Søk
Meny

Telenor har Norges raskeste 5G-nett!

Telenor har Norges kjappeste 5G-nett

Tallene fra ekte kunders hastighetsmålinger i Speedtest-appen fra Ookla taler sitt tydelige språk: Det går kjappest på Telenors 5G-nett.

Hver uke tester flere tusen nordmenn sine mobilopplevelser med Ooklas Speedtest-app.

Og det er på bakgrunn av alle disse hastighetsmålingene fra Q3-Q4 i 2021 at Ookla nå kan slå fast følgende:

Telenor har Norges raskeste 5G-nett.

Fakta om Ooklas kåring

  • Ooklas kåringer bygger på data som er målt av brukerne av Speedtest-appen.

  • «Raskest 5G-nett» måler gjennomsnittlig nedlastingshastighet over 5G. Snittfarten fra alle disse målingene har deretter blitt sammenlignet med tallene fra andre operatører.

Basert på analyse av Ookla® Speedtest Intelligence® data Q3-Q4 2021. Bruk av Ooklas varemerker er lisensiert og gjengitt med tillatelse. Opplevd hastighet varierer etter kapasitet og andre forhold.

Stadig raskere og enda bedre

Telenor fikk en «Speed Score» på 402,04, som er kalkulert basert på en snittfart på nedlasting på 434,14 Mbps og opplasting på 40,84 Mbps fra nær 30 000 tester foretatt av norske Telenor-brukere i hele landet. Den målte snittfarten på nedlasting i Norge totalt sett er forøvrig 378,58 Mbps.

Den nye rekorden kommer samtidig som 5G for alvor har begynt å få fotfeste blant den norske befolkningen:

– I desember registrerte vi to rekorder; 10 000 flere 5G-telefoner i nettet vårt hver uke, og ukesrekord med bygging 60 5G-basestasjoner, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

– Vi har aldri vært så avhengig av digitale tjenester som vi er i dag, og vi er svært stolte over at vi fortsetter å levere på kundeløftet vårt. Nå som 5G-utbyggingen skyter fart, vil mobilnettet stadig bli raskere og enda bedre, sier Petter-Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge

Ookla-award for Norges raskeste 5G-nett

Dette betyr det for deg

Med den økte 5G-takten er det med andre ord hver måned 40 000 nye 5G-mobiltelefoner i Telenors mobilnett. Dermed er det flere enn 600 000 5G-terminaler (tallet inkluderer rutere og mobiltelefoner) i mobilnettet. 5G-telefonene fra Apple er de mest populære, viser ferske tall fra Telenor.

– Samtidig som flere får utstyr som drar full nytte av 5G, har Telenor skrudd opp tempoet på 5G-utrullingen. Vi tar sikte på å ha 50 prosent befolkningsdekning sommeren 2022, og hele nettet vår skal være modernisert med 5G i løpet av første halvår 2024. Dette er halvparten av tiden det tok oss å bygge 4G-nettet, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen

Jo raskere nett, desto bedre blir mobilopplevelsen – uansett hva du bruker mobilen til: Du kan streame, surfe, snappe, dele, bestille, spille og laste ned, uten at det hakker eller stopper opp, selv i travle perioder når mange er på nett samtidig på samme sted.

Og med fremtidens mobilnett åpnes det virkelig opp for helt nye mobilopplevelser.

Største teknologiskiftet i Telenors historie

Telenor åpnet 5G-nettet for trafikk i 2020. Høy fart kombinert med andre egenskaper, som enorm kapasitet og lav forsinkelse, gjør at 5G skaper nye muligheter.

Amundsen forteller at Telenor er midt oppe i det største teknologiskiftet i Telenors historie. Ukentlig klargjøres 50-60 basestasjoner for den nye teknologien. Dette må til for å nå målet om å oppgradere hele mobilnettet som planlagt.

– Vi bygger et helt nytt mobilnett. Ikke bare heves kvaliteten på tjenestene, nettet vårt blir også mer robust, noe som fører til en betydelig reduksjon i nettutfall, sier Amundsen.

Men mobilkundene trenger ikke å vente til hele 5G-nettet er utbygd før de vil merke at farten øker på mobiltelefonene. Særlig med 5G-telefon blir opplevelsene bedre, både på 4G og 5G fordi de nye mobiltelefonene drar nytte av flere frekvenser, sier Amundsen.

– Med en 5G-telefon blir opplevelsene bedre, både på 4G og 5G fordi de nye mobiltelefonene drar nytte av flere frekvenser. Likevel anbefaler Telenor ikke å bytte telefon for ofte. Å forlenge levetiden til mobiltelefonene har en positiv miljøgevinst.