Søk

Online

Meny

Dette er Apple Watch series 4

Større skjerm og flere funksjoner – noen av dem potensielt livreddende.

I fjerde generasjon av Apples smartklokke, Apple Watch series 4, kan du forvente store nyheter både over og under panseret. 

Først og fremst er alt ved klokken redesignet og skrudd sammen helt på nytt, fra bunn av. Blant annet kan du forvente over 30 prosent større skjermstørrelse. 

Større – men også mindre

Men ettersom skjermen samtidig er dratt helt ut til kanten av klokkehuset, er den fysiske klokkestørrelsen mye større – de to størrelsene er henholdsvis 40mm og 44mm.

 Med en tynnere klokke, er klokka totalt sett faktisk mindre enn de tidligere modellene.

Den større skjermstørrelsen tillater også at du kan ha mer informasjon på hjemskjermen til enhver tid – noe de flere nye «ansiktene» også gjenspeiler.

Men flere funksjoner krever også mer kraft – noe som i den nye klokken vil bli drevet av den splitter nye S4-brikken. Denne er tokjerners og 64-bits – bunnlinjen er opptil dobbelt så mye kraft.

Stappfull av nye sensorer

Helt fra første Apple Watch ble lansert i 2015, har vi kunnet måle alt fra antall skritt til hjerteslag takket være de mange sensorene i klokken.

I Apple Watch series 4 tas dette til nye høyder, takket være en hel rekke nye sensorer – som til sammen kan samle inn over åtte ganger så mye sensordata enn i tidligere modeller.

Blant annet kan et mer avansert og følsomt akselerometer og gyroskop måle g-krefter opp til 32 g. Sammen med nye, spesialutviklede algoritmer, betyr dette at Apple Watch nå kan registrere harde fall, og potensielt tilkalle hjelp.

Skulle klokken registrere at du har falt, vil den spørre deg om du trenger hjelp – noe du kan bekrefte eller avkrefte med et trykk på skjermen, eller ved å snakke til Siri.

Om du ikke svarer, og ikke beveger deg på ett minutt etter fallet, vil klokken automatisk ringe etter hjelp – samt varsle pårørende. Alt sammen med relevant posisjonsdata, så det er enkelt å se hvor fallet skjedde.

Bedre måling av hjertet

Den optiske sensoren på baksiden av klokken har også vært viktig for Apple Watch siden den første modellen ble lansert i 2015. Denne kan måle pulsen din, og beregne hvor mange kalorier du forbrenner.

I Apple Watch series 4 er denne sensoren blitt enda mer effektiv, slik at du nå også kan varsles om du har for lav puls, eller om hjerterytmen din er uregelmessig.

I tillegg er det nå lagt til elektroder på baksiden av klokken og på den digitale kronen, som lar deg ta egne EKG-målinger. Dette er kort for elektrokardiografi, og lar deg registrere de elektriske spenningsforskjellene som kan oppstå i hjertemuskulaturen – noe som er nyttig for å avdekke flere hjerteproblemer

Du åpner opp appen, berører den digitale kronen – og 30 sekunder senere vil du få servert en analyse av hjertehelsen din.

Ifølge Apple lanseres dette i USA senere i år, og det er usikkert på når (eller om) hjertefunksjonene kommer til Norge.

Rett rundt hjørnet

Kunder kan bestille Apple Watch Series 4 (GPS) fra og med fredag 14. september, og den kommer i salg fredag 21. september i Norge.

Senere i år håper vi at også nordmenn vil kunne få kjøpe en 4G-modell av Apple Watch, som kan la deg ringe direkte fra håndleddet – uten at du må ha med deg en iPhone.

Samtidig blir WatchOS 5 lansert 17. september – denne kan brukes på Apple Watch Series 1 og nyere (men altså ikke førstegenerasjons-modellen).