Søk
Meny

Nå satser de norske fotballklubbene knallhardt på FIFA

EGET STUDIO: Her er alle spillerne i eSerien på plass i studioet i Nydalen, der alle kampene skal spilles og kommenteres.

EGET STUDIO: Her er alle spillerne i eSerien på plass i studioet i Nydalen, der alle kampene skal spilles og kommenteres.

Nå skal Norges første seriemester i fotballspillet FIFA kåres i eSerien – og i potten ligger en kvart million kroner.

– Vi mener at vi er de beste i landet, sier Vålerenga-spiller Arkan Resul selvsikkert.

Norge har fått en ny fotballiga, der flere av landets største fotballklubber skal kjempe om gullet.

Og det er nettopp i denne Resul hevder at laget hans kan dominere, under presentasjonen av eSerien – som den nye ligaen heter.

Kamp på digitale baner

Når Resul og hans lagkamerat Magnus Myhrhaug Kristiansen skal kjempe om ligagull mot 17 andre norske lag fra Eliteserien og OBOS-ligaen, utspiller ikke kampene seg på de sedvanlige fotballstadionene rundt om i landet. I stedet skjer alt i dataspillet FIFA fra EA Sports.

–  Dette er en e-sportturnering som foregår i en skala og størrelsesorden vi ikke har vært borti før, forteller Erling Rostvåg i turneringsoperatøren Good Game, som også står bak Telenorligaen.

eSerien arrangeres i samarbeid med Norsk Toppfotball og Discovery, som også står for sendingene av alle vårens kamper gratis på Dplay – samt etter planen finalekampene på Eurosport.

– For at e-sport skal ta det neste steget her til lands, må det noe sånt som dette til – med både tv-sendinger og en mer fysisk tilstedeværelse i studio. Gruppene skal flys inn for å spille i studio en gang i uka. Det er et helt annet nivå, sier Rostvåg.

SELVSIKRE: Arkan Resul og Magnus Myhrhaug   Kristiansen er Vålerengas håp i eSerien.

SELVSIKRE: Arkan Resul og Magnus Myhrhaug Kristiansen er Vålerengas håp i eSerien.

– Umiddelbar appell

I løpet av kort tid har e-sport blitt et hett tema også for de mer etablerte sportsklubbene rundt om i Norge.

Langt på vei de fleste store fotballklubbene har signert noen av de største, norske FIFA-talentene – samt en finne. Disse kan nå kan stolt representere klubbene sine i den nystartede ligaen, komplett med spillerdrakter med «nicket» på ryggen.

– Som publikumssport vil dette også være lettere for flere å skjønne seg på, helt umiddelbart. Vi snakker jo tross alt om fotball, enda så digital den måtte være. Det er ingen «fremmede» ting man må vite om fra før, som med boosters i «Rocket League», sier Rostvåg.

At også Norsk Toppfotball er med på å lansere eSerien i samarbeid med Discovery, gir e-sportsatsingen et ekstra lag av profesjonalitet helt fra start:

– E-sport er i en rivende utvikling. Toppklubbene etablerer lag, og vi er selvsagt stolte av å kunne gi e-spillerne muligheter til å være med å utvikle deres «Eliteserie», sier administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland. 

Slik spilles eSerien

eSerien vil være Norges første og eneste offisielle kvalifiseringsturnering, og en del av FIFA 19 Global Series – som leder til FIFA eWorld Cup.

– 18 toppklubber deltar i eSerien. I potten ligger en kvart million kroner, og viktige FIFA 19 Global Series-poeng på veien mot å kvalifisere seg til FIFA eWorld Cup, sier Øverland.

Gruppespillet starter 9. april, der lagene blir delt inn i fire grupper i første turnering. Gruppespillet avvikles over en periode på syv uker, hvor hvert lag spiller tre kamper mot alle lagene i sin gruppe. De to beste i hver gruppe går videre til et sluttspill, hvor en vinner kåres.

eSerien har premiere på Discoverys strømmetjeneste Dplay i april. eSerien vil også vises på Eurosport Norge.