i tilknytning til ChatGPT.

  • Ulovlig strømming av sport, serier og filmer
    Ifølge en rapport fra nettsikkerhetsselskapet Webroot, inneholder omtrent alle (92 prosent) ulovlige streaming-sider for fotball skadevare på en eller annen måte.

  • Nedlastning via fildelingstjenester
    Laster du ned programmer og store filer fra andre brukere, kan disse inneholde skjulte filer. Ved en slik «drive-by» infisering, kan det gå lang tid før en hacker plutselig bestemmer seg for å ta seg inn på enheten din. 

  • Fysisk overføring via USB og ladepunkter
    Gjennom såkalt «juice jacking» kan laptopen eller mobilen din bli hacket, for eksempel via skadelig programvare som er plantet i en USB-port eller kabel på et offentlig ladepunkt.

  • Utdaterte applikasjoner
    Har du eldre programvare og apper som ikke er oppdatert på lenge, kan hackere utnytte sikkerhetshull for å ta seg inn i systemet ditt.

Nettvern+: Beskytter deg og jobbnettverket

Hele 70 prosent av alle nye nettsider som opprettes er slike svindelnettsider, og det dukker stadig opp nye og mer avanserte metoder for å få deg til å gå på limpinnen.

Nettvern+ er et forsterket sikkerhetsfilter som blokkerer både nye og gamle svindelsider. Filteret vurderer umiddelbart om siden du er i ferd med å klikke deg inn på, er trygg eller ikke. Er den utrygg, hindres du enkelt og greit i å åpne siden.

Blant annet vurderes sidens omdømme og hvordan den er laget. En trygg nettside tar gjerne mer enn én dag å lage, mens svindelnettsider ofte produseres på samlebånd – og gjerne ved bruk av kunstig intelligens. 

Nettvern+ fanger også opp nettsider som har blitt hacket eller er under angrep.

Filteret er inkludert i alle private bredbåndsabonnement og utvalgte mobilabonnement, og gjør at du er litt tryggere når du bruker egen mobil og PC til jobb.

Dette er Nettvern+

Nettvern+ er et nytt, forsterket sikkerhetsfilter fra Telenor som hindrer deg i å gå inn på utrygge nettsider – og som gir deg ekstra beskyttelse mot digitale trusler.

Sammenlignet med basisfilteret Nettvern, blokkerer Nettvern+ enda flere falske nettsider som potensielt kan inneholde svindelforsøk, phishing og skadelig programvare.

Nettvern+ er inkludert i alle private bredbåndsabonnement og utvalgte mobilabonnement.

Les mer om Nettvern+