Søk
Meny

Se på den ekstreme farten vi nådde over 4G-nettet!

Med denne teknologien kom vi over 1 Gbit/s i Telenors mobilnett.

For første gang er det oppnådd en hastighet på over 1 gigabit i sekundet (1 Gbit/s) over Telenors 4G-nett.

Rekorden, som mer nøyaktig klokket inn på nærmere 1024 Mbit/s, ble satt i Telenors besøkssenter på Fornebu.

Det hele var mulig takket være såkalt Gigabit LTE-teknologi, som Telenor nå bygger inn i det eksisterende 4G-nettet som et pilotprosjekt.

Ekstrem datavekst

– Nå skal vi gjøre oss erfaringer med den nye teknologien, som vi vurderer å bruke for å styrke kapasiteten og dekningen utvalgte steder. Hvordan vi vil anvende Gigabit LTE avhenger av de endelige testresultatene, sier leder for Strategi i teknologidivisjonen, Christer Eneroth.

At den økte kapasiteten og dekningen kan komme godt med, er helt sikkert. Hvert år øker nemlig nordmenns behov for mobildata betraktelig:

– Telenor har de siste år hatt en årlig datavekst på 55-60 prosent, og vi tror at veksten vil fortsette med 40-50 prosent de neste årene. Fra 2013 til 2023 så utgjør det en aggregert vekst på 50 ganger eller 5000 prosent, sier Eneroth.

Klargjør for 5G

Telenor var i fjor først ute med en live-test av det fremtidige 5G-nettet, og oppnådde da en hastighet på eventyrlige 71 gigabit per sekund.

For å tilrettelegge for tjenester som vil kreve 5G-hastigheter, vil de erfaringene Telenor nå gjør seg med Gigabit LTE være kjærkomne.

– En betydelig del av antennene i Telenors mobilnett er klargjort for denne nye løsningen. Samtidig som vi bedrer kundenes mobilopplevelser, er dette en del av vår evolusjon mot 5G, sier Eneroth.

I videoen vises en Ookla Speedtest-måling på nærmere 1024 Mbit/s, og dette er oppnådd i Telenors mobilnett, med Telenors vanlige 4G-frekvenser, og med kommersielt tilgjengelig nettutstyr og mobiltelefon: