Søk
Meny

Nye muligheter med 5G: Forskjellene du kommer til å oppleve

Selvkjørende buss

Det blir en ny verden med 5G! Du kan bruke smartbriller på jobb, få pizzaen levert med drone og booke toalettid på fotballkamp. Vi har kikket i krystallkulen, og spådommen er klar: Alt du tror du ikke skal gjøre, kan bli hverdagslig om bare noen få år.

Telenor er i full gang med å rulle ut 5G-nettet rundt omkring i Norge og 5G-mulighetene er fantastiske! Den utrolige farten og kapasiteten er tilgjengelig og benyttes daglig, men de mest spennende nyhetene ligger fortsatt litt frem i tid.

– Selv om vi er i starten av 5G-eventyret, får stadig flere stadig bedre nett. Når vi oppgraderer til 5G moderniserer vi nemlig nettet slik at også 4G blir bedre, sier Ole Andreas Ræstad, markedssjef for dekning i Telenor.

– Og når hele landet har 5G, vil vi kunne gjøre ting vi ikke skjønner hvorfor vi ikke gjorde før! Utbyggingen skal i hovedsak være ferdig over hele landet i løpet av 2025, forklarer han.

Ole Andreas Ræstad ser nye muligheter med 5G

– Hvis du husker tilbake til 2012, trodde vi ikke at det kunne være mulig å gå i banken, betale i butikken eller lade el-bilen med mobilen. Bare noen år senere var det hverdagslig. Alt vi gjør gjennom apper i dag, kunne vi ikke forestille oss i 2012. Den samme revolusjonen kommer nå med 5G. Det er vanskelig å forstå alle mulighetene med 5G her og nå.

5G-mulighetene er nesten uendelige. Her er noe av det du kan komme til å gjøre om et par år, selv om du ikke skulle tro det i dag:

Ta selvkjørende buss

I dag tenker du: Eh ... hvor er sjåføren? Er dette trygt?

Om to år tenker du ikke over om bussen har sjåfør eller ikke, bare du kommer frem.

5G-muligheter

 • Teknologien i en selvkjørende buss gjør at den oppfatter situasjoner raskere enn mennesker, og kan reagere på dem raskere, som dermed gjør dem til tryggere «sjåfører».

 • Selvkjørende busser testes allerede flere steder i landet, og selv om de kjører svært sakte, tilføres forbedringer stadig i form av teknologiske utviklinger, særlig innen sensorer, kunstig intelligens (AI) og lærende systemer.

 • Sistnevnte gjør at automatiserte kjøretøy lærer av hverandres feil. Statistikken viser også at det er færre tradisjonelle uhell med selvkjørende busser.

 • Med 5G-nett vil også teknologien bli sikrere og raskere, som er en forutsetning for at planen om stadig flere busser i bybildet skal bli en realitet.

Selvkjørende busser testes ut flere steder i landet, blant annet på Ruters sentrumsnære 529-rute i Ski, hvor dette er filmet. En sjåfør er med hele tiden for å kunne raskt gripe inn via styringspanelet på skjermen, dersom det blir nødvendig.  FOTO: Thomas Brun Film.

Gå med smartbriller i hverdagen

I dag tenker du: Det ser så dumt ut. Hva kan jeg egentlig bruke dem til?

Om to år tenker du: Klart jeg har smartbriller! Hvordan skal jeg ellers få gjort noe som helst?

5G-muligheter

 • Teknologi som tilbyr virtuell eller mikset realitet blir stødigere over 5G, og får dermed utvidet bruksområde.

 • Teknologien blir også bedre – og mindre – slik at brillene opptar mindre «plass». Ettersom den også blir billigere, kan den brukes av flere til mer.

 • Allerede i dag kan man delta i opplevelser som i virkeligheten er farlige, vanskelige eller sjeldne, som for eksempel å simulere operasjoner eller reiser til verdensrommet.

 • Virtuell turisme vil også bli vanligere, med guidede turer der du kan se ting som ikke lenger, eller ikke enda, finnes.

 • Du kan også gå på virtuell boligvisning, hvor du går inn i en 3D-plantegning eller blir med megleren på visning.

 • På samme måte kan du utforske en arbeidsplass du ikke er på, eller utføre virtuelt ingeniørarbeid og «teste» bygg og maskiner i planleggingsfasen.

AR-briller

Med Pointmedia smartbriller kan sjefen være med deg på kontrollrunder i motorrommet, uten å dra hjemmefra. Særlig praktisk i de tilfeller det er trangt eller farlig miljø, eller i utlandet.   FOTO: Pointmedia.no

Få mat levert hjem av en drone

I dag tenker du: En drone kan vel ikke levere mat hjem til meg?

Om to år tenker du: Tenk at vi aksepterte å vente en halv time på å få pizza levert på døra – også ankom den kald!

5G-muligheter

 • Droner som kan levere mat i en radius på 2 km innen tre minutter finnes allerede i bruk, blant annet på Island og i Irland.

 • Med 5G-tilkobling blir dronen styrt med nettbrett og rekkevidden kun begrenset av batterikapasitet, noe som utvider bruksområdet enormt fra «dagens» 700 meter rekkevidde.

 • Men å levere mat er én ting, droner kan også raskt og effektivt levere viktigere ting, som medisiner.

 • Ettersom bruksområdene for 5G-droner vokser, blir det i tillegg større behov for å regulere trafikken og lovverket for å sikre trygg og kontrollert bruk.

Matlevering med drone

5G-dronene fra Manna kan enkelt dekke en radius på 2 kilometer på 3 minutter, og levere burgeren din mens den ennå er varm. FOTO: Manna

Delta på virtuelle eventer

I dag tenker du: Det er en dårlig erstatning. Man opplever ikke energien fra konserten i digital form.

Om to år tenker du: Tenk at jeg betalte 1000 kroner for å stå i trengsel for å oppleve min favorittartist med altfor høy lyd, og altfor langt unna til å egentlig se noe.

5G-muligheter

 • Ikke bare kan du delta på konserter og andre eventer uten å reise, du kan også delta hvis de fysiske billettene blir utsolgt.

 • Det lanseres nå nye typer digitale opplevelser nærmest daglig, som du kan delta i fra komforten og tryggheten av ditt eget hjem.

 • Ettersom 5G rulles ut vil innovasjonstakten bare øke.

Nettkonsert med Aurora

Aurora med band holdt konsert i skogen i April 2021 for National Geographic Earth Day-feiring. Selv om de var relativt alene, ble det sett av hundre tusener verden rundt. Skjermbilde fra Earth Day Eve 2021 / National Geographic

Bruke mobilen på eventer

I dag tenker du: Håper jeg har dekning!

Om to år tenker du: Lurer på hvilke ekstraeffekter vi får oppleve denne gang?  

5G-muligheter

 • Farten og kapasiteten i 5G gjør at du kan stå sammen med 50 000 mennesker og bruke mobiltelefonen – uten tilkoblingstrøbbel! Databruken på store tilstelninger kan fort overbelaste dagens nett, men er problemfritt med 5G.

 • Med en mobil eller smartbriller får du også nye muligheter. Du kommer «nærmere» scenen eller fotballbanen med din egen skjerm, du kan se en målscoring om igjen fra en annen vinkel, du får tilleggstjenester og spesialdesignet informasjon, og du kan delta virtuelt i aktiviteter på scenen.

 • 5G vil også sørge for mengdekontroll på tilstelninger, slik at du unngår trengsel, du kan bestille mat og drikke levert til ditt sete, og booke tid på toalettet slik at du unngår kø.

Mobiler på konsert

Med en stor mengde mobiler på en konsert, sier det seg selv at nettet må tåle presset.

Omgås roboter på daglig basis

I dag tenker du: Jeg foretrekker mennesker. De svarer på det jeg spør om, og jeg får øyekontakt.

Om to år tenker du: Skulle ønske denne tjenesten var robotstyrt.

5G-muligheter

 • 5G-roboter kan fjernstyres med en sikkerhet og nøyaktighet man ikke oppnår med andre nett, slik at du kan utføre kompliserte oppgaver på steder du ikke kan eller vil være – som dypt nede i havet, eller i veldig varme motorer.

 • Fra nå og to år frem i tid vil du dessuten i økende grad møte roboter på sykehus, hoteller, restauranter og på skoler. Her vil de både erstatte og komplettere vanlig personell.

 • De kan for eksempel høste korn, mate og stelle oppdrettslaks og høner, styre lager og utsendinger, og hilse gjestene velkommen på hotellet.

En hjelpsom robot

Denne roboten ga alle en ekstra trygg velkomst til et hotell i Tokyo i koronatider.

Jobbe hvor du vil

I dag tenker du: Jeg har allerede hjemmekontor, og kan jobbe på café når jeg vil. Hva mer trenger jeg?

Om to år tenker du at det ikke spiller noen rolle hvilket kontor eller sted du jobber fra.

5G-muligheter

 • Med 5G blir opplevelsen av å jobbe fjernt både tryggere, mer stabil og mer sømløs enn i dag.

 • Det vil gjelde enten du styrer roboter i et lager, diskuterer strategi med kolleger via video, lager musikk eller kjøper aksjer.

Dame på hyttekontor

Å jobbe fra hytta er ikke uvanlig. Men å jobbe fra hytta eller hjembygda med samme effekt som når du sitter på kontoret, er foreløbig en drøm for de fleste. Trådløst Bredbånd via 5G vil gjøre dette mulig. FOTO: Schibsted Partnerstudio