Søk
Meny

Alt du trenger å vite om 5G-hastighet

Arnfinn deler fra mobilen takket være 5G-hastighet

Det nye mobilnettet kan levere utrolige hastigheter – men hva betyr egentlig det for deg? Her er 5 viktige fordeler med 5G-hastighet.

Når det snakkes om 5G, er det gjerne ting som enorm kapasitet og lave forsinkelser som trekkes frem, og – ikke minst – de utrolige hastighetene det nye mobilnettet kan levere.

Nylig ble Telenors 5G-nett på nytt kåret til Norges raskeste – men hva betyr det i praksis?

Hvorfor er dette med hastighet så utrolig viktig?

I denne artikkelen kan du lese mer om hva 5G-hastighet betyr for deg.


Norges raskeste 5G-nett

Kåringen er basert på hastighetstester i Ooklas Speedtest-app i Norge.

Ookla ser på gjennomsnittlig ned- og opplastingshastighet i Telenors 5G-nett. Snittfarten sammenlignes med tallene fra andre operatører.

Hastighetsmålingene i Q3-Q4 i 2022 viser at Telenor har Norges raskeste 5G-nett.

Basert på analyse av Ookla® Speedtest Intelligence® data Q3-Q4 2022. Opplevd hastighet varierer etter kapasitet og andre forhold.

5 fordeler med Telenors høye 5G-hastigheter:

1. Bedre brukeropplevelser

Hastighet beskriver enkelt og greit tiden det tar å laste ned data over mobilnettet – og omvendt når mobilen laster opp data.

Når du f.eks. strømmer video og musikk, laster du hele tiden ned datapakker. Kjappere nedlasting gir færre avbrytelser og bedre videokvalitet.

Takket være lynraske 5G-hastigheter kan du derfor – når som helst – se videoer i høyeste oppløsning, lytte til lyd med bedre kvalitet og surfe kjappere … samtidig, om du vil.

I kombinasjon med dekning i verdensklasse, betyr dette at du kan bruke mobilen akkurat slik du vil – der du er.

Noen ganger er det ekstra godt å ha Norges raskeste mobilnett. Her er et sjarmerende eksempel:

2. En mer fleksibel hverdag

Svært mange av oss har blitt vant til en mer fleksibel (arbeids)hverdag hvor vi både kan bruke mobilen på farten og jobbe fra andre steder enn kontoret – at det går utover kvalitet og opplevelse.

I noen tilfeller kan det by på hastighetsutfordringer. Åpne trådløse nettverk på kaféer er kanskje ikke raske nok til å takle arbeidsoppgavene – men det er forøvrig mange andre grunner til at du ikke bør koble deg til åpne trådløse nettverk.

Med 5G er det mulig å oppnå trådløse hastigheter tilsvarende de du får på et fibernett. Dermed kan du i prinsippet både arbeide, streame kamper og dele opplevelser fra hvor som helst – med like godt nett som hjemme eller på kontoret.

Dette forutsetter selvfølgelig at du har 5G-dekning og tilstrekkelig med inkludert datamengde i mobilabonnementet ditt, vel og merke.

Det er også verdt å nevne at du kan få 5G med Trådløst Bredbånd. Har du ikke fibernett hjemme, kan du altså glede deg over «fiber i skyen». Dette gjelder selvfølgelig også på hytta, slik at du kan jobbe, strømme serier og se TV – akkurat som hjemme.

Sjekk dekningen der du bor og dit du skal >

3. Lynrask responstid

Selv med raskere dataoverføring, er det mange tilfeller der det er avgjørende med så lav forsinkelse som mulig. Det beskriver tiden det tar fra du foretar en handling på mobilen, til oppgaven utføres. 

Med 5G har det vært mulig å oppnå en responstid helt nede i ett millisekund – altså så godt som sanntid.

Det betyr at de lave 5G-forsinkelsene blant annet vil ta gaming på farten til et helt nytt nivå – da du trenger å reagere lynraskt for å overliste motstanderen og håndtere andre utfordringer som oppstår plutselig. Og da er det jo viktig at nettet ikke er tregt …

Det vil også være mulig å umiddelbart gi kommandoer til alle de tilkoblede enhetene som er på vei inn i hjemmene våre – enten det er den smarte dørlåsen, robotstøvsugeren eller ulike alarmsystemer.

5G og eFotball er en perfekt kombinasjon >

4. Mer nøyaktig informasjon

Hastighet er også avgjørende for andre tjenester som er basert på nøyaktighet og informasjonsdeling i sanntid.

Har du for eksempel opplevd at navigasjonstjenesten din ber deg ta av et sekund eller to for sent? Det vil du kunne unngå når mobilen raskere laster opp data om din posisjon og ned veibeskrivelsene.

5. Fantastiske AR-muligheter

Teknologi som tar i bruk utvidet virkelighet (AR) er stadig i vekst og har allerede en rekke ulike bruksområder. Med 5G-hastigheter kan AR – og virtuell virkelighet (VR) – for alvor bli allemannseie.

Med AR-teknologi kan du peke mobilkameraet (eller smartbrillene, for alt vi vet) mot omgivelsene dine og se digitale elementer sammen med virkelige.

AR kan blant annet brukes til navigasjon, shopping, utdanning og underholdning.

Les mer om 5G i dag og i fremtiden >