Søk
Meny

Så raskt er 5G – og slik måler du hastigheten selv

Tester 5G-hastighet med Ookla Speedtest

Stadig flere kan nå «bryte fartsgrensene» på Telenors 5G-nett. Se vår test, og lær hvordan du kan måle din egen hastighet.

Telenor bygger ut trygt og raskt 5G-nett over hele landet. Stadig flere får derfor oppleve de lynraske hastighetene.

Se utvalget av 5G-klare mobiler i Telenors nettbutikk >

Hvor fort surfer du?

Du kan gjøre dine egne målinger med hastighetsappen Speedtest fra Ookla. Det er en av verdens mest bruke apper til å måle hastigheter for ulike mobilnett og fastnett. Last ned appen og sjekk hvor raskt du surfer på mobilen:

Opplevd hastighet varierer etter kapasitet og andre forhold.

Målte over 1000 Mbps

Vi har selv målt hastigheter på over 1000 Mbps midt i Oslo. Kanskje hastighetene ikke alltid vil bli såpass høye – men det blir ikke langt unna.

Vi var også på plass i Trondheim allerede 13. mars i 2020, da Telenor åpnet 5G-nettet som første operatør i Norge. På Gamle Bybro stoppet vi tre NTNU-studenter, og lot dem kjøre en Speedtest.

Studentene ble lange i maska da de fikk se hastigheter som oversteg 1000 Mbps:

Mange ting som spiller inn på hastighetsmålinger

Tallet du får når du måler hastigheten avhenger av en rekke ulike variabler – ikke bare hvilket abonnement du har eller nett du bruker.

Det kan avhenge av belastningen på resten av nettet, og kapasiteten og avstanden til serveren i den andre enden. Når ulike apper oppgir ulike hastigheter, har det med andre ord å gjøre med hvilken server de kobler seg opp mot, og trafikken på denne, akkurat i det øyeblikket du gjennomfører testen. 

Test flere ganger – over tid

For å få et best mulig bilde av hvilken hastighet du får, bør du gjennomføre testen flere ganger over tid – gjerne også på flere steder. Da kan du isolere tilfeller der det kan være tung belastning. Husk at mobilnettene er en delt ressurs.

Er du for eksempel på et fullsatt Ullevaal vil du virkelig merke trykket på nettet.

Når mange tusen publiknummere skal snappe og dele opplevelser samtidig, blir belastningen stor på mobilnettet, og det kan oppstå forsinkelser.

Men også her vil 5G få stor betydning. For selv om det gamle 4G-nettet kan takle stor trafikk, tilbyr 5G langt større kapasitet.

Alt du lurer på om 5G og dekning >