Søk
Meny

Smarte 5G-innstillinger gir bedre 5G-opplevelse på din mobil

5G-innstillinger på iPhone iOS.

For å få mest ut av det nye mobilnettet, er det noen 5G-innstillinger det er lurt å kjenne til. Slik aktiverer du dem på iPhone og Android.

Med en 5G-mobil kan du boltre deg med mulighetene i det nye mobilnettet som Telenor nå bygger ut for fullt. Du trenger verken bestille nytt abonnement eller nytt SIM-kort – så fremt det ikke er gått mange år siden du sist fikk nytt SIM.

Likevel er det lurt å gjøre seg kjent med 5G-innstillingene for hvordan mobilen bruker 5G-nettet. Slik kan du sikre at du får en best mulig opplevelse for ditt bruk.

Høy databruk kan være strømkrevende

En problemstilling det er greit å være bevisst på før du tar tak i 5G-innstillingene, er at 5G-bruk kan påvirke batteritiden og dataforbruket ditt.

Selv om du kan sende meldinger og ringe gjennom kommunikasjonsplattformer som Facebook Messenger, FaceTime og Snapchat, er mobilen din – på dette tidspunktet – fortsatt avhengig av 4G for å motta vanlige anrop og SMS.

Ettersom mobilen er tilkoblet flere nettverk samtidig, krever dette også mer av batteriet ditt. Etter hvert som 5G-teknologien blir mer moden, vil mobilene våre kunne drive mer strømeffektivt – slik at du for alvor kan dra nytte av den enorme kapasiteten i mobilnettet.

5G-innstillinger Samsung Galaxy Note20

Aktiver 5G-innstillingene: Til å begynne med vil 5G tidoble hastighetene vi er vant med fra 4G-nettet.

Å laste ned store datafiler går vanvittig mye raskere over 5G, men det kan igjen føre til at du laster ned flere store filer enn vanlig, for eksempel når du strømmer videoer med høyest mulig oppløsning – noe som øker databruken. Har du et mobilabonnement med ubegrenset data, trenger du selvfølgelig verken å legge bånd på bruken din, eller bekymre deg for økte datakostnader. Da er det bare å nyte en helt ny mobilopplevelse.

5G-innstillinger iPhone: Sjekk mobildatavalgene dine

På iOS er det enkelt å skru av og på strømsparende valg. 

Åpne «Innstillinger» og gå til «Mobilnett» > «Mobildatavalg» > «Tale og data». Her kan du velge hvordan iPhone bruker 5G-nettverket, noe som kan påvirke batterilevetiden.

Du har tre valg mht. 5G-innstillinger:

  • 5G på: Dette valget gjør at mobilen alltid bruker 5G-nettverket når det er tilgjengelig, noe som kan redusere batterilevetiden.

  • 5G auto: Aktivér dette for å slå på «Smart data»-modus. Når 5G-hastighetene ikke gir en merkbart bedre opplevelse, bytter iPhone automatisk til 4G for å spare batteri.

  • LTE: Velg dette for å kun LTE-nettverket (altså 4G), selv når 5G er tilgjengelig.

«5G auto» kan nok passe de fleste, selv om du bor et sted som har god 5G-dekning. Når dette er aktivert sørger iPhone for at du ikke bruker mer batteri på 5G-ressurser enn nødvendig.

5G-innstillinger for tale og data på iPhone iOS.

«5G auto» kan være batterisparende fordi iPhone automatisk bytter til 4G dersom 5G-hastighetene ikke gir en merkbart bedre opplevelse.

5G-innstillinger for databruk på iPhone iOS

Du kan tillate at apper og systemoppgaver bruker mer mobildata over 5G-nettet. Dette kan medføre redusert batteritid, i tillegg til økt databruk.

For å velge innstillinger for databruk, går du tilbake og velger «Databruk». Også her har du tre valg:

  • Tillat mer data på 5G: Denne innstillingen bruker mer mobildata fordi det tillater høyere databruk for apper og systemoppgaver. Det kan for eksempel være FaceTime i høyere kvalitet, HD-innhold på Apple TV og iOS-oppdateringer via mobilnettet. I tillegg kan tredjepartsapper bruke mer mobildata for å gi deg en bedre opplevelse. 

  • Standard: Dette er sannsynligvis standardmodus når du først setter opp iPhone-en din. Det tillater automatiske oppdateringer og bakgrunnsoppgaver via mobilnett og bruker standard kvalitetsinnstillinger for video og FaceTime. 

  • Lav databruk: Aktivér dette valget for å redusere bruken av Wi-Fi og mobildata ved å sette automatiske oppdateringer og bakgrunnsoppgaver på pause.

Har du ubegrenset med data i abonnementet ditt – og aldri er altfor langt unna lademuligheter – kan du klinke til med det øverste valget. Ønsker du en mer restriktiv databruk, bør du vurdere et av de andre valgene.

Det er også verdt å nevne at 5G deaktiveres automatisk når du skrur på «Spareblussmodus», unntatt ved videostrømming.

5G-innstillinger Android: Variasjoner i oppsett

For Android-brukere vil både fabrikkinnstillingene og fremgangsmåten for å justere disse variere fra produsent til produsent. Men generelt bør du se etter «mobilnettverk» og «batteri» i hovedmenyen for innstillinger. 

I dette eksemplet har vi brukt en Xiaomi Mi 11 5G for å demonstrere 5G-innstillingene.

Android 5G-innstillinger for foretrukket nettverk på Xiaomi Mi 11

Med en Android-mobil kan du velge hvilken nettverkstilkobling mobilen skal foretrekke.

Android 5G-innstillinger i batterisparer-modus på Xiaomi Mi 11

Xiaomi Mi 11 har et eget valg for 5G-batterisparing. Dette aktiveres automatisk når du skrur på «Batterisparer»-moduset.

Du velger «SIM-kort og mobilenettverk» > Velger SIM-kortet du vil tilpasse > Foretrukket nettverkstype. Her ser du at mobilen automatisk vil foretrekke 5G-nettverk dersom det er tilgjengelig, eller du kan velge en annen nettverkstype.

Når det gjelder batteritid går du tilbake til hovedmenyen, velger «Batteri og ytelse» og deretter ikonet som ser ut som en mutter øverst til høyre. Her finner du et valg som gjør at 5G-tilkobingen bruker mindre strøm «i visse scenarioer».

Også Xiaomi skrur av 5G-ressursene når du skrur på «Batterisparer». Dersom du har en Android-mobil fra en annen produsent, bør du undersøke hva som gjelder for nettopp din telefon.

Nyt en overlegen mobilopplevelse

Når du har funnet frem til 5G-innstillingene som passer deg, er neste steg å utforske alle mulighetene med det nye mobilnettet. Allerede nå gir det deg en helt overlegen mobilopplevelse, og i årene som kommer vil stadig dukke opp nye tjenester og teknologier du kan glede deg over.

Og: 5G-dekningen bygges ut i lynfart, vil du etter hvert kunne koble deg til mobilnettet stadig flere steder. Da kan du jo ta en ny runde med 5G-innstillingene vi har vært gjennom her – slik at du får mest mulig ut av supernettet. Hvis du er en storbruker av data kan det i tillegg være greit å vite at det finnes et abonnement med ubegrenset surfing og garantert topphastighet.