Søk
Meny

Hva er VPN – og hvorfor bør du bruke det når du surfer i offentligheten?

Kvinne på kafe bruker VPN

WiFi-nettet på kafeer og flyplasser er ofte dårlig sikret – og kan utnyttes til å stjele betalingsinformasjon eller spre virus. Slik surfer du trygt.

Å logge på WiFi-en på offentlige steder er ikke uten videre en god idé. Sikkerheten på disse nettverkene er ofte ikke noe å skryte av – noe som lett kan utnyttes av folk som er ute etter å snappe opp passord, sensitiv data og betalingsinformasjon. 

Med en såkalt VPN kan du imidlertid være sikker på at du surfer privat og trygt – også på helt åpne WiFi-nettverk, slik som de du finner på kafeer og flyplasser i inn- og utland.

Dette er nå enkelt tilgjengelig i sikkerhetspakken SAFE fra Telenor, med tjenesten SAFE WiFi.

Hvorfor er åpne nettverk utrygge?

Mange nettverk mangler kryptering. Det vil si at data sendes ut i klartekst, i stedet for å bli stokket om til et «kodespråk» som er uleselig uten riktig nøkkel. 

Hackere kan dessuten foreta et såkalt «man in the middle-angrep», som betyr at de setter opp en mellomstasjon mellom deg og nettet.

Mens du tror at du sender data direkte fra A til B, går alt i realiteten via hackeren – som har fullt innsyn i alt du foretar deg. Inkludert passord, nettbank og annen sensitiv data.  

Videre kan hackere bruke åpne nettverk til å spre virus og skadelig programvare («malware») til enheten din. Og det finnes mange flere eksempler på hvordan offentlige WiFi-tilkoblinger kan misbrukes. 

Det gjemmer seg selvfølgelig ikke hackere på alle åpne nettverk. Men disse angrepene forekommer virkelig, oftere enn du kanskje tror. Det er ikke verd å ta sjanser, for dette kan ha store konsekvenser. Det kan være alt fra ID-tyveri til «ransomware» – et vanlig angrep der hackerens programvare tar kontroll over enheten din og krypterer alle filene dine, og du presses for penger for å få dem tilbake.

Den beste måten å være trygg på åpne nettverk er å bruke en VPN-løsning, noe som nå er inkludert i Telenors nye sikkerhetspakke SAFE.

Hva er VPN – og hvordan får jeg det?

I likhet med ondsinnede «man in the middle-angrep», innebærer også VPN-tjenester å opprette et mellomledd mellom enheten din og nettet. Men der stopper også likheten. 

Mens angrepet muliggjør innsyn og overvåking, gjør VPN-tilkoblingen nøyaktig det motsatte: Den krypterer dataen du sender og mottar, samtidig som den gjør deg usynlig for utenforstående.

VPN står for Virtual Private Network (virtuelt privat nettverk). Det innebærer at det opprettes en trygg «tunnel» mellom enheten din og en ekstern server på nettet – altså VPN-tjeneren. All data som utveksles mellom deg og tjeneren, er kryptert (den «sendes i kodespråk»). Selv om dette teknisk sett foregår over nettet, er det i praksis som om du har en lokal, privat tilkobling til tjeneren. Derav navnet: virtuelt privat nettverk. 

Hos VPN-tjeneren vil dataen «pakkes ut», før den sendes videre til nettstedet du vil ha tilgang til. Dataen du mottar vil på samme måte gå innom VPN-tjeneren og krypteres, før den kommer frem til mobilen din. 

For eventuelle hackere på nettverket er denne krypterte dataen uforståelig – og ubrukelig. Det gjør deg trygg, selv om nettverket i seg selv er usikret.

En VPN-løsning inngår i SAFE, Telenors nye sikkerhetspakke. I pakken får du SAFE WiFi, som enkelt lar deg kryptere et åpent, trådløs nettverk via Mitt Telenor-appen. Dermed kan du surfe trygt og privat på mobilen overalt – også på åpne WiFi-nettverk på alle verdens kafeer og flyplasser.

Dette er SAFE

SAFE er en sikkerhetspakke fra Telenor som sørger for at du surfer trygt med mobilen, blir varslet hvis informasjon om dine betalingskort eller e-postadresser havner på avveie, og får hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri, svindel ved netthandel eller annen form for nettsvindel.

SAFE inkluderer tre tjenester:

  • SAFE WiFi

  • SAFE ID-vakt 

  • SAFE Svindelforsikring

SAFE koster 129 kr/md. Tjenesten er tilgjengelig for alle, også for deg som ikke er Telenorkunde.

Prøv SAFE >