Søk
Meny

Endelig: Nå er Apple Watch series 4 med 4G her!

Lar deg ringe og streame rett fra håndleddet – uten mobilen i nærheten.

Er du glad i Apples produkter, har du mye bra å velge mellom for tiden.

Vi har fått tre nye mobiltelefoner: iPhone XS og XS Max som er «de råeste mobilene Apple har laget til nå», samt et rimeligere – men ikke nødvendigvis dårligere – alternativ i iPhone XR.

Også fjerde generasjon av Apples smartklokke er sluppet. Hittil har denne bare vært tilgjengelig i såkalt GPS- versjon, men nå er endelig klokken med 4G og eSIM snart tilgjengelig for nordmenn.

La mobilen ligge

Med Apple Watch series 4 (GPS) er du avhengig av å ha mobiltelefonen din i nærheten for å ringe, motta meldinger og bruke funksjoner som Siri og Kart. Klokken må da være koblet til mobilen med Bluetooth.

Dette trenger du ikke med 4G-versjonen, som også lar deg strømme musikk via Apple Music selv om mobilen ligger hjemme.

Du kan altså trene, gå på butikken og generelt bevege deg rundt, uten å måtte ha mobilen i bukselomma.

Fremtidens SIM er her

Klokken kan altså kobles til mobilnettet, og den kommende modellen gjør dette med eSIM – fremtidens SIM-løsning.

Vi snakker fortsatt om en elektronisk enhet som lagrer informasjon og gjør enheten din unik, men i stedet for det tradisjonelle SIM-kortet er dette innebygget i enheten.

Ikke bare er dette mer praktisk for oss forbrukere – det gjør også at produsentene får mer plass å boltre seg på, ettersom det ikke er nødvendig med en SIM-kortskuff.

Større – men også mindre

Apple drar full nytte av dette ved å dra skjermen på den nyeste smartklokken helt ut til kanten av klokkehuset. Den fysiske klokkestørrelsen er altså mye større enn tidligere klokker.

GPS-versjonen som allerede er tilgjengelig er 40mm, mens den nye 4G- og eSIM-klokken er 44mm. Med en tynnere klokke, er klokken totalt sett faktisk mindre enn de tidligere modellene.

Den større skjermstørrelsen tillater også at du kan ha mer informasjon på hjemskjermen til enhver tid – noe de flere nye «ansiktene» også gjenspeiler.

Men flere funksjoner krever også mer kraft – noe som i den nye klokken drives av den splitter nye S4-brikken. Denne er tokjerners og 64-bits – bunnlinjen er opptil dobbelt så mye kraft.

Stappfull av nye sensorer

Helt fra første Apple Watch ble lansert i 2015, har vi kunnet måle alt fra antall skritt til hjerteslag takket være de mange sensorene i klokken.

I Apple Watch series 4 tas dette til nye høyder, takket være en hel rekke nye sensorer – som til sammen kan samle inn over åtte ganger så mye sensordata enn i tidligere modeller.

Blant annet kan et mer avansert og følsomt akselerometer og gyroskop måle g-krefter opp til 32 g. Sammen med nye, spesialutviklede algoritmer, betyr dette at Apple Watch nå kan registrere harde fall, og potensielt tilkalle hjelp.

Skulle klokken registrere at du har falt, vil den spørre deg om du trenger hjelp – noe du kan bekrefte eller avkrefte med et trykk på skjermen, eller ved å snakke til Siri.

Om du ikke svarer, og ikke beveger deg på ett minutt etter fallet, vil klokken automatisk ringe etter hjelp – samt varsle pårørende. Alt sammen med relevant posisjonsdata, så det er enkelt å se hvor fallet skjedde.

Bedre måling av hjertet

Den optiske sensoren på baksiden av klokken har også vært viktig for Apple Watch siden den første modellen ble lansert i 2015. Denne kan måle pulsen din, og beregne hvor mange kalorier du forbrenner.

I Apple Watch series 4 er denne sensoren blitt enda mer effektiv, slik at du nå også kan varsles om du har for lav puls, eller om hjerterytmen din er uregelmessig.

I tillegg er det nå lagt til elektroder på baksiden av klokken og på den digitale kronen, som lar deg ta egne EKG-målinger. Dette er kort for elektrokardiografi, og lar deg registrere de elektriske spenningsforskjellene som kan oppstå i hjertemuskulaturen – noe som er nyttig for å avdekke flere hjerteproblemer

Du åpner opp appen, berører den digitale kronen – og 30 sekunder senere vil du få servert en analyse av hjertehelsen din.

Denne funksjonen er riktignok kun tilgjengelig i USA, og det er usikker når (eller om) hjertefunksjonene kommer til Norge.

Likevel: Apple Watch series 4 med 4G og eSIM har svært mye å by på og gjør deg mindre avhengig av mobilen.