Når sorg møter Facebook

Sosiale medier er en lavterskelinngang for å dele følelser – men visse ting bør man likevel ta høyde for.
 Sørging i sosiale medier

Enten det er snakk om et dødsfall omtalt i de tradisjonelle mediene, eller tragedien har inntruffet noen som står deg nær – å dele sorgen i sosiale medier har blitt mer og mer vanlig.

Å hevde at det finnes en riktig og feil måte å dele sorgen sin på, er bare begrensende for vår forståelse av hverandre. Søker man støtte i sosiale medier bør man likevel ta høyde for et par ting.

“Digitalt minnesamvær”

Medieforsker Thomas Wold ved NTNU er en av de som har sett nærmere på hvordan internett bidrar til sorgprosessen.

Han mener blant annet at muligheten til å opprette en egen side for avdøde på Facebook er vår tids form for minnesamvær.

Her får både kjente og mindre kjente mulighet til å minnes den avdøde – og vise støtte til de pårørende.

- Det har den samme funksjonen som begravelsen, med den forskjell at flere slipper til. De som ikke våger å ta til orde i en slik forsamling får dessuten en enklere måte å dele sorgen sin på, sier han.

Overeksponering

I etterkant av Sigrid-saken i 2012 ble det likevel tydelig at det mediale minnesamværet også har sine baksider.

Siden hat ofte følger sinne, og sinne følger sorg, betyr ikke dette at et minnesamvær er stedet å fordømme (i dette tilfellet drapsmannen) – digitalt eller ei.

Det man også bør ta høyde for, er sin rolle som sørgende. Ved for eksempel å stå frem som enkemann i sosiale medier, vil denne rollen bli en del av andre menneskers oppfatning av deg.

Det kan dessuten hende at ikke alle pårørende har fått nyheten eller tatt den til seg – så i alle tilfeller bør de pårørende varsles før man deler informasjon om dødsfallet på nett.

Vis respekt for at ikke alle pårørende er komfortable med å gjøre sorgen til gjenstand for offentlig skue.