Søk
Meny

Advarer mot ny hackermetode: – Vær kritisk til offentlige ladepunkter

mobil ladekabel offentlig usb-punkt

Om du skal ut på tur i vår eller sommer bør du passe på hvor du lader. FBI advarer i disse tider mot såkalt «juice jacking», der de kriminelle kan hacke mobilen din med et ladepunkt eller en USB-kabel.

Offentlige ladepunkter blir stadig vanligere, både på flyplasser, i parker, i offentlige bygg og på kollektivtransport. Fra 2017 begynte Ruter for eksempel å oppgradere alle sine busser og T-baner med USB-porter.

Kjekt for tørste mobiltelefoner på farta – og fint for om man trenger å vise frem digital billett på en strømtom mobil når det er kontroll.

Men ifølge amerikanske styresmakter har også kriminelle fattet interesse for disse offentlige ladepunktene. I en ny rapport advarer FBI og FCC mot å bruke slike USB-baserte punkter vilkårlig og uten å sikre deg (noe du kan lese mer om nedenfor).

Da kan du nemlig fort bli utsatt for hacking – som igjen kan lede til ID-tyveri eller en tom bankkonto.

«Juice jacking»

Fenomenet omtales som «juice jacking», og betyr at mobilen eller andre enheter blir hacket, for eksempel via skadelig programvare som er plantet i USB-porten eller kabelen.

Det er ifølge rapporten spesielt to forskjellige fremgangsmåter de kriminelle kan bruke:

  • De kan ha kontroll på selve «ladeboksen», altså den dingsen du plugger USB-kabelen inn i for å lade. Slike ladestasjoner finner du mange offentlige steder, som flyplasser og busser.

  • De kan også legge igjen spesielle USB-kabler i ladepunktene, som inneholder teknologi som gir dem tilgang på mobilen din.

Begge disse metodene kan gjøre det mulig for ondsinnede aktører å installere skadevare på mobiltelefonen, eller å tappe den for informasjon på annet vis.

Slik kan de for eksempel stjele passord, brukernavn og personlig informasjon – som igjen kan selges på det mørke nettet eller brukes til identitetstyveri eller handling av varer i ditt navn.

Lad via stikkontakt – eller powerbank

Den beste metoden for å sikre deg mot slike angrep, er å rett og slett ikke bruke slike offentlige USB-utganger – og spesielt ikke med kabler som allerede er plugget i portene.

Det er alltid bedre å benytte seg av en vanlig stikkontakt, sammen med din egen ladekabel og adapter – spesielt med de nye GaN-laderne som er små og lette, kan du lett pakke med deg en kraftig lader som raskt lader opp mobilen din.

Skal du på en lengre tur, kan det også være smart å ha med en powerbank i sekken.

usb-kabler gan-lader

TRYGGERE VALG: Egne ladere som plugges direkte i stikkontakt er et tryggere ladevalg på farta.

Ønsker du likevel å bruke offentlige ladepunkter, bør du ta noen forholdsregler. Du kan for eksempel bruke en USB-kabel som kun overfører strøm (og ikke data), eller en plugg som stopper dataoverføring (et såkalt «USB-kondom»).

Om du kobler til en enhet til en offentlig USB-port, og du får spørsmål om du vil «dele data» eller «kun lade» på mobilen, velger du sistnevnte.

Heller ikke offentlig Wi-Fi er trygt

En annen sikkerhetsrisiko kriminelle vet å utnytte er offentlig åpne nett – typisk tilgjengelig på kafeer, flyplasser og hoteller. 

Slike nettverk mangler gjerne sikringen som finnes i hjemmenettverk og nettverket på jobben din. Med enkle verktøy er det da forbløffende lett for uvedkommende å se alt du sender frem og tilbake mellom enheten din og internett – for eksempel passord eller annet sensitivt innhold. Dette kan igjen misbrukes til både svindel og identitetstyveri.

Her er en enkel løsning å surfe over mobilnettet, som er langt tryggere. Men om du likevel vil bruke Wi-Fi, finnes det heldigvis måter å sikre seg på. VPN-tjenester er en populær metode, og Telenor tilbyr også en slik moderne og kryptert surfeløsning gjennom SAFE WiFi.

Her blir alt du gjør på nettet kryptert, slik at ingen kan spore deg eller få tak i din personlige informasjon.

Dette er SAFE

SAFE er en sikkerhetspakke fra Telenor som sørger for at du surfer trygt med mobilen, blir varslet hvis informasjon om dine betalingskort eller e-postadresser havner på avveie, og får hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri, svindel ved netthandel eller annen form for nettsvindel.

SAFE inkluderer tre tjenester:

  • SAFE WiFi

  • SAFE ID-vakt 

  • SAFE Svindelforsikring

SAFE koster 129 kr/md. Tjenesten er tilgjengelig for alle, også for deg som ikke er Telenorkunde.

Prøv SAFE >