Søk
Meny

Ekspertene tipser: Gaming med 5G er supert når du er på tur

To gutter prøver gaming med 5G på mobilen

MOBIL HOTSPOT: Visste du at mobilen din funker som en ultraportabel router? Del nett med venner eller bruk det når du skal spille online med PC, Playstation eller Xbox.

Du trenger ikke være hjemme for å game online. Med 5G er du sikret lynraskt internett også når du er på tur. Gamerne Ola Moum og Amalie Snøløs har alltid med gaming-PC eller Playstation i bagasjen.

– 5G-nettet er i full utbygging, og du kan allerede oppleve en responstid som er like rask som den du kan få på et LAN. Etter hvert som 5G-nettet blir mer sammenkoblet, vil du kunne game mot folk utenfor Norges grenser med samme opplevelse.

Det sier Ola Moum, for de fleste gamere kjent som «elemeNt», tidligere profesjonell Counter-Strike-spiller og første nordmann til å bli innlemmet i Esports Hall of Fame. I dag jobber han som Retail Performance Manager i Telenor, men har slett ikke lagt gamingutstyret på hylla, og har alleree testet gaming med 5G.

Er det 5G-dekning der du er eller dit du skal? Sjekk dekningskartet her >

Trenger ikke være hjemme

– Jeg er veldig glad i førstepersonsskytespill som Counter-Strike og Call of Duty Warzone, og bruker fortsatt en del tid på gaming.

Ola Moum er glad i gaming med 5G

GAMER FORTSATT: Ola «elemeNt» Moum var den første nordmannen som ble innlemmet i Esports Hall of Fame. I dag jobber han i Telenor, men gamer fortsatt – selv på ferie.

Også når han er på tur:

– Du trenger absolutt ikke være hjemme for å game online, sier Moum og forklarer forklarer mulighetene med gaming med 5G:

– Spesielt har utbyggingen av 5G gitt en helt ny dimensjon til det å ta med seg en PC eller Playstation på tur. Det nye nettet byr på vanvittige responstider, altså tiden det tar for et signal å gå fra deg til en server.

Han mener dette gir en fordel til alle som ønsker å bli gode i gaming, da det etterligner opplevelsen man har på et LAN.

– Spillestilen tilpasser seg responstiden, og kan gjenskapes når du skal på turnering eller lignende. En lav responstid er avgjørende for hvor god man blir, sier Moum.

Gutt prøver ut gaming med 5G på stranden

MOBIL UNDERHOLDNING: Med en 5G-smarttelefon har du lynraskt mobilnett på flere av landets mest populære feriedestinasjoner, både på fjellet og ved sjøen.

Mobil hot spot

Det er enkelt å game online når du er på tur. Alt du trenger er i prinsippet en smarttelefon. Her finner du de beste 5G-telefonene akkurat nå.

– Bruk telefonen som mobil hotspot for å koble til de enhetene du ønsker å bruke, så er du klar for gaming med 5G. Den aller beste opplevelsen får du om du skaffer deg en 5G-klar router som har større kapasitet enn mobiltelefonen, tipser Ola Moum.

– På hotell kan du koble deg rett opp mot TV-en om du har med Playstation eller Xbox. Del nettet via mobilen eller en router og start moroa. Med en laptop kan du koble deg opp akkurat hvor du vil. Finn et bord og en stol og slå deg løs, smiler han.

Amalie Snøløs er glad i gaming med 5G

ALLTID MED: Jeg tar med Playstation for å spille FIFA og Call of Duty uansett hvor jeg reiser, sier influenser og programleder Amalie Snøløs.

Alltid klar for gaming med 5G

En som er klar for en runde FIFA eller Call of Duty – uansett hvor hun er – er programleder, influenser og gamer Amalie Snøløs.

– Jeg tar alltid med meg Playstationen min, uansett hvor jeg drar. I tillegg har jeg alltid med meg en padde, altså grenuttak, slik at jeg enkelt kan koble til alt jeg trenger når jeg kommer til en plass med stikkontakt, tipser hun.

Hun har allerede lang erfaring med online gaming med 5G.

– Jeg har spilt masse over 5G på fjellet, og har blant annet leid en hytte som kun har 5G-nett tilgjengelig. Det var null problem, ingen forsinkelser – noe som er viktig når jeg spiller for eksempel FIFA og Call of Duty.

– Husk lader!

Når hun er på reisefot, kobler Amalie Snøløs Playstation opp til internett via mobil hotspot.

– Deretter kjører jeg en test på Playstation for å sjekke at nettet funker optimalt, sier hun.

Den erfarne «reise-gameren» har flere gode råd til deg som vil ta med deg Playstation, Xbox, Nintendo eller PC på turen og prøve gaming med 5G:

  • Pakk alt gamingutstyr i egen sekk eller boks.

  • Sørg for å ha med lader til mobilen eller routeren du får 5G-nett fra, slik at du aldri går tom for strøm mens du er midt i et game.

  • Gjør alle store oppdateringer FØR du drar på tur slik at du bruker all tiden din på å spille.

  • Kjøp et godt headsett som gjør det mulig for deg å koble helt av.

  • Ta med padde/grenuttak slik at du alltid har nok stikkontakter til alt utstyret som følger med.

Ole Andreas Ræstad vet alt om gaming med 5G

REKORDFART: 5G-utbyggingen er inne i sluttspurten. Her er det markedssjef for dekning, Ole Andreas Ræstad, som tester nettet utenfor hovedkontoret på Fornebu.

Gode opplevelser også med 4G

Men hva med de som foreløpig ikke kan benytte seg av gaming med 5G? Ola Moum betrygger:

– 4G-nettet fungerer også utmerket til gaming, gitt at det ikke er overbelastning på basestasjonen. Selv om du ikke vil oppnå samme lave stabile responstid som ved gaming med 5G, vil du uansett få en god opplevelse, sier han.

Slik vil 4G og 5G utfylle hverandre >

Gode muligheter for online gaming har du altså uansett hvor du ferdes innenfor Norges grenser, enten det er gaming med 5G eller 4G. Men husk:

– Du er på ferie eller på tur, og av erfaring er det ikke like hyggelig for reisefølget om du tilbringer hver eneste time foran skjermen … selv om det er mulig! Sett av tid til gaming på kvelden, og nyt opplevelsen med lynraskt mobilnett fra Telenor, avslutter Ola Moum.