Søk

Online.no

Meny

Så fort lastet vi ned med 5G. Slik måler du din hastighet!

Tester hastighet med Ookla Speedtest

Telenors mobilnett gir allerede hastigheter i verdensklasse, og nå kommer 5G og bryter fartsgrensene. Lær hvordan du kan måle hastigheten selv.

Telenors 4G-nett har lenge vært blant de raskeste i verden, og nå kommer også 5G – med opptil ti ganger så store hastigheter. 5G-nettet er allerede åpnet i Trondheim, og det kommer til Oslo, Bergen, Sandnes og Stavanger i løpet av året. 

Er du nysgjerrig på hvor raskt du kan laste ned og opp data på mobilnettet? Du kan gjøre dine egne målinger med hastighetsappen Speedtest fra Ookla.

Last ned Speedtest fra Ookla og sjekk hvor raskt du surfer på mobilen:

Dette er Speedtest fra Ookla:

  • Speedtest fra Ookla er en av verdens mest bruke apper til å måle hastigheter for ulike mobilnett og fastnett
  • Bare i Norge foretas det over 50.000 målinger med mobilen per måned med denne appen
  • Opplevd hastighet varierer også etter kapasitet og andre forhold

Les mer om målingene i Speedtest fra Ookla på Telenor.no

Store forskjeller

Med hastighetsappen Ookla Speedtest kan du enkelt sjekke nedlastningshastighet, opplastingshastighet og såkalt «ping». Ping måler hvor mange millisekunder det tar før enheten din får svar fra serveren, og hvis dette tallet er for høyt vil det gå tregt å surfe, samt at online-spilling vil bli hakkete.

Det mest interessante for folk flest er nok imidlertid å sjekke nedlastningshastigheten. Hastigheten på nedlastningen er avgjørende når du for eksempel vil strømme filmer eller tv-serier, eller simpelthen ha en raskere surfeopplevelse.

Telenor har gått til topps i flere kåringer der Ookla sammenligner fartsmålinger fra mobilkunder over hele verden.

Menn i Trondheim tester 5G

Målte over 1000 Mbps i Trondheim

13. mars åpnet Telenor 5G-nettet, i første omgang i Trondheim, som første operatør i Norge. Vi stod klare med en 5G-klar Samsung Galaxy S20 for å teste hva slags hastigheter vi kunne oppnå «ute i felten».

På Gamle Bybro stoppet vi tre NTNU-studenter, og lot dem kjøre en Speedtest. De ble lange i maska da de fikk se hastigheter som oversteg 1000 Mbps.

For å bruke 5G, trenger du en 5G-mobil. Den nye Galaxy S20-serien fra Samsung er klar for 5G, og vil gi full tilgang til 5G-nettet etter en programvareoppdatering i april.

Ooklas hastighetsmålinger utføres av mobilkundene selv og utføres under de faktiske forholdene kundene bruker mobilen i. Dette er fra 2018, basert på over en halv million fartsmålinger i Norge.

Ooklas hastighetsmålinger utføres av mobilkundene selv og utføres under de faktiske forholdene kundene bruker mobilen i. Dette er fra 2018, basert på over en halv million fartsmålinger i Norge.

Mange ting som spiller inn

Det tallet som blir oppgitt i appene som skal måle hastigheten, avhenger av en rekke ulike variabler – ikke bare hvilket abonnement eller linje du betaler for. 

– Det kan avhenge av belastningen på resten av linja, og kapasiteten og avstanden til serveren i den andre enden, sier Pål Joakim Olsen, fagredaktør for data og mobil på Dinside.no. 

Når ulike apper oppgir ulike hastigheter, har det med andre ord å gjøre med hvilken server de kobler seg opp mot, og trafikken på denne akkurat idet du gjennomfører testen. 

– Noen apper vil gi beskjed om hvor serveren du måler mot befinner seg, og gir deg muligheten til å velge en annen, sier Olsen. 

Test flere ganger - over tid

For å få et best mulig bilde av hvilken hastighet du får, anbefaler Olsen å gjennomføre testen flere ganger over tid, gjerne også på flere steder. 

– Da kan du isolere tilfeller der det kan være tung belastning på linja. Mobilnettene er en delt ressurs, sier han, og forklarer: 

– Står du på Telenor Arena under en Justin Bieber-konsert vil du merke trykket på linja.