Søk
Meny

Så raskt er 5G – og slik måler du hastigheten selv

Tester 5G-hastighet med Ookla Speedtest

Stadig flere kan nå «bryte fartsgrensene» på Telenors 5G-nett. Se vår test, og lær hvordan du kan måle din egen hastighet.

Hastighetsmålinger i Speedtest-appen til Ookla taler sitt tydelige språk; Telenor har «Norges raskeste 5G-nett»! Og stadig flere rundt om i landet får nå oppleve de lynraske hastighetene.

Husk bare: For å bruke 5G, trenger du en 5G-mobil.

Se utvalget av 5G-klare mobiler i Telenors nettbutikk >

Hvor fort surfer du?

Du kan gjøre dine egne målinger med hastighetsappen Speedtest fra Ookla. Det er en av verdens mest bruke apper til å måle hastigheter for ulike mobilnett og fastnett.

Bare i Norge foretas det over 50 000 målinger med mobilen per måned med denne appen. Last ned appen og sjekk hvor raskt du surfer på mobilen:

Opplevd hastighet varierer etter kapasitet og andre forhold.

Målte over 1000 Mbps

Vi har selv målt hastigheter på over 1000 Mbps midt i Oslo. Når mange etterhvert tar nettet i bruk, vil kanskje ikke hastighetene bli såpass høye – men det blir ikke langt unna.

Her kommer det 5G i 2022 >

Vi var også på plass i Trondheim 13. mars i 2020, da Telenor åpnet 5G-nettet som første operatør i Norge. På Gamle Bybro stoppet vi tre NTNU-studenter, og lot dem kjøre en Speedtest.

Studentene ble lange i maska da de fikk se hastigheter som oversteg 1000 Mbps:

Mange ting som spiller inn på hastighetsmålinger

Tallet du får når du måler hastigheten avhenger av en rekke ulike variabler – ikke bare hvilket abonnement du har eller nett du bruker.

– Det kan avhenge av belastningen på resten av nettet, og kapasiteten og avstanden til serveren i den andre enden, sier Pål Joakim Olsen, fagredaktør for data og mobil på Dinside.no. 

Når ulike apper oppgir ulike hastigheter, har det med andre ord å gjøre med hvilken server de kobler seg opp mot, og trafikken på denne, akkurat i det øyeblikket du gjennomfører testen. 

– Noen apper vil gi beskjed om hvor serveren du måler mot befinner seg, og gir deg muligheten til å velge en annen, sier Olsen. 

Eksperten forklarer hvorfor det er så viktig med hastighet:

Test flere ganger – over tid

For å få et best mulig bilde av hvilken hastighet du får, anbefaler Olsen å gjennomføre testen flere ganger over tid, gjerne også på flere steder. 

– Da kan du isolere tilfeller der det kan være tung belastning. Mobilnettene er en delt ressurs, sier han, og gir et eksempel: 

– Står du på Telenor Arena under en fullsatt Justin Bieber-konsert vil du virkelig merke trykket på nettet.

Når mange tusen publiknummere skal snappe og dele konsertopplevelser samtidig, blir belastningen stor på mobilnettet, og det kan oppstå forsinkelser.

Men også her vil 5G få stor betydning. For selv om dagens 4G-nett kan takle stor trafikk, vil 5G tilby langt større kapasitet. Med 5G vil det derfor gå vesentlig mer knirkefritt enn det gjør i dag.

Alt du lurer på om 5G og dekning >