Søk
Meny

Alt du trenger å vite om 5G-hastighet

5G-hastighet gir en helt ny mobilopplevelse

Foto: Harald Spjelkavik / Newslab

Det nye mobilnettet kan levere utrolige hastigheter … men hva betyr egentlig det for deg?

Når det snakkes om 5G, er det gjerne ting som enorm kapasitet og lave forsinkelser som trekkes frem. Og, ikke minst: de utrolige hastighetene det nye mobilnettet kan levere.

Men hvorfor er dette med hastighet så viktig? Det er kanskje mange som synes at den gode 4G-dekningen vi har i Norge holder i massevis. Så hva skal vi egentlig med et enda raskere mobilnett?

Her er noen grunner til at du bør bry deg om – og glede deg til – de høye hastighetene i 5G-nettet:

5G-hastighet gir en bedre brukeropplevelse

Hastighet beskriver enkelt og greit tiden det tar fra du starter og laste ned data over mobilnettet, til nedlastingen er ferdig – og omvendt når mobilen laster opp data.

Det er derfor hastighet er så viktig for brukeropplevelsen: når du strømmer video, laster du hele tiden ned datapakker. Kjappere nedlasting gir færre avbrytelser og bedre videokvalitet – noe som er helt avgjørende om du vil se 4K-innhold.

Hvor stor er forskjellen i hastighet mellom de to mobilnett-teknologiene? 4G har en gjennomsnittsfart på rundt 70 megabit per sekund, mens med 5G kan du oppnå 1 gigabit per sekund.

Full fart på «motorveien»

Men du får ikke gjort så mye med den gigantiske fartsøkningen uten tilstrekkelig kapasitet i nettet. Et vanlig eksempel for å forklare hastighet (og kapasitet) i mobilnettet, er motorveimetaforen:

Tenk deg at du kjører på en motorvei og vil holde en fart på 100 km/t. Det blir fort vanskelig når du må dele veien med mange andre bilder – det er behov for flere felt for å unngå at det går tregt og kødannelse.

Følger vi dette eksempelet og sier at 4G er en firefelts motorvei, blir 5G til sammenligning flere firefelts motorveier – ved siden av hverandre. Takker være muligheten til å skivedele mobilnettet, kan én «motorvei» forbeholdes vanlig persontrafikk, en annen være øremerket nødetatene, og en annen skreddersys for ulike kommersielle behov – der alle kan holde 100 km/t.

5G-hastighet er som flere motorveien ved siden av hverandre.

For deg medfører de ekstreme 5G-hastighetene flere fordeler:

1. Du får en sømløs brukeropplevelse

Enten du strømmer musikk og videoer, eller laster opp og ned store datafiler i en skytjeneste: Økt hastighet betyr færre forsinkelser og avbrytelser.

Det gjør at du når som helst kan se videoer i høyeste oppløsning, lytte til lyd med bedre kvalitet og surfe kjappere … samtidig, om du vil.

2. Navigasjon blir mer nøyaktig

Har du opplevd at navigasjonstjenesten din ber deg ta av et sekund eller to for sent? Det vil du kunne unngå når mobilen raskere laster opp data om din posisjon og ned veibeskrivelsene.

3. Få en mer fleksibel arbeidsdag

Med 5G-hastighet kan du jobbe fra hvor som helst med samme hastighet som på kontoret.

Foto: Harald Spjelkavik / Newslab

Svært mange av oss har blitt nødt til å jobbe andre steder enn vi er vant til som følge av koronapandemien, det være seg fra hjemmekontoret, hytten eller kafeer. I noen tilfeller kan det by på hastighetsutfordringer: åpne trådløse nettverk er kanskje ikke raske nok til å takle arbeidet. (Det er forøvrig mange andre grunner til at du ikke bør koble deg til åpne trådløse nettverk.)

Med 5G er det mulig å oppnå trådløse hastigheter tilsvarende de du får på et fibernett. Dermed kan du i prinsippet arbeide fra hvor som helst i verden, med like godt nett som på kontoret – så fremt du har 5G-tilkobling og tilstrekkelig med inkludert datamengde i mobilabonnementet ditt, vel og merke.

Det er også verdt å nevne du nå kan få 5G med trådløst bredbånd. Har du ikke fibernett hjemme, kan du altså glede deg over «fiber i skyen».

4. Lås opp mulighetene med AR

Teknologi som tar i bruk utvidet virkelighet (AR) er stadig i vekst og har allerede en rekke ulike bruksområder. Med 5G-hastigheter kan AR – og virtuell virkelighet (VR) – for alvor bli allemannseie.

Med AR-teknologi kan du peke mobilkameraet (eller smartbrillene, for alt vi vet) mot omgivelsene dine og se digitale elementer sammen med virkelige. Det kan blant annet brukes til navigasjon, shopping og underholdning.

5. Lynrask responstid til gaming

Selv med raskere dataoverføring, er det mange tilfeller der det er avgjørende med så lav forsinkelse som mulig. Det beskriver tiden det tar fra du foretar en handling på mobilen, til oppgaven utføres. 

Med 5G har det vært mulig å oppnå en responstid helt nede i ett millisekund – altså så godt som sanntid. Slik hurtighet er også viktig for at fjernkirurgi og styring av kjøretøy og droner skal være mulig.

For deg som privatperson vil de lave 5G-forsinkelsene ta gaming til et helt nytt nivå, da du ofte må reagere lynraskt for å overliste motstanderen og håndtere andre utfordringer som oppstår plutselig. Det vil også være mulig å umiddelbart gi kommandoer til alle de tilkoblede enhetene som er på vei inn i hjemmene våre – enten det er den smarte dørlåsen, robotstøvsugeren eller ulike alarmsystemer.