Snakk med barna om spilling

Middagen står på bordet, mamma og pappa har sagt fra minst en gang hver, men poden med konsollen i sofaen rikker seg ikke. Høres kjent ut?
Online gaming

Spilling kan være en årsak til mye diskusjon i familien. Man er for eksempel ikke enige om hva barna skal få spille, til hvilke tider, og med hvem. Men det som det kanskje mest krangles om er spilletid. Det kan virke som om barna aldri får nok. Men hva er egentlig nok?

Spill er viktig for mange

Telenors Foreldreundersøkelse 2017 viser at hele 1 av 4 foreldre forteller at barna deres bruker mer enn tre timer om dagen på nett- eller mobilspill. Er det mye eller lite? En årsak til diskusjoner i familien kan være at det er vanskelig for foreldre å forstå hva spilling faktisk betyr for barna.  

-Det er viktig å huske at barna er sosiale i online-gaming, de spiller på lag med andre, de chatter og blir kjent med folk fra hele verden. Dersom mor eller far da plutselig drar ut pluggen midt i en chat eller et spill, er det jo som om barnet bare forlater en samtale uten å si hadet eller springer av banen midt i en fotballkamp. Det reagerer jo barna på, sier prosjektleder for Foreldreskolen og leder i Telenors avdeling for Samfunnsansvar og Bærekraft, Ana Brodtkorb.

-I noen spill kan man faktisk bli bannlyst av å gå ut av spillet midt i en kamp, forteller foreldreskole-lærer Julian.

Les også: Digitale barn og aldersgrenser


Lag en avtale om spilling

Våre undersøkelser viser at hele 57 prosent av familier har laget en avtale om bruk av tid til spilling.
-Dette viser at familier ser verdien av å lage slike avtaler. Ved å snakke seg fram til en slik avtale får man brakt fram i lyset hva som er viktig for barna og for familien som helhet. Jeg synes slike avtaler alltid bør inneholde at foreldre prøver seg fram i barnas spillunivers. For uansett hvor mange avtaler og papirer man har, er det viktigste å være nysgjerrige på barnas digitale liv, sier Brodtkorb.