Søk
Meny

Dette lurer nordmenn på: De 7 vanligste spørsmålene om 5G

Spørsmål og svar om 5G

Stadig flere får nå mulighet til å ta i bruk Telenors 5G-nett. Her er svar på de vanligste spørsmålene.

13. mars 2020 åpnet Telenor – som første norske mobiloperatør – 5G-nettet for alle sine kunder. 

Deretter er 5G-nettet bygget ut flere steder i landet – fra Kongsberg i sør til Longyearbyen i nord, og arbeidet fortsetter for fullt.

Målet? Et landsdekkende 5G-nett allerede i løpet av 1. halvår 2024.

At stadig flere nordmenn får muligheten til å benytte seg av denne nye infrastrukturen, er selvsagt gledelig – ikke minst i en tid der både jobb og fritid avhenger av rask og stabil dekning. 

I forbindelse med utrullingen av et nytt mobilnett, er det også naturlig at det er ting folk lurer på. Her finner du svar på sju av de vanligste spørsmålene – fra de mest grunnleggende spørsmålene til litt mer komplekse problemstillinger:

1. Hva er egentlig 5G?

5G er et rent datanett som tilbyr enorme hastigheter, ekstrem kapasitet og nær null forsinkelse.

Du vil oppleve at nettsider laster på øyeblikket og videoer spiller av momentant, at opp- og nedlastning av store filer går lynraskt – og at du kan surfe, streame og dele opplevelser uten at nettet henger seg, selv når mange er samlet på samme sted.

5G åpner for helt nye muligheter i mobilnettet – blant annet anledningen til å koble enormt mange ulike enheter på nettet samtidig. Det betyr teknologiske nyvinninger vi knapt kan forestille oss i dag

Med andre ord: 5G er fremtidens mobilnett – her og nå.  

2. Hvor mye raskere er 5G enn 4G?

5G-nettet gir hastigheter som er opp til ti ganger raskere enn dagens 4G-nett. Etter hvert vil det bli mulig å utveksle store mengder data frem og tilbake i sanntid, i praksis uten forsinkelser.  

I tillegg tillater den økte kapasiteten at flere brukere og enheter kan være oppkoblet samtidig – uten at det går på bekostning av snittfarten. 

Som Bjørn Lydersen, produktsjef for 5G i Telenor Bedrift, formulerer det: 

– Å surfe på 5G-nettet er som å kjøre alene på motorveien.

Les også: Så fort lastet vi ned med 5G. Slik måler du din hastighet >

3. Når får jeg 5G?

Telenor åpnet åpnet 5G-nettet i Trondheim 13. mars 2020, og stadig flere steder fulgte etter allerede samme år.

I 2021 har man bygget både helt ny 5G-dekning – og utvidet den eksisterende. Dette arbeidet fortsetter i full fart i 2022.

I løpet av 1. halvår 2024 vil Telenor ha et landsdekkende 5G-nett.

dekningskartet kan du følge med på utbyggingen og sjekke dekningen der du bor og ferdes.

4. Hvordan får jeg 5G på mobilen?

Du trenger en 5G-mobil. Det betyr ikke at du må bytte SIM-kort eller tegne Telenor-abonnement – mobilen kobler seg automatisk på 5G-nettet. 

Det finnes allerede mange 5G-mobiler å velge mellom – deriblant de nye, populære iPhone 13- og Samsung S21-seriene

Du kan være nødt til å justere på noen innstillinger for å oppnå best mulig 5G-ytelse.

For å finne 5G-mobilen som dekker dine behov best: Ta turen innom nettbutikken eller nærmeste Telenorbutikk!   

5. Er bredbåndet mitt 5G-klart?

Trådløst Bredbånd som er klargjort for 5G er nå tilgjengelig for Telenor-kunder som ikke kan få fiber.

Med bredbånd via mobilnettet trenger du ikke tilgang fibernett for å maksimere stabiliteten og hastigheten på hjemmekontoret, TV-strømmingen eller spillkvelden.  

Denne løsningen fungerer også med 4G, slik at overgangen til lynkjapt bredbånd hjemme – i takt med 5G-utrullingen – blir så sømløs som mulig. 

Les mer om Trådløst Bredbånd >

6. Betyr 5G mer stråling?

Nei. Snarere tvert imot. 

5G er mer effektiv enn tidligere generasjoners mobilnett. Nå som 3G-nettet er slukket for godt, er den samlede strålingen faktisk redusert. I tillegg håndterer 5G den norske befolkningens dataforbruk langt mer effektivt enn eldre mobilnett. Også dette fører til en begrensning av stråling. 

Her finner du mer informasjon om 5G og stråling >

7. Hva skjer med 4G?

4G-nettet vil leve videre, side om side med 5G-nettet, i overskuelig fremtid. Samtidig som 5G bygges ut, moderniseres også 4G-senderne – slik at 4G-dekningen faktisk blir enda bedre bedre i årene fremover. 

Dette lover også Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen:

– 4G vil være helt avgjørende i flere år, samtidig som vi bygger ut 5G. Et overveldende flertall av våre abonnenter er på 4G-nettet, og selv om dette tallet vil endre seg i årene som kommer, vil 4G være bærebjelken for mobilbruk i lang tid fremover. Det vil ta lang tid før majoriteten av kundene våre har 5G – og en 5G-telefon er avhengig av 4G for i det hele tatt å fungere.