Ikke se alt i svart-hvitt

Laster du ned en QR-kodeleser til din smarttelefon kan du få tilgang på masse informasjon, som ligger gjemt i små firkanter i svart og hvitt.
QR koder

En QR-kode kan sammenlignes med en strekkode, og består av fargede tegn på en hvit bakgrunn. Den må ikke være i svart-hvitt, men er ofte det. Koden er firkantet og kan leses med et kamera. Den gir ingen mening med det blotte øyet, men kan inneholde store mengder informasjon - hele 7089 siffer eller 4296 tall og bokstaver.

I disse tallene og bokstavene kan all mulig informasjon legges inn - som en film, tekst eller nettside, for å nevne noe. Reklamebransjen i land som USA og Japan har lenge sett nytten i å kunne spre informasjon på en ny og litt spennende måte til forbrukerne.

Det er ikke bare moro forbeholdt markedsførerne - QR-koder er moro og til nytte for forbrukeren også.

Hva kan QR-koder brukes til?

En QR-kode inneholder en URL, slik at når du skanner den med mobilkameraet ditt kan du bli sendt videre til eksempelvis:

  • En nettside. 

  • En video på nettet. 

  • Et visittkort som kan lagres direkte i mobilen. 

  • En ren tekst eller ferdige SMS-meldinger med telefonnummer og tekst, som du for eksempel kan bruke i en konkurranse.

Din guide på museum

En annen nyttig måte å bruke QR-koder på er slik Norsk Telemuseum har gjort det. Teknisk Museum i Oslo tar i bruk QR-koder for å gi mer informasjon på forskjellige poster i utstillingen, og har også laget en skattejakt basert på kodene.

Sporer varen der den kom fra

I matbutikken kan QR-koder gi kundene detaljert informasjon om varene de handler i butikken.  Det kan være alt fra informasjon om næringsinnhold, oppskrifter eller filmer der det vises hvordan man lager ulike matretter basert på varen.

QR-kodene kan også gi deg muligheten for å spore kjøtt tilbake til slakteriet det kom fra, eller kaffebønner og grønnsaker fra opprinnelsesland- og sted. For eksempel om du er opptatt av økologisk fair-trade kaffe kan du sjekke at det du kjøper er nettopp dét.

Hvordan du skanner

For å kunne gjøre alt dette må du imidlertid ha en QR-kodeleser eller skanner på mobilen din.

Enkelte mobiltelefoner produseres i dag med innebyggede QR-lesere, men har du ikke en slik finnes det flere apper du kan laste ned.

Gå inn i programvarebutikken på telefonen din (Android Market, iTunes App Store, Ovi Market eller lignende) og søk etter "QR Reader". Da presenteres du for flere alternativer. Det kan være lurt å teste ut flere og finne ut hvilken du liker best. Mange er gratis.

Her er noen gratis QR-kodelesere du kan bruke for å skanne QR-koder på mobilen din:

i-nigma

i-nigmaikon

i-nigma benyttes av hele 600 ulike mobiltyper, og på tvers av ledende operativsystem, plattformer og produsenter. Gå til nettsiden via lenken under og finn den riktige nedlastningssiden for din type mobiltelefon.

Last ned i-nigma

QR Reader for iPhone

iphone qrkode ikon

Denne appen er en QR-leser som er laget spesielt for iPhone. Den er enkel å bruke og kan lastes ned uten kostnad.

Last ned QR Reader for iPhone

QR Droid for Android

Andriod qrikon

Denne appen er en QR-leser som er laget spesielt for Android-telefoner. Også denne er enkel å bruke og lastes ned uten kostnad.

Last ned QR Droid for Android