Søk
Meny

Dette lurer nordmenn på: De 7 vanligste spørsmålene om 5G

Speedtest på mobil illustrerer et viktig spørsmål om 5G

Stadig flere nordmenn får hver dag glede av Telenors 5G-nett. Her er svar på de vanligste spørsmålene.

13. mars 2020 åpnet Telenor – som første norske mobiloperatør – 5G-nettet for alle sine kunder.

Siden den gang er de raske hastighetene på 5G-nettet blitt en kjærkommen del av hverdagen til folk over hele landet. Og arbeidet fortsetter for fullt!

At stadig flere nordmenn får muligheten til å benytte seg av denne nye infrastrukturen, er selvsagt gledelig – ikke minst i en tid der både jobb og fritid avhenger av rask og stabil dekning.

I forbindelse med utrullingen av et nytt mobilnett, oppstår det naturlig nok ting du kan lure på. Her finner du svar på sju av de vanligste spørsmålene!

Telenor har Norges raskeste 5G-nett

Kåringen er basert på hastighetstester i Ooklas Speedtest-app i Norge.

Ookla ser på gjennomsnittlig ned- og opplastingshastighet i Telenors 5G-nett. Snittfarten sammenlignes med tallene fra andre operatører.

Hastighetsmålingene i Q3-Q4 i 2023 viser at Telenor har Norges raskeste 5G-nett.

Basert på analyse av Ookla® Speedtest Intelligence® data Q3-Q4 2023. Opplevd hastighet varierer etter kapasitet og andre forhold.

TIPS: Dette betyr Norges raskeste 5G-nett for deg

1. Hva er egentlig 5G?

5G er et rent datanett som tilbyr enorme hastigheter, ekstrem kapasitet og nær null forsinkelse.

Du vil oppleve at nettsider laster på øyeblikket og videoer spiller av momentant, at opp- og nedlastning av store filer går lynraskt – og at du kan surfe, streame og dele opplevelser uten at nettet henger seg, selv når mange er samlet på samme sted.

5G åpner for helt nye muligheter i mobilnettet – blant annet anledningen til å koble enormt mange ulike enheter på nettet samtidig. Det betyr teknologiske nyvinninger vi knapt kan forestille oss i dag.

Med andre ord: 5G er fremtidens mobilnett – her og nå.  

2. Hvorfor er det så viktig med hastighet?

Hastighet beskriver tiden det tar å laste ned og opp data over mobilnettet. Når du f.eks. streamer video, laster du hele tiden ned datapakker. Kjappere nedlasting gir færre avbrytelser og bedre videokvalitet.

5G-nettet gir i dag hastigheter som er opp til ti ganger raskere enn 4G-nettet, så det sier seg selv at mobilopplevelsen blir bedre med 5G – enten du streamer, surfer, snapper, har en videosamtale, deler, bestiller eller gamer.

Etter hvert vil det bli mulig å utveksle store mengder data frem og tilbake i sanntid, i praksis uten forsinkelser.  

I tillegg tillater den økte kapasiteten at flere brukere og enheter kan være oppkoblet samtidig – uten at det går på bekostning av snittfarten. Det kan for eksempel gi store fordeler for publikum på populære fotballkamper.

Som Bjørn Lydersen, produktsjef for 5G i Telenor Bedrift, formulerer det: 

– Å surfe på 5G-nettet er som å kjøre alene på motorveien.

Les også: Dette betyr 5G-hastighet for deg >

3. Hva trenger jeg 5G til i dag?

Når det har vært snakket om 5G gjennom de siste årene, trekkes det gjerne frem teknologiske fremskritt som strengt tatt fortsatt ligger noen få år frem i tid – og som vil bli gjort mulig gjennom såkalt skivedeling av 5G-nettet.

Dette er riktignok noe vi absolutt kommer til å se – men det er ikke her helt ennå.

Det er derimot muligheten du har til å bruke mobilen slik den virkelig er ment å kunne brukes i 2023, med lynkjappe opp- og nedlastinger som gir en helt topp brukeropplevelse.

Enten du vil strømme 4K-video eller laste opp store filer til skyen – gjerne samtidig – er du med 5G ikke lenger begrenset av verken båndbredde eller lave hastigheter. Her går det unna, uansett.

Hastighetene på 5G kan sammenlignes med å surfe på fibernett. Og med dekning i verdensklasse, har du mulighet til å gjøre det fra nær sagt hvor som helst. Dette er noe landets mange «bortekontorister» har lagt merke til: For mange er det faktisk mer effektivt å jobbe opp mot nettet via mobilen enn på kontoret.

Og har du for eksempel prøvd onlinegaming via 5G? Med de ekstremt lave responstidene, vil du neppe tilbake til det som ofte er høyere responstid på andre nett.

Husk bare at det kjapt går med veldig mye data når du først bruker 5G til fulle. Da kan det være smart å ha et mobilabonnement med fri bruk av data – da slipper du også å stresse over datakvotene som kom og gikk …

4. Hvor kan jeg bruke 5G?

Fra Telenor åpnet 5G-nettet sitt i noen av de største norske byene i 2020, har stadig flere steder fulgt etter – både i by og bygd.

Utbyggingsplanene til Telenor er ambisiøse: Samtidig som 5G-dekning nå dukker opp nye steder over hele landet, forbedres også den eksisterende dekningen.

Med over 8500 basestasjoner har Telenor Norges største nett, samtidig som det bygges med mer kapasitet per basestasjon enn noen andre.

dekningskartet kan du følge med på utbyggingen og sjekke dekningen der du bor og ferdes.

Og husk: Selv om veldig mye handler om 5G nå, er det viktig å huske at 4G vil spille en veldig viktig rolle også fremover. Telenor fortsetter derfor å bygge ut og forbedre 4G-nettet parallelt med utrullingen av det nye 5G-nettet.

5. Hvordan får jeg 5G på mobilen?

Du trenger en mobil som støtter 5G. Det finnes allerede mange 5G-mobiler å velge mellom – deriblant de nye, populære iPhone 14- og Samsung Galaxy S23-seriene. 

Du trenger ikke å bytte SIM-kort eller tegne Telenor-abonnement – mobilen kobler seg automatisk på 5G-nettet – men du kan være nødt til å justere på noen innstillinger for å oppnå best mulig 5G-ytelse.

For å finne 5G-mobilen som dekker dine behov best: Ta turen innom nettbutikken eller nærmeste Telenorbutikk! Vi har også laget en oversikt over de beste 5G-mobilene på markedet akkurat nå.

6. Kan jeg få bredbånd over 5G?

Javisst – med Trådløst Bredbånd kan du også få glede av alle 5G-mulighetene også innenfor husets fire (eller flere) vegger.

Dermed kan også de som ikke har tilgang på fibernettet nyte godt av maks stabilitet og hastighet til hjemmekontoret, TV-strømmingen eller spillkvelden.

Her nyter du også godt av fri bruk, uten begrensinger – samt WiFi-utstyr med fornøydhetsgaranti.  

Denne løsningen fungerer også med 4G, slik at overgangen til lynkjapt bredbånd hjemme – i takt med 5G-utrullingen – blir så sømløs som mulig. 

Du kan også få Trådløst Bredbånd installert på hytta – og dermed dra nytte av alle 5G-mulighetene der, enten det er til hyttekontoret eller tv-kos.

Les mer om Trådløst Bredbånd >

7. Betyr 5G mer stråling?

Nei. Snarere tvert imot. 

5G er mer effektiv enn tidligere generasjoners mobilnett. Nå som 3G-nettet er slukket for godt, er den samlede strålingen faktisk redusert. I tillegg håndterer 5G den norske befolkningens dataforbruk langt mer effektivt enn eldre mobilnett. Også dette fører til en begrensning av stråling. 

Her finner du mer informasjon om 5G og stråling >