Søk
Meny

5G-test på et fullstappet Ullevaal: – Langt kjappere enn nettet hjemme!

rask 5g på ullevaal stadion

Vi ba to fotballfans teste det nye 5G-anlegget på Ullevaal stadion da Norge møtte Slovenia og Sverige. Dommen? «Meget nice!»

Fotballherrene har for alvor meldt seg på i kampen om å være best i Skandinavia – og nå har de en hjemmebane som trolig er unik i europeisk sammenheng. I hvert fall når det gjelder mobildekningen.

– Da jeg sendte «snapper» fra kampen, kunne kompisene mine se dem omtrent før de så direktesendingen, sier August Jorfald.

Han var på tribunen da Norge slo Sverige sammen med kompisen Nicolai Gundorff Asmussen ... og 24 273 andre tilskuere.

Med så mange folk på ett sted, har det tradisjonelt gått hardt utover farten og kapasiteten på mobilnettet. Med et splitter nytt 5G-anlegg fra Telenor på Ullevaal, ba vi dem om å kjøre en hastighetstest for å se om de merket noe forskjell. 

– På det meste fikk jeg nesten 1,2 gigabit per sekund, og det holdt seg jevnt over en gigabit. Mobilnettet over 5G på et fullstappet Ullevaal var langt kjappere enn nettet jeg har hjemme! Det er nesten sånn at det hadde vært bedre å strømme kampen på stadion enn hjemme, selv om det ikke gir helt mening, ler Jorfald.

Mange tilskuere brukte Snapchat

SVÆRT MANGE PÅ ETT STED: På Snapchat kan du se "heatmaps" som viser stedene der flest folk er aktive på tjenesten. Under Norge-Sverige var det ingen tvil om at Ullevaal var det mest snappede stedet i hovedstaden.

Lagde egen livesending på mobilen

Selv målte Asmussen på det meste over 1,1 gigabit per sekund over 5G på sin iPhone.

– Uansett var det helt ekstrem fart med tanke på hvor mange mennesker som var på kampen. Det forsterket helt klart opplevelsen å kunne bruke mobilen som vanlig. Det var meget nice, sier den entusiastiske dansken. 

Med 5G-hastigheter på mobilen var det ingen utfordring for Asmussen og Jorfald å strømme den direktesendte TV-sendingen, og dermed se repriser av situasjoner og hendelser som Norges fotballforbund (NFF) ikke har rettighetene til å vise på storskjerm.

Se VAR-situasjoner på mobilen over 5G

... AT DET VAR? Det er ikke noe problem å sjekke ut situasjoner du selv ikke helt fikk med deg fra tribunen med direktesendinger over 5G på mobilen.

For eksempel da Alexander Sørloth gikk i bakken i duell med Sveriges keeper Robin Olsen og dommeren signaliserte for VAR. 

– Da kunne jeg kjapt se repriser fra forskjellige vinkler på mobilen. Når det er mest spennende, er hastighetene best fordi da følger alle med på kampen. I pausene og når det er litt dødtid er alle på telefonen, og gikk det bittelitt saktere på speedtesten ... men fortsatt mer enn kjapt nok, sier Asmussen, og fortsetter:

– Jeg var på FaceTime med romkameraten min. Det gikk kjempe smooth – han så alt helt perfekt. Jeg synes det er veldig kult at man kan ha med noen på kamp over mobilen, sier Asmussen.

– Det gjorde jeg også! Da jeg brukte FaceTime lå det langt foran direktesendingen. Vi lagde vår egen livesending på mobilen, skyter Jorfald inn.

FaceTime på mobil

NESTEN MED PÅ KAMP: Det er ikke helt det samme som å være på kamp i egen person, men det er fortsatt moro å kjenne på tribunefeberen fra sofaen via FaceTime.

Unikt 5G-anlegg

Basestasjonenanlegget på Ullevaal er helt unikt i sitt slag. Det består av 26 spesialiserte antenner rundt stadion som gir 4G- og 5G-dekning til alle publikummerne selv når tribunene er fullsatte.

Utenom arrangementer er det målt hastigheter på hele 1,8 gigabit per sekund.

– Du får det beste fra to verdener: stemningen på tribunen og detaljene du opplever fra godstolen hjemme. Det finnes så vidt vi vet ingen tilsvarende løsninger på noen annen fotballstadion i Europa, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.

Kjappe 5G-hastigheter på Ullevaal

REKORDRASKT PÅ TOM BANE: Telenors dekningsdirektør testet det nye 5G-anlegget på et tomt Ullevaal noen dager før storkampen. Da oppnådde han hastigheter på opptil 1,8 gigabit per sekund på mobilen.

Telenor har hatt sponsorsamarbeid med NFF i over 25 år – en avtale som er nå er fornyet med ytterligere fire år. Dette er en av grunnene til millioninvesteringen på nasjonalarenaen. I forbindelse med 5G-utbyggingen over hele landet, skal samtlige av Telenors 8350 basestasjoner oppgraderes til 5G, i tillegg til at flere hundre nye skal bygges.

– Mobilnettet spiller en nøkkelrolle i å sikre nordmenn full internettdekning. Med Trådløst Bredbånd klargjort for 5G-nettet blir det mulig å få høyhastighetsinternett på steder der dette tidligere ikke har vært mulig. Vi har nå flere kunder som får levert bredbånd over mobilnettet enn over kobbernettet, forteller Amundsen.

– Du kan se en serie mens du er på kamp

De to fotballentusiastene er svært entusiastiske over mulighetene som følger med den gode dekningen. Ikke bare kan du se TV-sendingen, du kan også følge med på andre kamper som går samtidig – og sjekke hvordan svenskene reagerer på å bli rundspilt.

Kameratene forteller at de er vant med å være på steder med mye folk og slite med å få dekning, som på en konsert. Ifølge Asmussen må han da vente til konserten er ferdig og sende alt på nytt. 

– Nå gikk det umiddelbart, sier Asmussen.

– Ja, det er ikke mange år siden du så folk på festival stå sånn her, sier Jorfald, og veiver med mobilen som om han leter etter dekning. 

– Nå kan du i prinsippet se en serie mens du er på kamp. Du ser at alle rundt deg tar bilder og legger ut – hele tiden. Det er helt klart en stor del av opplevelsen å ha med deg mobilen på arrangementer, sier August.

– Jeg skulle bare ønske at jeg brydde meg mer om kampen. Om det var Danmark som spilte hadde jeg vært enda mer engasjert, ler danske Asmussen.