Søk
Meny

Dette er Reddit – og derfor bør du gi det en sjanse

Logoen til Reddit – et smilende romvesen med en antenne på hodet

Gikk fra nerdearena til å bli en av de beste og viktigste sidene på internett.

Hvis du ikke er kjent med Reddit eller bare ser det fra utsiden, kan det populære nettsamfunnet fremstå nokså lukket og utilgjengelig. Det er ikke helt uten grunn at det har rykte på seg for å være en nerdearena, med et internt språk og en kultur som har utviklet seg gjennom en årrekke.

Samtidig er dette en av verdens mest besøkte nettsider. Framfor å tilhøre en liten nisje, er det fantastiske med Reddit at det er et samfunn for hvilken som helst nisje. Her kan du sette sammen din egen strøm av innhold og diskusjoner innen akkurat de temaene du interesserer deg for – enten det er modelltog, filmkostymer, astronomi, surdeigsbakst eller Fantasy Premier League.

Her er en startguide for deg som vil gi Reddit en sjanse.

Hva er Reddit, og hvordan fungerer det?

Navnet Reddit er avledet av «(I have) read it». Som i at når noen viser deg noe spennende de har oppdaget på nettet, er det gammelt nytt for deg – du har allerede lest det på Reddit!

Alle Reddit-brukere kan poste linker til innhold fra nettet (artikler, videoer, GIF-er og lignende), som andre brukere deretter stemmer opp eller ned. Det innholdet som får flest stemmer (i positiv retning), blir også mest synlig. Dermed havner det mest relevante innholdet øverst. Man kan selvsagt også poste egne tanker, kommentarer og meninger uten å linke til noe eksternt innhold.

Framfor å være et eneste enormt diskusjonsforum, er Reddit organisert i et stort antall underkategorier. Hver av disse kalles en «subreddit». Det finnes en subreddit for de aller fleste temaer og nisjer. Du kan abonnere på hvilke subreddits du vil, og få de beste postene fra disse på din forside – eller du kan gå inn i hvert enkelt samfunn og fordype deg i temaet og delta i diskusjonene. Det går fint an å bruke Reddit kun til å følge teorier, analyser og diskusjoner av «Game of Thrones» (se opp for spoilere!), og aldri se noe annet innhold.

Kommentarfeltene fungerer etter samme prinsipp som postene, med et stemmegivingssystem der de mest populære kommentarene vises først.

Slik blir Reddit et sted for å møte likesinnede – og for å finne frem til det du bryr deg om i alt mylderet på internett.

Hvor bør jeg begynne?

Du trenger ikke å logge inn for å se og lese poster på Reddit. Men det anbefales å lage en bruker for å kunne tilpasse nyhetsstrømmen din og enkelt finne tilbake til subreddits du abonnerer på.

Når du leser om og søker etter subreddits, vil du se at man viser til dem ved å skrive «r/» foran navnet. For eksempel subredditen Funny (en av de mest populære på Reddit) blir da r/funny. Dette er også samfunnets URL, i dette tilfellet reddit.com/r/funny. Med det i mente, her er noen populære og anbefalte subredditer:

·      r/IAmA

·      r/todayilearned

·      r/AskReddit

·      r/science

·      r/unexpected

·      r/eyebleach

Utover det kan du finne og følge subredditetene til temaer du er interessert i. For eksempel dine favoritt-TV-serier, fotballag og hobbyer.

Lykke til!

Reddit-ordbok

Reddit ble lansert i 2005 og har utviklet en egen kultur og et internt språk. Det er en del forkortelser som går igjen i de fleste subreddits og som kan virke forvirrende for nye brukere. For eksempel:

·      Subreddit. Underkategori/samfunn på Reddit viet til et spesifikt tema. Benevnes med «r/» foran navnet, for eksempel r/gameofthrones

·      OP. «Original poster». Brukes i kommentarfelt for å referere til brukeren som postet innlegget som diskuteres

·      IMO/IMHO. «In my (honest/humble) opinion». Mange kommentarer begynner med denne forkortelsen, som betyr «Etter min mening …»

·      TL;DR. «Too long; didn’t read». Viser til at det var en vegg av tekst i et innlegg eller kommentar og at en derfor ikke har lest alt. Brukes også for å gi en kort oppsummering eller sammendrag av en lang tekst

·      NSFW. «Not safe for work». Brukes for å vise at innholdet i linken er eksplisitt eller pikant, og at en bør se det på eget ansvar (og gjerne ikke på jobb der noen kan se deg over skulderen)

·      AMA. «Ask me anything». Det er svært populært på Reddit med tråder der en kjent eller interessant person holder en «AMA» – der de tar imot og besvarer spørsmål om hva som helst. Det kan være alle fra noen ukjente som skal sykle jorden rundt, til Barack Obama eller Elon Musk. Den mest populære subredditen for dette er r/IAmA

·      TIL. «Today, I learned». En populær type innlegg begynner med «TIL that …» (I dag lærte jeg at …), fulgt av en uventet og spennende innsikt. Det er en egen subreddit for dette kalt r/todayilearned

·      Upvotes/downvotes. Hvor mange stemmer en post eller kommentar har fått, for å stemme denne henholdsvis opp eller ned

·      Karma. Du får en «score» på Reddit for linkene og kommentarene du poster – henholdsvis Link karma og Comment karma. Scoren regnes ut etter hvor mange upvotes du har fått, minus antall downvotes