Søk
Meny

Deling og skylagring av bilder og video: Hvor mye data bruker det?

Data skylagring: To venninner bruker mobilen for å laste opp bilder og video til skyen

Moderne mobilbruk dreier seg mer og mer om deling av videoer og bilder – og lagring i skyen. Finn ut mer om hvor mye data du bruker på skylagring.

Selv på nye smarttelefoner kan lagringsplassen fort fylles opp – når vi filmer, tar bilder og deler innhold i høy kvalitet i ett sett. 

Løsningen med tanke på lagringsplass er ikke langt unna. I nettskyen – eller skyen om du vil – kan du nemlig lagre alt som ikke får plass på mobilen din. Det lagres trygt og er alltid tilgjengelig når du trenger det.

Hva er skyen?

I stedet for å lagre alt mulig lokalt på mobilen din – enten det er bilder, videoer eller andre filer – kan du i stedet laste dem opp til en server som ligger et helt annet sted. Det er dette som enkelt forklart kalles for skyen.

Fordelen ved at vi stort sett alltid er koblet på nett med dingsene våre, er ikke bare at du kan laste opp filer ved behov – men også at du alltid har tilgang på dem uansett hvor du er. Uten at filene trenger å oppta masse plass på mobilen eller datamaskinen din.

Å bruke nettskyen aktivt på denne måten gir også en langt større trygghet for filene dine, ettersom du i praksis tar en fortløpende backup av filene dine. Aldri mer tapte feriebilder!

Mange skytjenester, som Telenors Min Sky, kan sørge for at du automatisk laster opp nye bilder og videoer over mobilnettet, slik at minnene dine alltid vil være trygt lagret i skyen.

Med hastigheten i dagens mobilnett, ikke minst takket være 5G, går overføringene mellom skyen og mobilen nå så kjapt at du ikke vil merke det.

Men hva med databruken – når «ingenting» bare finnes lokalt på telefonen, men alt skal lastes opp eller deles?

Les mer om mobilabonnement med ubegrenset data og maks 5G-hastighet >

Så mye mobildata krever skylagring

En stadig mer konstant tilkobling til skyen er utvilsomt fremtidens måte å bruke mobilen på. I tillegg til å lagre filene våre i skyen, deler også mange av oss en jevn strøm med bilder og video med familie og venner gjennom meldingsapper og sosiale medier. 

Et mobilbilde er typisk rundt 4 megabyte. Tar du 250 bilder på en hyttetur, og disse skal lastes opp, er det en gigabyte. 

Tar du bilder i høyere kvalitet, kan filene imidlertid være både 15 megabyte og mer – opptil over 100 MB per bilde med de råeste kameratelefonene.

Og det er før vi har begynt å snakke om videoene du har filmet … dette er virkelige datatyver.

Bilder og video: de store datatyvene

Enten du scroller på TikTok, Instagram og Facebook, eller ser timesvis med video på YouTube og Netflix, er det gjerne strømming av video som bruker mest data hver måned.

Ikke overraskende er det også videoer som spiser mye av lagringsplassen på en smarttelefon – i tillegg til alle bildene, podkastene og appene dine.

De fleste mobiltelefoner i dag kan ta opp 4K-video med både HDR og høy bildefrekvens – som er ekstremt plasskrevende. En videosnutt på kun et par minutter kan spise opp flerfoldige gigabyte.

Med andre ord skal du ikke forevige mange barnebursdager, strandferier eller fotballtreninger før vi snakker om mange gigabyte med data.

Og dette er ikke bare gigabyte som vil ta opp plass på mobilen din – men som også kan spise av datakvoten din når de lastes opp til skyen.

Fordelen med ubegrenset data

Når så mye data flyr inn og ut av mobilen din, stilles også nye krav til mobilabonnementet ditt. 

For visste du at opplasting av data spiser like mye av datakvoten din som nedlasting – dersom du har et abonnement med en gitt datamengde inkludert i måneden? 

Om du ønsker at denne opplastingen skal skje over mobilnettet (og ikke bare når du kommer hjem og kobler deg til WiFi), vil det nødvendigvis gå med en del data til opplastingen. Noe som kommer i tillegg til all nedlastingsdata du bruker på strømming og annen daglig mobilbruk.

Har du derimot et et mobilabonnement med ubegrenset databruk, trenger du ikke å stresse over databruk når du skal laste opp ting til skyen – eller ned igjen, for den saks skyld.

Ved å la mobilen fortløpende laste opp bilder og videoer til skyen, slipper du å gå tom for plass på mobilen – ettersom filene automatisk kan slettes fra mobilen om det blir fullt. 

At minnene dine er lagret i skyen, betyr samtidig ikke at de er «langt borte»: Vil du se på et gammelt bilde, åpner du det som normalt – og vipps lastes det ned fra skyen, i rekordfart takket være det lynkjappe mobilnettet. 

Visste du dette om ubegrenset data? >

Trygge bilder med Min Sky

Om du har et mobilabonnement fra Telenor, har du også tilgang på skylagringstjenesten Min Sky – som gir deg ubegrenset lagring av bildene og videoene dine.

Kombinerer du Min Sky med et mobilabonnement med ubegrenset data, kan du dermed enkelt både laste opp og få tilgang til alt av bilder og video – uten å bekymre deg for lokal lagringsplass eller at opplastingen spiser av datakvoten din. 

Og skulle du miste mobilen din er heldigvis ingen av minnene tapt, ettersom de ligger trygt lagret i skyen.

I Min Sky kan du enkelt aktivere automatisk opplasting av bilder og videoer via mobilnettet, slik at du ikke trenger å tenke på noe annet enn at minnene dine er trygge. Du kan også stille inn at slik opplasting bare skal skje når du er koblet til et WiFi-nett, om du har en mobildatakvote du ikke ønsker å bruke opp.

I motsetning til andre skytjenester komprimeres ikke bildene og videoene dine – de lastes opp i originalkvalitet.