En lekker kransekake kan sette prikken over i-en i selskapet. Foto: MatPrat
I motsetning til kaker som ikke kan fryses, har kransekaken bare godt av et opphold i fryseren. Å fryse kransekaken er rett og slett en enkel måte å få den seig på. Derfor kan du gjerne bake kransekake i god tid før den skal serveres.
Bakesamarbeid
Det er mange som går sammen om å bake til jul, og kransekake er en kake det kan lønne seg å være to om. Gode tips å ta med seg er at det lønner seg å lage flere porsjoner kransekakedeig ferdig på forhånd, og bruke ei kjøttkvern med egnet hullskive for å presse ut ferdige kransekakestenger.
Når to jobber sammen er det enklere å fordele stengene i kransekakeringene samtidig som stengene presses ut av maskinen. Du vil bli overrasket over hvor stor produksjon dere vil klare i løpet av noen gode arbeidstimer på kjøkkenet.
Spiselige gaver
De stekte kransekakestengene kan du enten sette sammen til ei stor kransekake til fest eller to mindre kransekaker som er supre å gi bort i julepresang. Føler du for å være ekstra kreativ, kan prøve å lage et lekkert overflødighetshorn som du kan fylle med twist eller lignende.
Foto: ©2015 iStockphoto LP
Dette trenger du:
500 g mandler
4 stk eggehvite
500 g melis
Eggehviteglasur:
½ stk eggehvite
75 g melis
½ ts romessens eller sitronsaft
Slik gjør du det:
1. Skåld halvparten av mandlene og la dem tørke en dag. Mal mandlene. Sikt inn melis og bland det inn sammen med eggehvitene til en passe fast deig. Det kan være en fordel å tilsette den siste eggehviten i porsjoner. Sett deigen kaldt, gjerne til neste dag.
2. Trill deigen ut til fingertykke pølser, eller mal den i en kjøttkvern med egnet hullskive. Smør kransekakeformene med olje, strø med semulegryn eller mel og fyll dem med pølsene. Sett kransekakeformene på stekeplater og stek dem ved 200 °C i 10 minutter. Ta ringene ut av formene og over på rist når de er helt kalde.
3. Husk at til kurv må du også lage en bue til hank og en bunn som har samme omkrets som den minste/nederste ringen i kurven.
4. Fyll et papirkremmerhus med eggehviteglasur og sprøyt siksak-mønster på hver ring etter hvert som kaken settes sammen. Kransekake kan med fordel fryses.
5. Stor eller liten kransekake blir festpyntet og flott med smell-bongbonger og norske flagg. Kransekakekurv og overflødighetshorn fylles med twist eller annen konfekt.
6. Kransekaka er kanskje Norges festkake nr. 1, og har en naturlig plass på kakebordet enten det er snakk om jul, barnedåp, konfirmasjon, bryllup, jubileum eller hele Norges nasjonaldag.
Kransekake
Kransekake eller tårnkake som den også blir kalt, er en kake laget av mandler, melis og eggehvite. Den er først og fremst en norsk og dansk tradisjon, og serveres ofte ved høytider og høytidelige anledninger som jul, barnedåp, konfirmasjoner og brylluper, og gjerne også på bursdager.
Mandel:
Mandelen er en steinfrukt, selv om de blir omtalt som nøtter er mandelen frøet til treet. Mandel finnes i to varianter - søt og bitter. Søtmandelen brukes ofte i bakverk og dessert, som marsipan og kransekake, konfekt (nougat).
NY MOBIL ELLER NETTBRETT?
AKTUELT PÅ ONLINE
Dette visste du ikke om marsipan
Glad i marsipan? Da bør du lese videre.
Syv slag til julekosen
Finn frem kakeboksene og fyll dem med deilige julekaker.