Søk

Online.no

Meny

Seks severdige serier som startet som podkaster

Fra true crime til grufulle vandrehistorier og hylende morsomme komedier: Disse TV-seriene basert på podkaster kan du trygt sjekke ut.

De siste fem årene eller så har vist seg å være en gullalder for podkast-formatet. 

Det er ikke så vanskelig å skjønne hvorfor:

En podkast kan treffe sitt publikum enten episodene varer i femten minutter eller fem timer, og formatets bildeskapende kvaliteter gjør at en podkast kan handle om nær sagt hva som helst, og likevel fenge. 

Hvis TV-serien er den nye romanen, slik det har blitt gjentatt til det kjedsommelige siden velmaktsdagene til «The Wire» og «The Sopranos», er det kanskje riktig å si at podkasten er den nye TV-serien. Bokstavelig talt, i mange tilfeller. 

Listen over fiksjonsserier som tar utgangspunkt i podkaster vokser nemlig stadig, og heller ikke her er det noen sjangermessige begrensninger for hvilke historier som overlever overgangen til levende bilder.   

Her er seks serier som beviser nettopp dét. 

Homecoming 

Da «Homecoming» – som verken må forveksles med Beyoncés konsertfilm med samme navn eller spionthrilleren «Homeland» – hadde premiere på Amazon Prime i fjor høst, vakte den først og fremst oppsikt for å kunne skilte med Julia Roberts i første store TV-rolle.   

Heldigvis har denne psykologiske thrilleren mye annet å by på – blant annet et stjerneteam bestående av blant andre Bobby Cannavale, Sissy Spacek, Stephan James og Shea Whigham foran kamera og Sam Esmail («Mr. Robot») bak.

Historien om et hemmelig senter som jobber med å bringe soldater tilbake til det sivile livet – med alt det medfører av løgner, fortielser og gåter – startet som en fiksjonspodkast i 2016. 

Sesong to av den kritikerroste spenningsserien er gledelig nok i produksjon, med Janelle Monae og Chris Cooper i hovedrollene.  

Dirty John

«Jeg anbefaler ikke å høre på denne podkasten hvis du går gjennom en lite opplyst park, eller er usikker på om du har husket å låse døra». Det sa TV-anmelder Asbjørn Slettemark da Dagbladet kåret den enormt populære true crime-podkasten «Dirty John» til «høstens snakkis» i 2017. 

Den sanne historien om interiørdesigneren Debra Newell og hennes femte ektemann, den sjarmerende, men manipulerende 55-åringen John Meehan, var for nervepirrende og spektakulær til ikke å bli plukket opp for TV-mediet. 

I serieversjonen av «Dirty John» spilles Newell av Connie Britton («Friday Night Lights», «Nashville»), mens Meehan portretteres av Eric Bana («Hulk», «Black Hawk Down»).

Serien, som er tilgjengelig på Netflix, får også en frittstående andresesong – denne med utgangspunkt i historien om den drapsdømte husmoren Betty Broderick. 

Comedy Bang! Bang!

Et fiktivt – og hysterisk morsomt – talkshow står i begivenhetenes sentrum i serien «Comedy Bang! Bang!». 

I likhet med podkasten med samme navn er skapt av komikeren Scott Aukerman, som også har vært med på å lage kultfavoritten «Between Two Ferns» med Zach Galifinakis.  

Listen over komikere som gjestet serien mellom 2012 og 2016 er omfattende – bare i første sesong bidrar nevnte Galifinakis, Amy Poehler, Paul Rudd, Seth Rogen, Michael Cera og Elizabeth Banks, for å nevne noen ytterst få. Reggie Watts, Kid Cudi og «Weird Al» vekslet på å være musikkansvarlige gjennom seriens fem sesonger.    

Selv om serien ble kansellert i 2016, ruller podkasten fortsatt videre – og den ble kåret til «en av de 50 beste podkastene å høre på akkurat nå» av Time Magazine så sent som i fjor.

Lore

For fans av horror med mer eller mindre reelle røtter i virkeligheten, er «Lore» et must.

Serien tar utgangspunkt i podkasten «Lore», der grufulle historiske hendelser belyses via folklore og fortellinger formatert for leirbålet. 

Gjennom de to sesongene av TV-serien, der Gale Anne Hurd («The Walking Dead») og Glen Morgan («The X-Files») er blant serieskaperne, tas vi med tilbake til heksebrenninger, svartedauen og lobotomiens historie, mens varulver og vampyrer selvsagt også tilgodeses med egne episoder. 

Til tross for solide kritikker overlevde serien kun to sesonger på Amazon Prime, men podkasten – som har bikket 120 episoder i skrivende stund – fortsetter ufortrødent, med parasitter og kannibalisme til havs som ferske tematiske eksempler.   

Limetown

Fiksjonspodkasten «Limetown» har blitt sammenlignet med alt fra «Serial» til «The X-Files», og den spennende historien om en journalist som undersøker uhumskheter ved et forskningssenter i Tennessee ble raskt den mest populære på amerikanske iTunes i 2015. 

Det knytter seg store forventninger til TV-versjonen av «Limetown», som har premiere på Facebook Watch 16. oktober.

I hovedrollen som Lia Haddock finner vi ingen ringere enn Jessica Biel, mens hennes onkel Emile Haddock spilles av Stanley Tucci. Oscar-vinner Marlee Matlin vil også være å se i løpet av de ti episodene som utgjør første sesong.  

2 Dope Queens

Mer humor: «2 Dope Queens» startet som en live-podkast i 2016, med komikerne Jessica Williams og Phoebe Robinson som programledere, og temaer som strekker seg fra sex og kjærlighet til rasisme, New York og Billy Joel. 

Det tok ikke lang til før HBO kom på banen, og blant gjestene i de åtte TV-episodene som har kommet så langt finner vi Jon Stewart, Lupita Nyong’o, Sarah Jessica Parker, Daniel Radcliffe og Lizzo.