Søk
Meny

De beste strømmetjenestene du aldri har hørt om

Mubi er et godt strømmealternativ for dem som er på jakt etter kvalitetsfilmer. Skjermdump: Mubi.com

Mubi er et godt strømmealternativ for dem som er på jakt etter kvalitetsfilmer. Skjermdump: Mubi.com

Utover T-We, HBO og Netflix finnes det en rekke mindre strømmetjenester med mange godbiter – flere av dem gratis. Her kan du se alt fra kultfilmer og kritikeryndlinger til sjeldne konsertopptak.

Det er lett å gå seg vill i strømmejungelen. Store aktører som Netflix, Viaplay og HBO Nordic har tusenvis av timer med innhold, og stor innflytelse over hva vi ser på. Men det finnes også gode alternativer med litt mer spisset utvalg – alternativer du kanskje ikke har hørt om. Her er strømmesidene for deg som ønsker å utforske film, serier og dokumentarer utover det algoritmene har å tilby:

Har du kapasiteten som trengs for sømløs strømming i beste kvalitet?

Mubi: Kinostemning med kvalitetsfilmer

På Mubi er fokuset på kvalitet, ikke kvantitet. Skjermdump: mubi.com/nb

På Mubi er fokuset på kvalitet, ikke kvantitet. Skjermdump: mubi.com/nb

Mubi er for deg som opplever at strømmehverdagen er preget av kvantitet, ikke kvalitet. De har en litt annerledes tilnærming til strømming: i stedet for et tradisjonelt bibliotek, legger de ut én film hver dag, som blir værende i en måned. Til enhver tid er altså kun tretti tilgjengelige filmer tilgjengelig.

Sånn sett minner Mubi mer om enn kino enn en strømmetjeneste. I ro og mak kultiverer Mubis filmentusiaster et kvalitetssikret tilbud til abonnentene – tjenesten er altså drevet av mennesker som vil hjelpe deg å finne gode filmer.

Hva slags filmer er det snakk om? Mye av utvalget består av publikumsvennlige filmer med høy kunstnerisk verdi. Tenk Martin Scorsese, Sofia Coppola, Steven Soderbergh, Spike Lee og Coen-brødrene. Mubi har også et internasjonalt snitt: belgisk komedie, russisk action, japansk drama – ofte gode filmer som går under radaren for de som ikke går så ofte på internasjonale filmfestivaler.

Tubi: Tusenvis av filmer – helt gratis!

Tubi har et enormt, gratis utvalg: Her finner du mange godbiter om du er villig til å lete litt. Skjermdump: tubi.tv

Tubi har et enormt, gratis utvalg: Her finner du mange godbiter om du er villig til å lete litt. Skjermdump: tubi.tv

Tubi.tv har et enormt bibliotek med filmer, dokumentarer og serier – og alt er helt gratis. Tjenesten er finansiert av reklame, som betyr at du må leve med reklamesnutter før og mens filmen spiller. Det er likevel ikke altfor påtrengende – du kan forvente mindre reklame under en hel spillefilm på Tubi enn du gjør i løpet av en ti minutters video på YouTube. Du trenger ikke registrere deg, og det finnes ingen premium-abonnement de forsøker å få deg med på. Søk, klikk og se.

Hva så med innholdet? Vel, her er det mye rart. Du finner filmer som «Frankenstein vs The Mummy», «Samurai Cop 2: Deadly Vengeance» og en Danny Trejo-film ved navn «Guns» – i tillegg til ikke mindre enn fire dokumentarer om prinsesse Diana.

Men den som er villig til å lete kan finne litt annerledes skatter. Ta for eksempel denne kritikerroste dokumentaren om avling av lamaer (!). Du finner også klassikere signert Buster Keaton og Charlie Chaplin der, spagetti-western med Buddy Spencer og Terence Hill og standup med store navn som Tim Allen, Bob Saget, Russel Peters og Craig Ferguson.

Qello: Konsertfilmer og musikkdokumentarer

Qello er mekka for musikknerden. Skjermdump: qello.com

Qello er mekka for musikknerden. Skjermdump: qello.com

Hvem har sagt at musikkstrømming bare skal dreie seg om lyd? Qello er en strømmetjeneste for musikkelskeren, først og fremst i form av konsertopptak og musikkdokumentarer. Arkivet er stort, og inneholder flust av godbiter fra musikkhistorien. Se David Bowie som Ziggy Stardust i konsert fra 1973, Talking Heads’ legendariske konsertfilm Stop Making Sense og Nirvanas konsert på Reading-Festivalen i 1993.

Det er ikke bare gamlishelter det går i: du finner også konserter med Imagine Dragons, Muse, Amy Winehouse, Foo Fighters,  Two Door Cinema Club og mye, mye mer.

I tillegg er det musikkdokumentarer, deriblant Martin Scorseses dokumentarer om Bob Dylan og George Harrison.

Du trenger ikke registrere deg for å utforske utvalget, så her kan du snoke rundt i biblioteket før du eventuelt beslutter å gå for et abonnement.

TopDocumentaryFilms: Portalen for gratisdokumentarer

Her er det flust med dokumentarer, men det er viktig å ha et litt kritisk blikk. Skjermdump: topdocumentaryfilms.com

Her er det flust med dokumentarer, men det er viktig å ha et litt kritisk blikk. Skjermdump: topdocumentaryfilms.com

Lyst til å lære noe nytt? På Top Documentary Films finner du dokumentarer om all verdens temaer – og alt er helt gratis. Det er ikke en tradisjonell strømmeside i den forstand at de har lastet opp og gjort innhold tilgjengelig; alt du finner her ligger ute gratis på YouTube eller Vimeo fra før av. Men det som gjør nettsiden til et unikt og nyttig verktøy er at de har samlet og kategorisert en stor mengde gratisdokumentarer, og gjort det enkelt å navigere gjennom det enorme biblioteket.

Nettsiden lar deg enkelt finne dokumentarfilmer om alle slags tema: teknologi og vitenskap, psykologi, helse, historie, filosofi, religion, kunst, humor og mye mer.

Ulempen med en slik gratisside er at det mangler litt på den redaksjonelle biten: det finnes mange dokumentarer her som i beste fall består av mangelfullt journalistisk håndverk og i verste fall er rent, konspiratorisk vås. Det ligger som regel en slags anmeldelse under hver dokumentar som roper varsku om det trengs, men allikevel: her gjelder det å ha et kritisk blikk.

Med litt tålmodighet og vilje til å utforske finner du mange godbiter her – for eksempel en fascinerende dokumentar med den nobelprisvinnende fysikeren Richard Feynman, den gripende historien om internetthelten Aaron Swartz eller en dokumentar om hvordan man lager samuraisverd.