Søk
Meny

Så fort lastet vi ned med 5G. Slik måler du din hastighet!

Tester 5G hastighet med Ookla Speedtest

Stadig flere kan nå «bryte fartsgrensene» på Telenors 5G-nett. Lær hvordan du kan måle hastigheten selv.

Telenor dro i fjor høst i land sammenlagtseieren «Norges beste mobilnett» – etter å ha skåret høyest på både dekning og fart. Og nå som 5G-nettet bygges ut i raskt tempo, vil hastighetene bare øke fra de allerede lynkjappe 4G-resultatene. 

De neste fire årene skal faktisk Telenor oppgradere i snitt fem 5G-master hver eneste dag.

Målte over 1000 Mbps i Trondheim

I hovedstaden er 5G tilgjengelig ved stadig flere steder, og vi har selv  målt hastigheter som oversteg 1000 Mbps med en iPhone 12 Pro. Når mange etterhvert tar nettet i bruk, vil kanskje ikke hastighetene bli såpass høye – men det blir ikke langt unna.

Vi var også på plass i Trondheim 13. mars i fjor, da Telenor åpnet 5G-nettet som første operatør i Norge. På Gamle Bybro stoppet vi tre NTNU-studenter, og lot dem kjøre en Speedtest. De ble lange i maska da de fikk se hastigheter som oversteg 1000 Mbps.

Se video med deres fantastiske reaksjoner lengst ned i artikkelen.

For å bruke 5G, trenger du en 5G-mobil. Alle de nye iPhone 12-modellene støtter 5G, det samme gjør supermobilene i Samsungs Galaxy S21-serie.

Store forskjeller

Med hastighetsappen Ookla Speedtest kan du enkelt sjekke nedlastningshastighet, opplastingshastighet og såkalt «ping». Ping måler hvor mange millisekunder det tar før enheten din får svar fra serveren, og hvis dette tallet er for høyt vil det gå tregt å surfe, samt at online-spilling vil bli hakkete.

Det mest interessante for folk flest er nok imidlertid å sjekke nedlastningshastigheten. Hastigheten på nedlastningen er avgjørende når du for eksempel vil strømme filmer eller tv-serier, eller simpelthen ha en raskere surfeopplevelse.

Dette er Speedtest fra Ookla:

  • Speedtest fra Ookla er en av verdens mest bruke apper til å måle hastigheter for ulike mobilnett og fastnett

  • Bare i Norge foretas det over 50 000 målinger med mobilen per måned med denne appen

  • Opplevd hastighet varierer også etter kapasitet og andre forhold

Les mer om målingene i Speedtest fra Ookla på Telenor.no

Hvor fort surfer du?

Er du nysgjerrig på hvor raskt du kan laste ned og opp data på mobilnettet? Du kan gjøre dine egne målinger med hastighetsappen Speedtest fra Ookla.

Last ned Speedtest fra Ookla og sjekk hvor raskt du surfer på mobilen:

Mange ting som spiller inn

Det tallet som blir oppgitt i appene som skal måle hastigheten, avhenger av en rekke ulike variabler – ikke bare hvilket abonnement eller linje du betaler for. 

– Det kan avhenge av belastningen på resten av linja, og kapasiteten og avstanden til serveren i den andre enden, sier Pål Joakim Olsen, fagredaktør for data og mobil på Dinside.no. 

Når ulike apper oppgir ulike hastigheter, har det med andre ord å gjøre med hvilken server de kobler seg opp mot, og trafikken på denne akkurat idet du gjennomfører testen. 

– Noen apper vil gi beskjed om hvor serveren du måler mot befinner seg, og gir deg muligheten til å velge en annen, sier Olsen. 

Test flere ganger – over tid

For å få et best mulig bilde av hvilken hastighet du får, anbefaler Olsen å gjennomføre testen flere ganger over tid, gjerne også på flere steder. 

– Da kan du isolere tilfeller der det kan være tung belastning på linja. Mobilnettene er en delt ressurs, sier han, og forklarer: 

– Står du på Telenor Arena under en Justin Bieber-konsert vil du merke trykket på linja.

Slik gikk det da vi testet 5G-farten i Trondheim: